У Кули на Дунаву нађено 2.300 стрелица из 14. и 15. века!

Д. Б. М.

четвртак, 28. 01. 2016. у 08:19

У Кули на Дунаву нађено 2.300 стрелица из 14. и 15. века!
Док су рашчишћавали кулу четири радници који обнављају Голубачку тврђаву ових дана пронашли су више од 2.000 врхова стрела и копаља

РАДНИЦИ који обнављају Голубачку тврђаву ових дана пронашли су више од 2.000 врхова стрела и копаља из 14. и 15. века, док су рашчишћавали кулу четири. На овом простору у то доба било је највише борби, а тврђава је прелазила из руке у руку Срба, Мађара и Турака.

Коме су стрелице припадале засада не може поуздано да се каже, јер се истраживања обављају без присуства археолога из Републичког завода за заштиту споменика културе. У Заводу су нам објаснили да је њихова колегница која је задужена за Голубац на боловању.

Простор унутар тврђаве богат је археолошким материјалом. Стручњаци се, међутим, уопште нису заинтересовали за те ископине. Тек када су се "врхови стрелица из Голупца" појавили на "тржишту", стручни надзор за обнову Голупца скренуо је пажњу шефу градилишта да све пронађене предмете обезбеди од уништења и крађе, а да је другачије понашање запослених противзаконито и кажњиво, па ће бити на најстрожи начин санкционисано. Да је шеф градилишта то озбиљно схватио, сведоче најновији налази.

Истраживачки радови на простору Голубачке тврђаве одвијају се у оквиру пројекта обнове који финансира Европска унија, а спроводи Аустријска развојна агенција. Сви предмети који су до сада откривени, и они који ће тек бити откривени, постаће део збирке која ће бити изложена у Голубачкој тврђави.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Covek iz Golupca

28.01.2016. 12:26

Još jedan u nizu bezrazložno negativno intoniranih članaka "Večernjih novosti" na temu rekonstrukcije Golubačke tvrđave.Na terenu postoji arheolog, tako da nalazi nisu prepušteni na milost i nemilost. O tome svedoče i ove fotografije koje ste objavili, a koje je napravio upravo arheolog. Svi pronađeni predmeti se nalaze na bezbednom mestu. Preduzeće "Tvrđava Golubački grad" koje upravlja kompleksom tvrđave je čak ovih dana odštampalo i jednu brošuru o arheološkim nalazima. Zovite ih i pitajte.

Covek iz Pozarevca

28.01.2016. 16:10

@Covek iz Golupca - Čoveče iz Golupca, zašto ste tako negativni? Pa ovo je dobra vest. Naći toliko strelica u jednoj kuli je fenomenalan nalaz! Samo je mali problem jer nijedna institucija (muzej, zavod) ne prati ove radove. Zašto nije pozvan Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva? Ili arheolog iz Muzeja iz Požarevca? Zar za ovakve radove saglasnost ne daje Ministarstvo kulture? Gde čuvate nalaze - na bezbednom mestu? Zašto se onda pojavljuju na pijaci u Velikom Grdaištu? 20 evra mala strelica...

Markobgd

28.01.2016. 16:23

@Covek iz Golupca - A odakle onda artefakti u prodaji ako je "sve pod kontrolom" ?

mirko2

29.01.2016. 16:34

@Covek iz Golupca - 20 Evra puta 2000 komada = 40.000 Evra. Koliko je kula otkopano? Pa ova tvrdjava moze da isplati samu sebe svojom obnovom :)))

Археолог

28.01.2016. 16:20

Има или нема археолога? Закон о културним добрима у члану 112 каже: "Ископавање и истраживање археолошког налазишта обавља научна установа или установа заштите, у складу с овим законом. Министарство надлежно за послове културе одобрава археолошко ископавање и истраживање археолошког налазишта. Одобрење се може издати научној установи или установи заштите ако има сачињен пројекат о истраживањима археолошког налазишта, одговарајуће стручне кадрове..." Да ли је ово испуњено или није?