Крава Селана дневно даје 48 литара млека

Тањуг

11. 09. 2013. у 18:23

Крава "Селана" Александра Јеремића из села Војске, апсолутна је шампионка 51. међународног Ресавског пољопривредног сајма одржаног данас у Свилајнцу

СВИЛАЈНАЦ - Крава "Селана" Александра Јеремића из села Војске, апсолутна је шампионка 51. међународног Ресавског пољопривредног сајма одржаног данас у Свилајнцу.

Нјеном власнику је припала награда од 40.000 динара, дар Скупштине општине Свилајнац. Селана дневно даје 48 литра млека са 3,41 одсто протеина и 3,94 одсто масти, изјавио је Тањугу Јеремић.

"Увезена је из Аустрије, бирана је по најстрожијим критеријумима", рекао је Јеремић чије се газдинство бави производњом и продајом млека. Он каже да има још крава и 20 јуница које су могле бити изложене на сајму и освојити награде.

Селани је ово друга титила шампинонке, и лане је била победник, а Јеремићу је донела звање троструког победника јер је и 2011. године, са другим грлом био шампион.

Јеремић је добио и награду у категорији крава првотелки.

Награде су додељене и за најбољу јуницу (Донка, власника Драгана Тодоровића из села Дубља), док је међу кравама прво место припало грлу Лолита Владана Рајковића из Свилајнца.

Свако од 120 грла сименталске пасмине које је учествовало на сајму награђено је са по 4.000 динара, најбоља са по 32.000, она до њих са по 16.000, док је апсолутна шамипнка Селана своме газди донела 40.000 динара.

Сајам у Свилајнцу одржаан је у кругу Пољопривредно ветеринарске школе, на месту где је подигнут споменик крави сименталки у природној величини, рад Добринка Ролића.

Уз говеда, на сајму су биле изложене и овце више раса, магарци, пољопривредна механизација, производи од меда ресавских пчелара, а представили су се и произвођачи сточне хране, семена и средстава за заштиту биља. Сајам у Свилајнцу је 1998. године уврштен у календар европских и светских изложби и сајмова сименталске расе говеда одлуком Европског удружења одгајивача сименсталске расе чије је седиште у швајцарском граду Цоликофену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Volim med

11.09.2013. 19:37

Hahahaha Lolita :)Kako originalno ime za kravu :)Bas me interesuje koliko kosta jedna od ovih krava koje daju po 20ak l mleka