Сећање на јела наших бака
10. 09. 2018. у 18:02
У Новом Саду одржан други гастрономски фестивал "Укуси Војводине" уз 130 излагача, дупло више него лане. Посетиоци дегустирали супу од фазана, секељи гулаш, перкелт од штуке, паприкаш од петла...
Припрема гулаша на мађарски начин / Фото С. Бајић
ДА Бачки ручак обичан, има ред свој логичан..., потврђено је, између осталог, на другом гастрономском фестивалу "Укуси Војводине", који је уз учешће 130 излагача, двоструко више него лане, одржан минулог викенда у Лиманском парку у Новом Саду. Мали произвођачи и прерађивачи хране, као и мајстори варјаче из ресторана традиционалне кухиње, представили су аутентична јела. Тако су посетиоци имали прилику да дегустирају супу од фазана, секељи гулаш, перкелт од штуке, паприкаш од петла, резанце с маком, гомбоце, штрудле...
- Жеља је да се сетимо старих, заборављених укуса, традиције и јела која су припремале наше баке, а ту су и специјалитети припремљени на модеран начин. Најважније је да се промовише квалитетна храна - каже Наташа Будисављевић, организаторка манифестације.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Укуси Србије од Чикага до Милвокија
Тако је Горана Чубрило из Бачке Паланке донела кисело тесто и штрудле с маком и орасима, Јелица Јанковић из Нештина представила "сремачки залогај" од ајвара, сок од парадајза, пекмезе и џемове разних укуса, Татјана Аврамов из Бечеја органску производњу и слатко од малина, купина..., Милош Тодоровић из јужног Баната разне сиреве, Ана Доловац из Футога сушене воћне ролнице и матични воћни сируп без шећера, Валерија Ћузда из Србобрана пикантне кобасице, а Оливера Тодоровић из Новог Сада посуђе од здравог, медицинског материјала, који четири пута продужава свежину намирница у шпајзу.
- Традиционална војвођанска кухиња је широк појам, пошто је много народа боравило и сада борави на овим просторима, и сваки је оставио свој печат на неком од рецепата. Најчешће се то односи на јела од намирница које су биле у сваком домаћинству - каже Винце Хорват, кувар из Србобрана из удружења "Цитадела", који је пред посетиоцима у три ораније припремао овчији и свињски гулаш на мађарски начин. - Иде ред меса, па ред лука, у оранију намазану машћу, а затим со, бибер и паприка. Ништа више. Кува се и проба, па се тако додаје паприка "на укус". Има гулаша 100 килограма.
У Лиманском парку уприличена је и органска пијаца

Кулинарско умеће показало је 100 кувара из целе Србије, као и десеторица из Румуније, који су под надзором судија укрстили варјаче на интернационалном такмичењу "Војвођански кулинарски куп". Кували су по задатку модерна јела на војвођански начин са традиционалним намирницама и припремали речну рибу, теста, десерте.
Горана Чубрило из Бачке Паланке са слатким производима

ДВОДНЕВНО УЖИВАЊЕ
ПОСЕТИОЦИ су могли да уживају и у целодневном музичком и забавном програму. На бинама су се низали концерти рок и поп музике, класичних нота и тамбураша. Малишани су учили старе заборављене игре, кликерали се, такмичили у скакању у џаковима, прескакању вијаче...
Део дводневне манифестације био је и "Хуманитарни шпајз", акција прикупљања хране, која ће бити донирана Колу српских сестара Епархије бачке из Новог Сада.
PERA
15.09.2018. 09:31
ne kaze se dzabe da se u vojvodini samo jednom dnevno jede.....ujutru se krene sa frustukom, a uvece zasladi strudlom.....prijatno i cesce da se organizuju takve svetkovine i manifestacije
Коментари (1)