За кога је 1389. звонио Нотр Дам?

Горан Чворовић

28. 04. 2019. у 20:02

За кога је 1389. звонио Нотр Дам?

Фото Танјуг -АП

О обележавању Косовског боја и победи хришћана у Паризу, између осталог, пише у "Хроници калуђера из Сен Денија" која обухвата историографске текстове од 1380. до 1422.

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА ИЗ ПАРИЗА

КРАЉ Француске је с радошћу примио вест о победи, а сутрадан је отишао да се захвали Богу у париској цркви Нотр Дам са својим стричевима и велепосланицима краљевства, где је одржана свечана миса с преданошћу Светом духу.

Прочитајте још: Истина о богаташима који се бахате обновом Нотр Дама

Тако о обележавању Косовског боја и победи хришћана у Паризу, између осталог, пише у "Хроници калуђера из Сен Денија". Ово дело анонимног аутора, писано на латинском, обухвата историографске текстове од 1380. до 1422. године и хронолошки описује живот краља Шарла Шестог у том периоду. Његов спис је Луј Белаге 1840. године превео на француски.

Прича се да је, у контексту оног доба, када је од венецијанских амбасадора краљ добио информацију да је сломљена отоманска војска која је намеравала да покори цело хришћанство, Шарл Шести отишао је у цркву на молебан, а том приликом звонила су и звона чувене катедрале.

Прочитајте још: ПРВЕ ПРОЦЕНЕ: Да ли је сакупљено превише новца за обнову Нотр Дама?

Победничку војску калуђер описује као неустрашиву, наглашавајући да су малобројније снаге с вером у Бога пружиле пожртвован отпор и да нису затрептала јуначка срца ни код неочекиваних напада и заседа. У целој овој причи треба разумети контекст оног доба, када се свака победа хришћана над отоманском војском славила као велики тријумф целог хришћанства. А вести су тада стизале са закашњењем, и са неким непровереним подацима, понекад и измењеним именима.


Алекси Труд

Тако је пораз постао победа. У архивама се наиме, наводно, крије и историјска гласина да су звона са катедрале у ствари звонила у част тријумфа угарскога краља, а не у славу Лазаревих витезова. Мада се у истим изворима Турцима приписује освајање Бугарске и Влашке, коју тада нису имали, Бајазит је испао султанов нећак, код Белагеа у фусноти налазимо да већина историчара истиче да је Мурат убијен од стране хришћанског војника на бојном пољу Косова.

- Суштина је иста. Вести су онда путовале споро и непроверено. Тако је слављена победа уместо пораза, али је пре свега слављен претпостављени успех хришћана у коме смо ми имали кључну улогу - каже, за "Новости", француски историчар и професор на универзитету у Версају Алекси Труд.

Он наглашава да је то тада био велики догађај.

- Према подацима из оног времена, док је путовала вест до Француске, звониле су све цркве у Европи, а недавно се сазнало да је Шарл Шести тим поводом наредио да се огласе звона не само у Нотр Даму, већ и у свим француским црквама - открива Труд.

Чињеница да је пораз претворен у победу по њему не мења много у историографском контексту.

- То има изузетно велики симболични значај који показује везу између Истока и Запада, католика и православаца, који су се у оно време ујединили у заштити хришћанства - истиче наш саговорник.

И његов колега, познати француски историчар и професор са Сорбоне Жан-Пол Блед наглашава важност овог догађаја.

- Иако су у то време католици и православци већ били одвојени, осећај јединства у одређеним приликама је и даље постојао. То, наравно, не треба транспоновати у данашње време. Оно што тај догађај говори је, такође, да пријатељство између Француске и Србије сеже много дубље од 19. века - истиче Блед за "Новости".

Разне верзије круже о овом догађају, а о свему су писали и други путописци.

- О свему детаљно извештава у свом делу "Снивање старог ходочасника" и француски средњовековни путописац Филип де Мезијер. Он наводи податке да је Шарл Шести тражио да се у Нотр Даму служи Те Деум тим поводом - каже, за наш лист, француски новинар Жан-Кристоф Бијисон, који је у својим текстовима у савремено доба и сам писао о овом догађају, подсећајући, у тешким тренуцима, на везе између две нације кроз историју.

Овај догађај често је истицан у важним тренуцима, па је тако, све детаљно објасно академик Луј Леже, универзитетски професор и први француски слависта, у свом чланку "Косовска битка и пад српског царства" у оквиру радне седнице француске Академије 1916. године, усред Првог светског рата, у периоду када је Србији и јунаштву српских ратника у Француској одавана велика почаст.


Жан-Пол Блед

ГАФ СА ЗАСТАВАМА

СРПСКА застава се у новијој историји вијорила у Нотр Даму, уз земље победнице, када је свим звонима слављен тријумф у Првом светском рату, а онда и сто година касније, под другачијим околностима, када су победницама придодате и све остале заставе, поражених и непостојећих држава укључујући и такозвано Косово. Звонима с Богородичине катедрале обележен је и крај Другог светског рата.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (35)

Lazar

28.04.2019. 20:20

Sve je to lepo, ali nasim precima bi mnogo vise znacilo da je francuski kralj poslao pomoc u vojsci.

anaig

28.04.2019. 21:32

@Lazar - Lazare, nasim precima bi bilo bolje da su Srbi jedinstveni i solidarni. Ali to nismo niti cemo biti dostojni predaka, na zalost. Hristos vaskrse.

