Биоградска гора - место где су мир пронашли Тито, Лорен, Форд

Танјуг

08. 06. 2019. у 23:20

 Биоградска гора - место где су мир пронашли Тито, Лорен, Форд

Биоградска гора, Биоградско језеро / Фото: Depositphotos

Биоградска гора је смештена између река Таре и Лима и обухвата површину од око 5.600 хектара, а њена највећа вредност, каже Рнковић, је прашума која се простире на 1.600 хектара
Биоградска гора је једна од последње три прашуме у Европи, представља оазу мира и дар природе у којој су својевремено одмарали председник СФРЈ Јосиф Броз Тито, холивудска глумица Софија Лорен, а пре неколико година се њеним стазама бициклом провозао и глумац Харисон Форд.

Омеђена планинским висовима, испресецана потоцима, увалама и језерима, украшена древним шумама и ливадама, Национални парк Биоградска гора представља прави дар природе, а налази се у нашем региону, на североистоку Црне Горе, те може бити једна од дестинација за предах на путу за црногорско приморје, али и место за одмор.

Шеф службе заштите Националног парка Биоградска гора Миле Рнковић испричао је да заштита парка датира још од 1878. године, када је шума у поклон дата тадашњем господару Црне Горе књазу Николи, а увидевши њену вредност, књаз је шуму одмах ставио под заштитом.

Због тога, носи назив и Књажев забран.

Биоградска гора је смештена између река Таре и Лима и обухвата површину од око 5.600 хектара, а њена највећа вредност, каже Рнковић, је прашума која се простире на 1.600 хектара.


Једна је од последње три прашуме у Европи и представља прво заштићено подручје после Националног парка Јелоустон у САД.

"Овде све настаје и умире природним путем. Нема мешања човека и настојимо да све остане ту где јесте. Једино што морамо да ослободимо су пешачке стазе, све остало умире природним путем", рекао је Рнковић за Тањуг.У срцу прашуме смештено је Биоградско језеро, на надморској висини од 1.094 метара, на планини Бјеласици, која, каже Рнковић, носи епитет најпитомије планине Балканског полуострва до чијих врхова и језера је лако доћи.У Биоградском језеру огледа се зеленило вековне шуме дајући му зелену боју, а на језеру постављени су дрвени чамци који су посебно прављени за планинска језера и у којима се посетиоци могу провозати језером.Осим тог, у националном парку смештено је још пет језера - Шишко, Шеварине, Урсуловачко и Велико и Мало Пешица језеро, а Рнковић каже да сва језера, као и Биоградско, имају своју драж и лепоту.

"Сви врхови планине Бјеласице и језера имају своју драж, али Биоградско језеро у срцу прашуме је неодољиво и једном ко дође овде, увек се радо врати", рекао је Рнковић.Национални парк своје капије за посетиоце отвара 1. маја, а отварањем капије, наводи Рнковић, отварају се и сви њени садржаји - извиђачки центар за посетиоце, продавница са сувенирима, дрвени чамци, бунгалови за преноћиште, спортски риболов, национални ресторан и едукативна стаза.

Према Рнковићевим речима, нови садржај националног парка је туристички воз, који је планиран да у потпуности измести возила из срца прашумског резервата и обала Биоградског језера."Од ове године ћемо вршити промотивне вожње, јер је у току изградња комплетне инфрастуктуре, а следеће године воз стартује у пуном капацитету", наводи Рнковић.

Биоградску гору је прошле године посетило рекордних 60.000 туриста, а најчешћи посетиоци су из Црне Горе, Србије, Русије, Украјине, Немачке, Француске, Енглеске.

Цене се у Националном парку Биоградска гора, каже Рнковић, нису мењале у последње две године, тако да цена улазнице износи три евра по особи, односно 1,5 евра за организоване групе и ђачке екскурзије.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације