СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито усташама омогућио да са совјетима ослобађају Србију

29. 07. 2018. у 19:11

Како су Павелићеви следбеници добили прилику да се "оперу" 1944. године; Москва им понудила да учествују у борбама против Немаца у замену за живот

СУСРЕТ СА ИСТОРИЈОМ: Тито усташама омогућио да са совјетима ослобађају Србију

Тито и Стаљин у Москви 1944. године / Фото Архива

У СМИРАЈ свог живота, Иво Андрић записаће да само неуки и неразумни људи могу да сматрају да је прошлост мртва и непролазним зидом заувек одвојена од садашњице. Истина је, додаће наш једини нобеловац, напротив, да је све оно што је човек некад мислио, осећао и радио, нераскидиво уткано у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо. Уносити светлост научне истине у догађаје прошлости, значи служити садашњости.

На нашу велику жалост, готово пола века та светлост није обасјавала један поприличан део прошлости у вези са Србијом и српским народом. Логиком нашег нобеловца, ти догађаји нису помагали и служили разумевању наше садашњости. Али зато су били и остали у функцији хрватских политичара и историчара, од Владимира Бакарића, преко Фрање Туђмана, па све до Колинде Грабар Китаровић, и служили у остварењу "тисућвјековног сна"...

Вратимо се у 1944. годину, тачно пре 74 године. Црвена армије креће у поход кроз Србију, да је ослободи "од ње саме". У ешалонима црвеноармејаца су и дојучерашње Павелићеве усташе, припадници 369. "вражје" усташке пуковније, који су годину дана раније били поражени и заробљени у бици код Стаљинграда. Стаљинови стратези смислили су занимљив план. У замену за живот, понудили су им да се покају што су са Немцима јуришали на њихову земљу тако што ће да учествују у завршним операцијама у Југославији.


Дефинитиван договор о овом "совјетско-усташком" аранжману пао је у Москви на првом сусрету Стаљина и Јосипа Броза Тита између 21. и 28. септембра 1944. године. Тито тих дана наређује Вељку Влаховићу, који је, иначе, рат провео у Москви при Коминтерни, да новоформираној јединици преда ратну заставу, којом ће "увеличати славу Народноослободилачке војске Југославије". Истовремено, из Југославије у Совјетски Савез долази партизански командант Ђуро Лончаревић, који ће бити постављен за политичког комесара.

И У НЕМАЧКОМ походу на Стаљинград и у Стаљиновом и Титовом ослобађању и освајању Србије овом јединицом командовао је исти човек, витез Марко Месић, официр предратне југословенске војске, који се 1941. прикључио Павелићевим усташама. Понудио се Немцима да за њихов рачун ратује на Источном фронту, па је после завршене обуке већ крајем те 1941. учествовао у борбама за Бесарабију и Украјину. Од октобра 1942. борио се за Стаљинград, а непуна три месеца касније, 14. јануара 1943, постављен је за команданта 369. пуковније, али су га Совјети заробили већ после две недеље.

- У вас су упрте очи наше домовине, будите свјесни да овде изграђујемо темеље своје домовине. Ако дође час да овдје морамо пасти, паднимо храбро, као јунаци - као Хрвати - увијек за поглавника и за дом спремни - говорио је усташама код Стаљинграда.

СТАЉИНГРАД Марко Месић у средини


Годину дана пре него што га је Тито промовисао у ослободиоца Србије, Месића је Хитлер одликовао двапут, а Павелић три пута. Хитлер Железним крстом другог степена и Железним крстом првог степена, а Павелић Војничким редом жељезног тролиста четвртог степена, Војничким редом жељезног тролиста другог степена, с правом на назив витез и велики витез хрватског жељезног крста, чиме је аутоматски стекао право да титула витез постане саставни део његовог имена и презимена.

По повратку из Москве у Румунију, Тито је Месићу у Крајови приредио и ручак, а само три месеца касније, 1. децембра 1944, Одељење заштите народа, Озна, припремило је строго поверљиви досије, у коме се помиње "усташки фактор" у овој јединици и цитира загребачки "Хрватски народ" од 27. јуна 1943, где су објављени најважнији биографски подаци о "Месић витез Марку".

О Месићевом усташлуку и Павелићевим орденима којима га је окитио, сасвим сигурно је, бар преко "Хрватског народа", био добро упознат и Иван Крајачић, главни Титов и Стаљинов обавештајац у Загребу.


О дејству ове јединице колале су разне приче, од тога да су већином изгинули у борбама с Немцима, да су их партизани, када су сазнали за њихову прошлост, похапсили или стрељали. Тврдило се да су се преживели припадници ове "вражје" пуковније, после одласка из Србије, прикључили Немцима, с којима су крајем јануара 1945. учествовали у заузимању Метковића, Чапљине и Габеле.

И ДОК је ова усташка формација "прала образ" Хрвата за све историјске промашаје, "ратујући" у околини Чачка и Горњег Милановца, Тито је коначно дозволио да се у Србији, последњој у Југославији, одржи Антифашистичка скупштина народног ослобођења Србије - АСНОС, после два месеца одлагања и "преписке" са Благојем Нешковићем, секретаром Покрајинског комитета КПЈ за Србију.

Припадници 369. "вражје" усташке пуковније на Источном фронту


Одмах по ослобођењу Београда, када је отворен Сремски фронт, на који је послата српска младеж, почетком новембра 1944. године, у Коларчевој задужбини је почео скуп који је требало да успостави власт у Србији. За разлику, рецимо, од Хрвата, где су учествовали представници Хрватске сељачке странке и других политичких партија, на овом четвородневном заседању били су присутни само "политички пробрани и обрађени делегати".

Десет минута пошто су делегати заузели своја места, у Коларчеву задужбину ушао је Броз са својом свитом. Дворана се пролама од овација, поклича и тапшања. Он се упутио ка великој кожној фотељи у првом реду, која се и изгледом и величином упадљиво издвајала од обичних тапацираних столица с металним наслоном за руке, у које су се сместили сви други гости и делегати АСНОС. Са његове десне стране седа председник АВНОЈ др Иван Рибар, а са леве председник југословенске краљевске владе др Иван Шубашић.

ТИТОВО излагање, које је трајало само пет минута, дванаест пута је прекидано клицањем и бурним и дуготрајним аплаузима. Хрватску је на овом скупу у "Коларцу" представљао Андрија Хебранг. Он је замаглио истину о покољу над Србима у Хрватској и Босни и Херцеговини.

- Спријечили смо усташке планове о покољу Срба!

У ЗНАКУ ВЕЛИКОГ ЕЛАНА АГЕНТИ седме управе совјетске војне обавештајне службе из Коларчеве задужбине су своје претпостављене у Москви обавестили да је Скупштина прошла у знаку великог елана. На учеснике АСНОС, саопштавају, лош утисак оставиле су речи генерала Сретена Жујовића, да су Срби за време рата поднели мање жртава од других народа Југославије, јер је у том рату Срба погинуло више него припадника свих других југословенских народа и етничких група заједно.

Месец дана пре доласка на АСНОС, Тито је, на Кардељев предлог, Андрију Хебранга сменио са функције секретара ЦК КП Хрватске због "националистичког застрањивања према Србима".

Делегати обећавају комунистима Хрватске да ће Србија уложити све своје снаге за ослобођење свих хрватских крајева. И Словенцима АСНОС поручује да ће се српски народ, раме уз раме са својом словеначком браћом, борити за коначно ослобођење читаве словеначке земље, за словеначко приморје, за Корушку.

Црногорац Митар Бакић рекао је да су Срби и Црногорци два рођена брата, али да Црногорци сада постају посебан народ, а Војвођанин Јован Веселинов саопштио је да се народ у Војводини изјаснио за аутономију у оквиру једне федералне јединице, а да њен словенски народ жели да буде "у што бољим односима са браћом Србијанцима, са слободном демократском Србијом".