Rade

28.04.2019. 20:26

Nasa vojska nije izgubila! Nadji te mi jednu jedinu bitku u istroiji gde je bobednik posle krvave borbe ostavio polje i vratio se 500km nazad odakle je dosao!!!!!????!!!!! Razume te? ;) I to se tek vratili posle 50 godina! Razume te braco???? POBEDA!!!!! Lazarova vojska nije izgubila! Primer: Znaci NATO ulazi sa pesadijom na KiM posle krvav borbe i onda od jednom se opet vrati i sve ostavlja Sprksoj vojski???? Kako da ne!!!! ;)...PS....ni 99 nisu nas na terenu pobedili!

Јабре

28.04.2019. 20:32

Niko normalan neće poverovati da je Kosovski boj bio poraz Lazara. Murat je jedini sultan koji je bio ubijen u bitci, izgubili su sultana i princa, i morali da se vrate nazad u Tursku a lazareva država je još punih 70 godina postojala.

Miso.Pec

28.04.2019. 20:33

Od Miterana pa na ovamo mi u Francuskom državnom rukovodstvu ne da nismo imali prijatelja već naprotiv pojedini predsednici kao naprimer Makron su izuzetno neprijateljski nastrojeni prema Srbiji.Makron zbog unutrašnje situacije u Francuskoj otkazuje posetu Srbija,ali zato može da ide u Berlin i vrši dodatni pritisak na Srbiju.

Pitu Guli

28.04.2019. 20:44

To i jeste bila pobeda srpske vojske a ne njen poraz, možda je bilo grešaka u pojedinim detaljima kada su se prenosle vesti, ali tako krupna greška se nikada nije mogla prevideti čak ni tada, s druge strane potpuno je druga priča što je ta pobeda, zbog nesloge među Srbima, bila pirova pobeda.

Niko

28.04.2019. 20:56

voleo bi da mi neko objasni kako je to vojska koja je navodno pobedila posle "pobede" otišla kući i nije opet došla skoro dve godine?!! i nemojte sad onu priču, pobili se naslednici pa nije imao ko, pa bre turska je imala imperiju u to doba, imali su nekog pašu da delegiraju da to radi, nije sve radio sultan. pročitati knjigu velike turske bitke do 15 veka od turskih autora.

Рит

28.04.2019. 22:21

@Niko - ...ако су Турци победили, зашто се нису прошетали кроз Србију све до Дунава. Нешто им је дуго требало до Смедерева??? Западно католичко племство се радовало звонећи црквеним звонима нашој "победи", јер су Османлије заустављене у свом походу на Европу. Нити су Османлије наставиле даље, нити се ко од Спске војске жив вратио. Да су западњаци после Косовског боја са својом војском кренули доле...е да је баби...

Pravi Delija Veran Je Ko Pas

28.04.2019. 21:03

nije slavljen poraz umesto pobede, nego ste vi neobavešteni

ТКЗ. СРБИ

28.04.2019. 21:03

И ЈЕСМО ПОБЕДИЛИ! А нашим ткз. Србима и дн данас жао што смо победили. То су они исти који су дошли у 7 веку и потичу од мајмуна.

Tkz. nacisti

28.04.2019. 22:57

@ТКЗ. СРБИ - Zbog vas što Srbe delite na one što vam se sviđaju i one koje mrzite, decenijama smo u čabru.

Звечанац

28.04.2019. 21:21

Смешно,увек нам је туђе мишљење битније од нашег!!

Jezik

28.04.2019. 21:28

Meni jedno nije jasno, zašto prevoditi na Francuski jezik nešto što je pisano u Fransuskoj?

Hristos Voskres

28.04.2019. 21:49

A sto ne kazete i to da su zapadni kraljevi odbili da pošalju pomoc i da je vatikan tj. Papa dao ultimatum da se prizna u pravoslavnoj drzavi kao poglavar, sto su nasi odbili. Tj. Neki su odbili i tako je ostalo. Slava junacima i hvala Gospodu na ovom zivotu koji mi je podario zivot u ovoj veri i medju ovom narodu, mnogi nisu bili te sreće. Gospode pomiluj!

bojan

28.04.2019. 21:52

Zvona u Notr Damu i čitavoj tadašnjoj francuskoj su zvonila jer je "neko tamo, hrišćanska vojska" zavustavila prodor osmanlija na vrata pariza. Briga je bilo (da ne upotrebim one druge izraze) njih tada i sve do sada za Srbiju, srpski narod i Srpsku državu. Dobro je NAPLAĆENA (!!!) ta njihova "pomoć" u oba velika rata.

bojan

28.04.2019. 22:01

...i dok god nam budu sulflirali o velikom prijateljstvu francuske, neće se pojaviti dokumenta iz arhiva Srbije izmedju dva rata, da je za nas velikodušna pomoć francuske bila ratno profiterstvo!!!!

realist

28.04.2019. 22:03

Tada su ih oslobodili a Danas dovode ko gladni vukovi I sire se po Evropi jer ih Merkelova. Sve donela,da se mnoze u I zato je I Karedrala gorela a ne zvonila. Jer su prodali Bagre Hriscanstvo.

E

28.04.2019. 22:06

I Vlatko Vukovic je odneo glas u Bosnu da su Srbi pobedili. U Veneciji su preneli vest da je Lazar lično ubio Murata a zatim poginuo okružen. Turski izvori da bi prikrili sramotu izmislili su priču o mučkom ubistvu Murata, uveličali brojnost srpske vojske i time u najgorem slučaju proglasili nerešeno. U stvari, vojska koja se brani je pobednik jer posle bitke nije došlo do zauzimanja zemlje, što je bio cilj. Bitku su dobili Srbi a kasnije usvojili tursku verziju.

Ateista

28.04.2019. 22:44

Zvonila je ona ko i sve hrišćanske Crkve u Evropi i to vreme i to za mrtve hrišćanske(SRPSKE) vojnike na Kosovom polju jer su skoro svi izginuli jer se za mrtve zvone zvona i dan danas a ne za pobede i.

Vera

28.04.2019. 22:47

Celu istoriju su srpski popovi na Kosovo polje na dan bitke kukali kako je tu izginuila sva srpska mladost a sada ovaj internet radi čuda?

Nile

28.04.2019. 22:48

Olivera za Bajazida nije pomogla da se Osmanlije smire i sva srpska vojska je pobijena u toj bitki i zvona su zvonila za njih i njihove duše a posle toga je bilo 500g ropstva.

Ateista

28.04.2019. 23:24

@X - Zašto ti misliš da ti je trebala katolička Evropa slati svoje vojnike da štite odvojenu krivoslavnu državu koja je na njih i Papu pljunula u 11veku?

Misa

28.04.2019. 23:56

@X - Zato da se tada odbarnila od muslimana, ne bi sada bila puna istih koji im prave probleme.

Јоле

29.04.2019. 10:41

@X - @Ateista....причаш заменом теза, тако карактеристичном за западни свет. Сабор у Никеји НИСУ напустили православни и Шизму НИСУ починили православни већ западни црквени оци. Они су Шизматици а не ми. Данас да би што више унизили српски допринос Европи какву данас познајемо, наше се победе претварају у поразе, славна дела и јунашзва стављају на стуб срама. Најсрамније је то што постоје и људи међу нама самима који се тиме баве. А ти буди Атеиста до судњега дана.

Један из Братства

28.04.2019. 23:32

Тешко је сада објаснити овакву вест и оправдати како је некад звонило у част победе која то како нас уче није била. А да се зна, била је! И то велика победа. Само та победа, за будуће генерације испоставило се да је била пирова.

historicus

28.04.2019. 23:51

Алекси Труд или како се већ зове овај француски историчар у тексту каже: "и тако је пораз постао победа". Нека мало боље провери до душе оно мало познатих историјских чињеница о боју на Косову. Та битка је или српска победа или у најгорем случају по нас, завршена је нерешено. И да нам је иста та себична и лицемерна Европа у то време пружила барем мало војне помоћи, Турци би били заустављени. Дакле господине Труд, победа или нерешено. Жалосно је као неозбиљно приступате чињеницама.

Vertical Limit

29.04.2019. 00:20

Koji bre poraz???O cemu pricate??? Da li pobednik bezi posle boja i vraca se posle sto godina??? Kada je kralj mrtav kao u sahu igra je gotova...Lazar nije ubijen u bici vec posle bitke kod crkve Samodreza...Ubio ga je Bajazit koji je cekao da pokupi tela oca i brata ...Obilic je Murata ubio u bici ne na prevaru...Probo ga je kopljem dovrsio macem...Postoji pisani trag u Hilandaru ...Dokle vise da ucimo pogresnu istoriju???

Radomir Istoricar

29.04.2019. 00:24

Vecina komentatora su iz verske sekte kojima nije poznata istorija. Oni lupaju ko "Maksim po trnju". Nije li vreme da bar malo nauce istoriju, svi oni koji hoce da govore o istoriji. Istorija je istinita prica o dogadjajima koji su se zaista dogodili u nasoj dalekoj proslosti sve do danas. Svako ko izmislja istoriju je neprijatelj svog naroda. Da ne spomenemo one koji su umno poremeceni, pa i oni postadose istoricari.

Мр Радомир Шћепановић

29.04.2019. 06:48

Садашња Француска није као некадашња!

5C

29.04.2019. 18:22

Gomila propagandnih izmisljotina.Zasto ne poslase pomoc u vojsci ako im je to toliko bilo bitno?Slavili su morda pljackaske pohode i masakre krizara,a ne srpsku pogibiju i okupaciju.