ПОДГОРИНА ПАМТИ СВОГ ХЕРОЈА: Две деценије од погибије пилота Миленка Павловића

Б. ПУЗОВИЋ

04. 05. 2019. у 09:45

Са својим "мигом 29" храбро супротставио далеко бројнијим непријатељским авионима на небу изнад Ваљева. У летачевом родном Горњем Црниљеву његово име носе фудбалски клуб и ловачко удружење

ПОДГОРИНА ПАМТИ СВОГ ХЕРОЈА: Две деценије од погибије пилота Миленка Павловића

Мајка Радмила крај Миленковог споменика

КОМАНДАНТ 204. ловачко-авијацијског пука РВ и ПВО, потпуковник Миленко Павловић, погинуо је на данашњи дан, 4. маја 1999. године, око поднева, за време НАТО агресије, када се својим "мигом 29" храбро супротставио далеко бројнијим непријатељским авионима на небу изнад Ваљева. Његов авион, погођен ракетом, срушио се у Бујачић код града на Колубари.

Тога дана, Миленко је својим "мигом 29" узлетео са војног аеродрома у Батајници, да би се упустио у окршај са НАТО авионима, који су се спремали на још један напад на Ваљево. То је учинио да би одменио другог, младог пилота, чији је био ред да узлети. У тренутку погибије, Миленко је имао 40 година. Иза њега су остали синови Срђан и Немања.

Прочитајте још - Улица Миленку Павловићу

- Миленко нам је говорио да Србија мора да сачува Косово, да је то светиња - говорила је пре неколико година, за "Новости", његова мајка Радмила Павловић. - Да је за Србију, ако треба, спреман и да погине. Ми смо му, као родитељи, говорили да води рачуна о себи. Једном, пред смрт, рекао ми је: "Мајко, свако има своју судбину. Од ње не може да побегне." Наш Миленко волео је авионе, небо, висине. У висине је и отишао.

Неустрашиви пилот рођен је у Горњем Црниљеву, подгорском селу у општини Осечина, на обронцима Влашића. У родном селу чувају успомену на свог храброг Миленка. Његово име носе фудбалски клуб, ловачко удружење. У Осечини, једно одељење завичајног музеја посвећено је њему, а тек реновирана улица у центру варошице данас ће добити име Миленка Павловића. У Горњем Црниљеву подигнуто је и спомен-обележје, којим доминира део изрешетаног репа Миленковог "мига 29".

Миленко Павловић

- Наш Миленко био је изузетан човек - кажу углас житељи Горњег Црниљева. - Никада није заборавио родно село, своје порекло, завичај. Није било викенда да у село није дошао, иако врхунски пилот, био је, што кажу, човек из народа, увек оран да са свима поразговара, дружи се са сељанима. Био је и страствен ловац. Људина је био наш Миленко. Он је херој Подгорине. Велика је неправда што није проглашен за народног хероја, иако је за то постојала иницијатива.

ОРДЕЊЕ

ХРАБРИ пилот одликован је постхумно Орденом за храброст, а додељена му је и Златна летачка значка. Ваљевска епархија доделила му је, такође постхумно, Орден Светог владике Николаја. То је, уједно, највеће признање епархије ваљевске.У Горњем Црниљеву обележјем доминира део изрешетаног репа Миленковог "мига 29" Фото Министарство одбранеПратите нас и путем иОС и андроид апликације