ПРЕДСТАВУ којом је рециклирана целокупна новија историја Србије оверио је један професор Београдског универзитета. Препоручујући се новим властима, рекао је:

- Србија је главни стуб реакције на Балкану и у читавој Европи!

Златиборски прота Милан Смиљанић је рекао да нема никакве опреке између црвене звезде петокраке и његовог црквеног крста, већ, напротив, да та звезда петокрака са земље на небо диже његов крст, диже га од српског светосавља до јеванђелског свехришћанства.

Говорио је и један несвршени студент Медицинског факултета, Добривоје Видић из Чачка, који ће пред крај Титовог живота бити и председник Србије. Он је рекао:

- Шест стотина педесет хиљада стрељаних Срба у Босни и Херцеговини, то је дуг који је српски народ платио за злочиначку политику београдских властодржаца!

Печат овом скупу дао је један од најближих Титових сарадника, Сретен Жујовић:

- Ми први пут у историји стварамо своју рођену, вољену земљу!

- Никад Србија није била Србија српског народа као што је данас!

- Србија је дошла на власт тек кад је и Србин посумњао у српско име!

Скупштина је посебно захвалила и Стаљину и Tиту. Стаљину за "срећну будућност", а Tиту је у његовом присуству послат телеграм у коме је речено да је постао најбољи син нашег народа.

На овом скупу, на коме је усташама опроштен геноцид над Србима, на коме је Србија први пут постала "рођена, вољена земља" српског народа, на коме су српски комунисти "посумњали у српско име", Косово и Метохија и Санџак нису ни поменути.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (33)

Neko

29.07.2018. 20:21

Naivni Srbi, kroz istoriju sluzili kao topovsko meso vecim i inteligentnijim silama. Nista se nije promenilo ni danas, mnogi u Srbiji i dalje zale za Titom.

asaS

29.07.2018. 20:29

Istorijski gledano ovo nije bio izuzetak. Uzmite sada situaciju u Siriji, evo upravo sada bivsi opozicionari zajedno sa regularnom vojskom biju bitku protiv ISISa kao deo prodgrama rekonsilijacije, odnosno pomirenja. Pa i nasa istorija, npr...zar nismo slali vojsku da se za turke bije protiv rumuna?

Анти Антифа

29.07.2018. 20:55

Иначе те кротаокомунистичко_усташке јединице је око Чачак дочекала Горска гарда и измасакрирала их

Горан

29.07.2018. 21:32

Комунисти и усташе заједно против Срба. Било и остало.

ma nemogu da verujem

29.07.2018. 21:37

Sad se postavlja pitanje kome u danasnje vrijeme,poslije svega,treba suditi ili preispitati nekakvu presudu,Nedicu ili ovom kaplaru sa desne strane Staljina.

др

29.07.2018. 22:35

Познат је пут 6.Личке која је завршила на Сремском фронту и свој пут наставаља кроз Хрватску до Загреба. У Загреб улази са неких 150 бораца а остали су били "партизани" демобилисани усташе,који су до последњег тренутка верно служили Павелићу и својој НДХ. Међутим у преокрету ситације увиђају шта се збива и на тај начин улазе у Загреб као ослободиоци и велики Титови борци.Такви су остали све до 90-тих када показују своје право лици и остварују свој наум.Србе проглашавају националном мањином.

Marko

29.07.2018. 22:37

Pa ajdete sada ludi Srbi idite u kucu cveca pa se klanjajte tom idiotu.Izgleda da su Srbi mazohisti, oni su najsrecniji kada ih neko muci.

G Pavlov

29.07.2018. 22:38

Trebalo je davno otvoriti dokumenta ozne. Da vidimo tačno ko je šta radio. Ali kako stvari stoje, to se neće desiti uskoro.

Srdjan Nedic

30.07.2018. 14:38

Zale Srbi za Titom jer ih je on kupio sa par dinara. Nije za verovati koliko su Srbi bili naivni i odrekli se svega sto su nasledili zbog petokrake. Dok smo mi sakrivali da smo pravoslavci, Hrvati su nedeljom isli u crkvu...

