ДА Бачки ручак обичан, има ред свој логичан..., потврђено је, између осталог, на другом гастрономском фестивалу "Укуси Војводине", који је уз учешће 130 излагача, двоструко више него лане, одржан минулог викенда у Лиманском парку у Новом Саду. Мали произвођачи и прерађивачи хране, као и мајстори варјаче из ресторана традиционалне кухиње, представили су аутентична јела. Тако су посетиоци имали прилику да дегустирају супу од фазана, секељи гулаш, перкелт од штуке, паприкаш од петла, резанце с маком, гомбоце, штрудле...

- Жеља је да се сетимо старих, заборављених укуса, традиције и јела која су припремале наше баке, а ту су и специјалитети припремљени на модеран начин. Најважније је да се промовише квалитетна храна - каже Наташа Будисављевић, организаторка манифестације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Укуси Србије од Чикага до Милвокија

Тако је Горана Чубрило из Бачке Паланке донела кисело тесто и штрудле с маком и орасима, Јелица Јанковић из Нештина представила "сремачки залогај" од ајвара, сок од парадајза, пекмезе и џемове разних укуса, Татјана Аврамов из Бечеја органску производњу и слатко од малина, купина..., Милош Тодоровић из јужног Баната разне сиреве, Ана Доловац из Футога сушене воћне ролнице и матични воћни сируп без шећера, Валерија Ћузда из Србобрана пикантне кобасице, а Оливера Тодоровић из Новог Сада посуђе од здравог, медицинског материјала, који четири пута продужава свежину намирница у шпајзу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Швеђанин нашао љубав у нашој земљи: Због Српкиње Тање постао сам Србољуб

- Традиционална војвођанска кухиња је широк појам, пошто је много народа боравило и сада борави на овим просторима, и сваки је оставио свој печат на неком од рецепата. Најчешће се то односи на јела од намирница које су биле у сваком домаћинству - каже Винце Хорват, кувар из Србобрана из удружења "Цитадела", који је пред посетиоцима у три ораније припремао овчији и свињски гулаш на мађарски начин. - Иде ред меса, па ред лука, у оранију намазану машћу, а затим со, бибер и паприка. Ништа више. Кува се и проба, па се тако додаје паприка "на укус". Има гулаша 100 килограма.

У Лиманском парку уприличена је и органска пијаца


Кулинарско умеће показало је 100 кувара из целе Србије, као и десеторица из Румуније, који су под надзором судија укрстили варјаче на интернационалном такмичењу "Војвођански кулинарски куп". Кували су по задатку модерна јела на војвођански начин са традиционалним намирницама и припремали речну рибу, теста, десерте.

Горана Чубрило из Бачке Паланке са слатким производима


ДВОДНЕВНО УЖИВАЊЕ

ПОСЕТИОЦИ су могли да уживају и у целодневном музичком и забавном програму. На бинама су се низали концерти рок и поп музике, класичних нота и тамбураша. Малишани су учили старе заборављене игре, кликерали се, такмичили у скакању у џаковима, прескакању вијаче...

Део дводневне манифестације био је и "Хуманитарни шпајз", акција прикупљања хране, која ће бити донирана Колу српских сестара Епархије бачке из Новог Сада.