СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито фалсификовао заседање Авноја

Иван Миладиновић

02. 12. 2018. у 19:02

Од стварања друге Југославије у Јајцу прошло 75 година. Антифашистичко веће народног ослобођења Југославије 153 одсутна делегата прогласило присутним

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито фалсификовао заседање Авноја

Фото Архива "Борбе"

СТРАСТ за истином прошлости је најбољи израз животне снаге у човеку и нарочит облик његовог поштовања самог себе - записаће у "Знаковима поред пута" Иво Андрић и додаће да су "све Дрине овог света криве; никад се оне неће моћи све ни потпуно исправити, али никад не смемо престати да их исправљамо".

Овакво разумевање повести и предосећања будућности нашег нобеловца требало би чешће да имамо на уму када тумачимо и вреднујемо многа догађања из даље, или ближе историје. Да је којим случајем друга, Титова Југославија, претекла, пре три дана, 29. новембра, славили бисмо Дан Републике и 75 лета њеног рођења. Готово 40 година, на једној полуистини, школоване су генерације и генерације Југословена, са убеђењем и импрегнираном подсвешћу да је тог дана у босанском градићу Јајце формирана права народна влада - коју је народ сам изабрао.

Вратимо се за тренутак у јесен 1943. године. На фронтовима широм света долази до промене ратних успеха. Италија капитулира, савезници освајају афрички континент, на Источном фронту Црвена армија креће у контраофанзиву. Врх Комунистичке партије Југославије, који руководи и партизанским јединицама, иако су контролисали једва четвртину југословенске територије, доноси одлуку да удари чврст темељ будуће југословенске државе, сада већ уверени у коначну победу антифашистичке коалиције. Институционализовање револуције, преко војних и војнопозадинских органа, било је приведено крају.

ПОЧЕТКОМ новембра 1943. Јосип Броз Тито из Јајца шаље писмо председнику Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије, Ивану Рибару, који се тада налазио у Хрватској. Обавештава га да треба "најхитније сазвати пленум Авноја", на коме ће се изабрати привремена влада.

Писмо је завршио речима: "Молимо шаљите мишљење, односно пристанак."

Тих дана шаљу се депеше у готово све крајеве Југославије. Порука Словенцима, коју је поред Тита потписао и Кардељ, гласи: "На пут за пленум идите одмах у што већем броју".

Сличну депешу Tито и Кардељ упућују и у Хрватску:

"Делегати нека буду у што потпунијем броју".

НЕЋЕ ИЗДАЈНИЧКОГ КРАЉА ПРЕДЛОГ одлуке о забрани повратка у земљу краљу Петру Другом Карађорђевићу и одузимању свих права југословенској избегличкој влади, коју су признавале све чланице антихитлеровске коалиције, био је централна тачка заседања. У записнику пише: - Сви већници, грађани и борци устају са својих места и дуго и одушевљено аплаудирају. Двораном се проламају узвици: "Нећемо избегличку владу!", "Нећемо издајничког краља!", "Живео Авној!", "Живео Тито!", "Живео Национални комитет, наша прва народна влада!".

Депеше у остале крајеве Југославије битно су другачије. Тако је Црногорцима стигла порука:

- Било би ванредно добро када би од вас дошло неколико делегата на Пленум Авноја.

Србима у централној Србији:

- Било би ванредно важно кад би од вас дошло неколико делегата на Пленум Авноја.Војвођанима:

- Пошаљите најхитније неколико другова за Пленум Авноја.

Тито од Македонаца тражи једино име једног њиховог функционера, кога зна само по псеудониму...

Депеша Босанцима је потпуно конспиративна и написана у првом лицу:

"Крени одмах са делегатима које можеш искупити, а понеси имена оних које овдје можеш заступати".

У ПАУЗАМА припрема за друго заседање Авноја Тито позира вајару Антуну Аугустинчићу, за прву његову бисту, која ће бити постављена одмах иза говорнице Дома културе у Јајцу, где је одржан пленум. Са настајањем нове државе, рађао се и култ "највећег сина југословенских народа и народности".

На скупу, на коме су донете историјске одлуке о укидању монархије, увођењу републике, формирању шест федералних јединица - Хрватске, Србије, Црне Горе, Словеније, Македоније и Босне и Херцеговине - и ударен камен темељац за увођење комунистичке власти у земљи, само две од шест републичких и једне административно недефинисане, војвођанске делегације, имале су какав-такав кворум. Из Црне Горе је у Јајце дошло свих 16, из Босне и Херцеговине 46 од 53 изабрана делегата. Из Хрватске 37 од 78; из Србије 24 од 53; из Словеније 17 од 42; из Војводине два од осам. Из Македоније и Санџака није дошао нико. Простим сабирањем, лако је утврдити да је у Јајцу било знатно мање од половине изабраних делегата.

Ваља рећи и да је председник Авноја, хрватски политичар др Иван Рибар, на Првом заседању новембра 1942. у Бихаћу био представник Хрватске, док је у Јајцу преко наћи постао представник Србије. А у Председништву су били босански лекар и политичар Војислав Кецмановић, црногорски комуниста Иван Милутиновић, хрватски лекар Павле Грегорић, словеначки књижевник Јосип Видмар и босански пуковник Сулејман Филиповић, који је у лето, те 1943. године, усташку униформу заменио партизанском. Војислав Кецмановић је водио цео ток заседања и предлагао све кључне одлуке Авноја.

Тито са већницима Авноја, који за разлику од њега седе на обичним столицама


Из записника са овог заседања, који је публикован 1953. године, може да се реконструише цео ток састанка. Председавајући ни за једну одлуку није тражио гласање, већ је примењивао следећи принцип:

- Према вашем аплаузу могу само констатовати да смо једнодушно прихватили.

ПОСЛЕ уводних поздравних церемонијалних говора, за говорницом се појавио Тодор Вујасиновић, известилац Верификационе комисије и делегат из Босне и Херцеговине:

- Мој би приједлог био да ми поред 142 поднесена пуномоћја присутних делегата верифицирамо не само свих 108 одсутних, већ да сматрамо вијећницима како 11 одсутних другова из Санџака, тако и 42 одсутна из Македоније!

Председавајући: - Прима ли се извјештај Верификационог одбора?

Узвици "Прима!"

Председавајући: - Прима ли се приједлог да се верифицирају пуномоћја одсутних?

Узвици "Прима!" (аплауз)

Тако је легализовано да мањина од 142 делегата одлучује у име већине од 153 одсутна делегата и да се усвоји декларација којом је Авној проглашен "врховним законодавним и извршним представничким телом Југославије" и "врховним представником суверенитета народа и државе Југославије као целине".

Записник даље сведочи:

Председавајући: - Питам Вијеће да ли се слаже са приједлогом декларације?

Узвици "Слаже се!" (буран аплауз)

Председавајући: - На основу једнодушног аплауза констатујем да је декларација Другог засједања Авноја примљена једногласно.

НА ДНЕВНИ ред после декларације стигао је предлог да се формира "Национални комитет ослобођења Југославије као врховни привремени орган врховне народне власти Југославије", односно привремена Влада. Председник Националног комитета ослобођења и повереник за народну одбрану (читај: министар) постао је Tито, потпредседници су били Едвард Кардељ, Владислав Рибникар и Божидар Маговац, повереник за спољне послове др Јосип Смодлака, за унутрашње послове Влада Зечевић, за просвету Едвард Коцбек, за народну привреду Иван Милутиновић, за финансије Душан Сернец, за саобраћај Сретен Жујовић...

Буран аплауз и узвици "Прима се!" и "Живео Авној!" - одјекивали су двораном Дома културе у Јајцу.

Председавајући: - Прима ли пленум ову одлуку?

Уследили су узвици "Прима!" и аплауз...

Председавајући: - Ова одлука, на основу једнодушног аплауза, примљена је једногласно.

КЊИЖЕВНИК Јосип Видмар у име словеначке делегације је предложио да се Тито прогласи за маршала. Доноси се одлука:

"У циљу да се ода заслужено признање другу ЈОСИПУ БРОЗУ ТИТУ, врховном команданту, за генијално руководство операцијама Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије, и за способност и истрајност коју је показао у њеном стварању и њеном војничком и политичком подизању на садашњи степен, а на основу одлуке Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије од 29-XI-1943. додели назив МАРШАЛА ЈУГОСЛАВИЈЕ."

Сви присутни устају. Буран и дуготрајан аплауз. Усклици "Живео Tито!" Цела се дворана, дупке пуна, пролама од овација Јосипу Брозу Tиту, које трају више минута. Буран и дуготрајан аплауз се понавља неколико пута.

Председавајући: - Хоће ли ко да говори поводом овог приједлога?

Буран аплауз. Узвици "Прима се!"

Међутим, један догађај бациће историјску сенку на одушевљење којим је овај предлог прихваћен. Претходила му је Брозова одлука, донета четрдесетак дана раније, када је самог себе прогласио за маршала, о чему сведочи велики број диплома полазницима официрске школе, на којима се он потписао као "маршал Југославије".

Виртуелну одлуку да већину одсутних делегата Авноја у Јајцу прогласи присутнима, Тито ускоро претвара у лажну историјску чињеницу. Почетком 1944. године написао је текст у коме тврди је да је "на Пленуму суделовало 240 делегата из свих крајева наше земље". Коминтерновска машинерија у Москви текст преводи на енглески и преко обавештајних канала успева да га пласира у неколико утицајних листова у Америци и Великој Британији. Титово виђење Другог заседања Авноја штампано је на руском, бугарском и албанском језику. Тако је једна полуистина, о броју делегата на заседању Авноја у Јајцу, како је време пролазило, све више постајала непобитна чињеница.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Francesco

02.12.2018. 19:13

Tito. Jedan, jedini i nažalost neponovljivi... Svi vi koji škevćete na njega - samo izvolite, pas laje vetar nosi... Nacionalisti su pokazali ko su i šta su, a ako ćete već da pričate o lažima, onda pričajte o lažima na kojima se temelji razlog za ubistvo Jugoslavije, uništavanje više miliona života, bedu, ratove i bolesti koje nam je doneo nacionalizam. Danas se vidi da nacionalistička politika nije kadra ni da uništi ono što je Tito stvorio, a kamoli da napravi bolje.

Shone

03.12.2018. 11:46

@Francesco - Eeee moj Francesko. 1.Sremski front, gde pobise Srpsku neobucenu decu. Nemci se povlace, a ovi ludaci otvaraju front. Poslali su decu na najobuceniju vojsku.2. Goli otok, na Srpskom Golo ostrvo. Koji je procenat Srba tamo doziveo najgore mucenje. A zasto, zato sto su poverovali komunjarskoj propagandi da je Staljin bog.3. Zabrana povratka raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju. Legalizovao je fasisticki zlocin. A Kosovo, slovenacki i hrvatski standard (ziveli su skoro kao Austrijanci) .

Блок33

03.12.2018. 13:33

@Francesco - Па управо су титови партизани уништили Југославију.Управо су они били највећи националисти(Месић,Туђман,Алија,Кучан...) док једини прави комуниста Слоба бива оптужен за национализам и за рат.Тотални апсурд.Поента приче је да је комунистички покрет увек био анти српски а не анти национални јер онда не би политички потпириво разне сепаратизме у корпусу српског народа и измишљао нове народе.А те приче о развоју окачите мачку о реп.Колико је само наших села дочекало Титову смрт без струје и асфалта!

boža

02.12.2018. 19:38

baš čudno kako 1943-će nisu imali kvorum, zatvoreni aerodromi ili taksisti štrajkovali, ugl revidiranje istorije nam omiljen sport

Драган Р

02.12.2018. 20:02

Шта је песник хтео да каже? Да су Тито и његови комунисти лажирали АВНОЈ и са мање од половине присутних изабраних делегата донели најважније државне одлуке? Можда је и било тако, али је и то боље и поштеније од овога данас. Данас за најважније државне одлуке изабране делегате (посланике) нико ништа и не пита. Тако нпр Бриселски споразум никада није разматран и усвојен у Скупштини, али се наравно, увелико примењује на очигледну штету Србије.

Ja

02.12.2018. 20:04

Sve me više podseća na Tačija i ostale.Samo što je ovaj naš gerilac opasniji.Ne pročitah nijedno Srbhjna u ovom tekstu.

Miro Markovic

02.12.2018. 20:10

Хвала "Новостима" на објављивању ових важних историјских података. Да се зна! Све одлуке АВНОЈ-а су, дакле, незаноте и све границе данашњих такозваних држава су лажне, Нико из Македоније није присуствовао заседању, јер је Македонија била део Србије до Другог светског рата. То је вештачка творевина баш као Курватска и Словенија. Све ово мора да се ревидује и исправе грешке почињене према Србији као јединој државотворној држави. Све остале таквозване државе су "трице и кучине":

Мирко Миловић, Крагујевац

03.12.2018. 11:39

У тој Титовој ,,тамници народа", мој ђед ,,наивни српски сељак" је научио како се праве аутомобили, научио себи зидати кућу и слагати замалтерисане цигле, боље него овдашњи експерти-реченице. Данас имамо демократију и наши ,,фармери" морају бацати малине по путу, јабуке само неки могу дотурити у извоз. Суве шљиве и кајмак,купују само овдашњи политичари. А плате и пензије су у нашој Србијици, најмање у ,,региону", мање и од Босне, а од Ц.Горе, за 50. евра.Па

Не спомињите Броза

03.12.2018. 12:47

Престаните спомињати тог Броза. У његово време, ми будаласти Срби смо масовно ,раном зором морали устајати и ићи у фабрике, творнице правити свакакве глупости, чак и топове. Па кад дође лето, сви одреда седати у глупе стојадине и ићи у којекаква одмаралишта на Море. Па смо онако наивно наседале на комунистичке подвале и уместо да останемо у својим селима и гајимо овце и крмке, сушимо шњиве, ми смо остали у градовима.

ANTIBIOTIK

06.12.2018. 10:24

@Не спомињите Броза - Ti i treba da se vratiš na selo jer nisi shvatio da je komunizam BOLEST DRUŠTVA , kao kada se razboli čovek koga napadne virus gripa .

goran

28.01.2019. 12:30

@Не спомињите Броза - misliš, oni koji su preživeli titoistički pokolj krajem i po završetku rata....?

Миладин са Врачара

03.12.2018. 12:53

Чуди ме да Сусрет с историјом није , у вези са АВНОЈЕМ написао - свим познату чињеницу - да је ђенерал Дража био позван да пошаље своју делегацију у Јајце. Он је тамо послао своја два Штабска сарадника,учитеље Милентијевића и Бајића -који су били његови моралисти-задужени за подизање морала бораца. Они су кренули из Ваљева 27.нов. и прешли Дрину. Ту су их требали прихватити Четници Боже Бјелице и Српка Меденице ових није било одредишту Добрун.

Nostradamus

03.12.2018. 16:31

Ha, ha, ha, mislim da je doslo vreme da se upitamo, da li su Josip Broz i partizani uopste postojali, a ne odluke AVNOJA?. Ovi "nacionalno osvesceni" su se osokolili i na kraju ce i same sebe da ubede da Broz nikada nije ni postojao. Sve su to posledice nacionalistickog delirijuma, koj je na zalost unistio svaku nadu za bolji zivot na tom nesretnom Balkanu. Samo smrt moze da izbrise tu nacionalisticku destruktivnost i neobrazovanje.

Pink Floyd

03.12.2018. 16:33

Svakoga dana na videlo, izlazi strašna istina o umobolnoj utopiji zvana KOMUNIZAM! Broz i srpski komunisti su zavili u crno srpski narod i naneli ogromnu štetu ovom narodu! Na našu žalost, još uvek jedan deo naroda nije razumeo o kakvoj se podvali ovde radi! I pored bratoubilaštva, raspada države, ekonomske, duhovne, moralne svake druge propasti, i dalje neki misle da je Broz veliki vođa koji je voleo Srbe!!! A taj srbofob je najveća štetočina u istoriji srpskog naroda.

RS+CG+SRB

03.12.2018. 16:41

... i da još dopunim. Ti zlotvori komunisti su upropastili nas SRBE, sa kojekakvim maketa-fabrikama i kombinatima , kao FAP u Priboju, Zastava, pa Krušik, u moj slobodarskom Valjevu, pa Fabrika ko-fol,traktora ... I sada mi SRBI moramo se patiti do veka dok pometemo sve te jugo-komunističke glupe hale i kojekakve hangare, Ali eto biće sreće. Sa platama i penzijama se polako ali sigurn približavamo Bosni.

Svetosavac

06.12.2018. 10:22

@RS+CG+SRB - Ko laže taj i krade, a ko krade taj oće i da ubije , zato su komunisti najveće ZLO što se desilo Srbima !

Ikich

07.12.2018. 16:47

Vazno je samo da su pre i posle Tita naša deca obična jeftina radna snaga. To što bivši kvinslinzi pišu svašta protiv njega ne ruši uspehe njegove vlasti. Samo s njim je seljak bio ponosan a radnik pošteno plaćen. Dokaz: Posle Tita smo se raspali kao niko. I nije on kriv za Jugoslaviju nego lazni kralj Aleksandar ujedinitelj.

Srboljub

20.12.2018. 14:38

Šta sve nećete da izmislite. Da nije i Stefan Dušan možda falsifikovao Dušanov zakonik?

Radnik

01.02.2019. 12:19

Usred najvećeg rata u istoriji čovečanstva, iz pepela i od paramparčadi stvorili temelje države koja će predstavljati značajnu evropsku snagu u narednih 40 godina. a onda su poraženi u tom ratu doći do izražaja i ponovo zemlju pretvoriti u prah i pepeo.