тлн

30.07.2018. 18:33

Попљували милион жртава из првог рата и кренули за аустроугарским капларом......а мова линафо храбре личке и банијске ослобађале Србију и Босну???????????? .....а берлин пао прије загреба! Додуше ти личани и банијци НИКАД нису ни били Срби, и у првом рату су служили аустругарским капларима а њихова храброст је виђена приликом тракторијаде......

Слободан Јарчевић

30.07.2018. 22:16

@тлн - Господине ТЛН - грешно пишете. Све је било друкчије. Истина се крила, зато скоро ништа не знамо. А чујте - од 1912. до 1918, Срби из Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Срема, Војводине и Црне Горе - сви војни обвезници Аустроугарске - ступили су у српску војску у броју од 321.000. Половина бораца која је прелазила Албанију је била састављена од прекодринских и прекодунавских Срба.Друго, грех је кривити партизанске из Лике. Шеста личка се оптужује за убијање Срба из Бгд... наставићу

Слободан Јарчевић

30.07.2018. 22:20

@тлн - NASTAVAK: Оптужује се 6. личка за 30.000 убијених у Београду и околини, а нико се не упита - како је сељак из Лике могао да зна кога треба убити у Београду и коме запленити кућу и другу имовину. Списак су правили Срби из Београда и околине. Они су знали кога треба убити. Стрељање су обављали из 6. личке, али је она имала малу групу Личана. Највише њених војника су били из Лесковца, а потом од Чачка, Краљева... Укључени су кад су партизани из Босне прешли у Србију.

Слободан Јарчевић

30.07.2018. 22:30

@тлн - Ако не верујете да је у српској војсци била 321.000 Срба преко Дрине и Дунава у Првом светском рату, нека на Интернету откуца "Проф. Илија Поповић". Објавио је о томе књигу у Новом Саду, а подаци су из документације "Матице српске" у Новом Саду. Човек једноставне чињенице најтеже поима. Нико се није упитао, откуд је Александар Карађорђевић населио Србима толика насеља у Војводини,у Београду, Славонији, па и у Шумадију. Све су то били учесници са Солунског фронта, побегли из аустроугарске војске.

5c

31.07.2018. 02:55

@тлн - Слободан Јарчевић-ima hrvata koji jos znaju cirilicu,a ovaj "тлн"je vjerojatno placeni hrvatski propagandista i raspirivac mrznje medju Srbima.Primjetio sam da to odskora rade mnogo lukavije nego sto su to radili prije koji mjesec. Sto se nas prekodrinskih tice brojne su price o dobrovoljcima,pa i onim koji su se sakatili da ne idu na bracu.

Слободан Јарчевић

31.07.2018. 14:43

@тлн - Ispravka, izvinjavam se - Knjigu o dobrovoljcima Srbima u Prvom svetskom ratu je napisao Ilija Petrovic, a ja, greskom, napisao Popovic.

Слободан Јарчевић

31.07.2018. 14:47

@тлн - Гисоид, 5ц, у праву сте. Много је било Срба који су се крили по својим сумама у време Првог светскког рата. Видите, мој деда по мајци, Свитлица Јевто - село Вуковско, Купрес, био је на солунском фронту. Мој деда по оцу, Лука и рођени му брат Цвијо, из Горњег Равног, Купрес, крили су се по шумама и пећинама Купреса од 1914. до 1918.

Мајстор

01.08.2018. 14:02

@тлн - Можда је боље да укуцате на Гуглу - Милослав Самарџић. Конкретно, његова књига "Генерал Дража Михаиловић и општа историја четничког покрета", 5. том, поглавље "комунизам у Србији".

Srboljub

01.08.2018. 17:19

@тлн - Najbolje da ukucate Bajke Hansa Kristijana Andersona. To su realnije priče od ravnogorske antifašističke borbe.

