ТЕЗГЕ са лицитарским срцима, карамелизованим јабукама, слатким и сланим питама, шљивовица, кајсијевача, лоза, ћевапи, прасићи на ражњу, наступи фолклорних група и хорова, шатор са музиком... Све се то могло видети и "осетити" ових дана на имању Цркве Светог Василија Острошког у Лејк Форесту код Чикага током традиционалног фестивала хране "Укус Србије".

Познат као један од омиљених међу Србима у Америци, овај дводневни фестивал почетком септембра окупља стотине наших сународника из држава Илиноис и Висконсин. Поносни организатори, зато, воле да кажу да се о укусима Србије тих, а и наредних дана, говори дуж целе југозападне обале језера Мичиген - од Чикага до Милвокија.

- "Укус Србије", наши специјалитети и пића, привукли су не само наш народ, већ нам сваке године долази све више гостију различитих националности - каже Ђуро Кошњар, свештеник Храма Светог Василија Острошког у Лејк Форесту. - А ми их све, и Србе и све људе добре воље, дочекујемо раширених руку. И лепо је то што нам долазе и други народи, јер овај фестивал спаја. Посетиоци понесу успомене на лепе, веселе догађаје, па често наредне године поведу и своје пријатеље.

Но, како каже наш саговорник, "Укус Србије" спаја људе забавом, али из тог дружења изроде се много озбиљнија догађања.

Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ: Специјалитет у Чикагу против носталгије, пљескавица величине пице са ћепавима, вешалицом... (ВИДЕО)

- Фестивал се одржава једном годишње, а за нашу парохију много је важно што је светиња у Лејк Форесту, током целе године омиљено место окупљања многобројних Срба из државе Илиноис - прича свештеник Кошњар. - Сви они знају да се ту на месту спајања ауто-путева 94 и 60, налази српска црква са свештенством које је за свој народ увек ту.

Недељом, без изузетка, приређујемо ручак, на ком се окупљају наши сународници. То је истовремено прилика да разговарамо и да се договарамо о свему важном за нашу заједницу. Увек имамо лепих активности, занимљивих и за децу, а учитељи увек нађу времена да свакоме посвете пажњу.

"Укус Србије" сваке године привлачи све више гостију

Други викенд у септембру увек је, по речима нашег саговорника, "резервисан" за упис деце у школу веронауке, српског језика и фолклора при овој цркви удаљеној педесетак километар северно од Чикага.

Српски опанак као сувенир

- Настава почиње седам дана после уписа - објашњава Кошњар. Управо смо завршили планове за обнову и проширење наше цркве. Чекамо сада дозволу за почетак градње и чим је добијемо започећемо радове. Када све завршимо, биће ту више простора за фестивале, крштења, венчања..


ЧЕТВРТКОМ "КУЛИНАРСКО ВЕЧЕ"

СВАКОГ четвртка организујемо и кулинарско вече - открива свештеник Ђуро Кошњар. - Оно је врло популарно и присуствује му много наших сународника и њихових пријатеља који имају прилику да се подсете, али и да први пут пробају српску храну коју предавач припрема.

Нарочито је занимљиво ако је предавач жена која припрема храну, колаче и жито по рецептима Срба из свих крајева у којима су некада живели. А, уз све то буде и неко лепо предавање о Србима и српској традицији.