Nostradamus

30.07.2018. 18:48

A zasto je Broz morao da dozvoli da ustase ucestvuju u oslobadjanju, kako tvrdi autor ove naivne price?.

5c

31.07.2018. 02:57

@Nostradamus - Zasto?Kakvo je to pitanje? Zar vam jos nije jasno da je poglavnik Tito bio hrvat i nasljednik poglavnika Pavelica?Jedan je pobio trecinu,drugi je raselio,a pokrstavanje jos traje......

3c & kučine

23.12.2018. 20:50

@Nostradamus - Ma za sve je kriv Tito, evo usrećiše nas Srbi poslednjih 30 godina. Toliko nam je dobro da nezadrivo srljamo u napredak.

SRBIJA

31.07.2018. 07:36

mrtva usta ne govore....sad svako pise istoriju kako mu ce cefne (ili naredi), ovoliko gluposti nismo culi za posl. 70 godina, ovde je ocito cilj camo zaobilaznim putem rehabilitacija M. Nedica i ostalih srpskih izdajnika kojima pravi oslobodioci partizani stoje na putu !!! Cilj je sve najgore pisati o istinskim borcima koji dadose zivot za domovinu a da bi ove Hitlerove pijune prikazali kao nevinasca !

Boris

31.07.2018. 11:08

Velika je sramota za ceo Srpski narod da u Beogradu,Srpskoj prestonici mirno u kuci cveca vec skoro 40 godina pociva Hrvatski monstrum i zlocinac,koji hiljade Srpskih porodica satrao i zavio u crno.Pod hitno treba podneti peticiju da se kuca cveca konacno srusi i na tom mestu podigne spomen kompleks svim nevinim zrtvama uzasnog Brozovog komunisticko-ustaskog terora.

Radnik

01.08.2018. 17:24

Molim cenjenog autora da istraži kako je Tito omogućio Turcima da zarobe cara Lazara na Kosovu polju. Čuo sam iz pouzdanih izvora u seoskoj zadruzi da je Tito Muratu pripredio ručak dok je Ranković zabavljao Bajazita pričajući viceve.

Реализација Дрезеденског конгреса

07.08.2018. 11:55

@Radnik - Прочитај Закључке за Дрезеденског конкреса комуниста 1928. о начину рушења Краљевине Југославије, Српске православне цркве и великосрпске буржоазије, на основу којих је настао Споразум хрватских комуниста и усташа 1935. и усташки ГЕНОЦИДНИ план за Србе : 1/3 Срба побити, 1/3 протерати и 1/3 покатоличити.

Radnik

27.12.2018. 13:57

@Radnik - Naslednici velikosrpske buržoazije su današnji tajkuni koji radnicima piju krv i plaćaju ih 25.000 mesečno. Istovremeno se bahate u vilama, mercedesima, jure manekenke i posluju sa albanskim i hrvatskim kolegama. Misliš da ih treba podržati samo zato što su Srbi?

Титов злочиначки пројекат

07.08.2018. 11:51

Тито је реализовао план да преко усташа обучених у партизанске и совјетске униформе, побије по Србији све виђеније домаћине, будуће опозиционаре који би били за Краљевину Србију !

Polenova anbrozija

20.08.2018. 02:16

Da se pod hitno obelodani Titov tajni plan poskupljenja srbskog goriva dva dana nakon što je nafta pojeftinila na svetskom tržištu. Čujem i da je Kardelj podržao gej paradu u Leskovcu. Da se zna da je Ranković navijao za Hrvate na Mundijalu u Moskvii, a Moša Pijade za Federera u finalu Sinsinatija.

Izmišljanje istorije

02.09.2018. 22:50

Tito je divljim balkanskim plemenima omogućio da koliko toliko žive dostojanstveno i umiru i napretku žive 40 godina. Nikome to pre nije uspelo, a svi vidimi da je to i dan danas san za većinu ex yu siročadi. Džaba sad izmišljate i konstruišete priče koje ne drže vodu.