И привредници да се питају

В. Н.

12. 10. 2019. у 14:23

И привредници да се питају
До краја године биће завршен предлог нове стратегије индустријске политике Србије од 2021. до 2030. године

КАКО ће изгледати нова стратегија индустријске политике Србије биће познато до краја године, када се очекује да буде завршен предлог овог значајног плана за развој привреде и повећање њене конкурентности. Међутим, то не значи да се дијалог Министарства привреде са привредницима овим чином завршава. Напротив, дијалог се тиме тек "захуктава" и улази у нову фазу, у којој треба да се разрађују програми подршке, конкретне мере и активности које ће омогућити реализацију стратегије за период од 2021. до 2030, као и дефинисање мониторинг система.

- ПКС очекује да ће привреда имати могућност разматрања и предлога стратегије и да ће дијалог бити континуиран и после усвајања стратегије. Јер, економски аспекти саме стратегије, тржишне шансе, изазови са којима се привреда суочава и потребни оквири за њен успешан развој и раст, као и развој и употреба нових технологија, нису никад били константа и генерално су подложни промени - истиче Дражен Милетић, специјални саветник председника ПКС за модернизацију коморског система.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добрим прописима до јаче економије

У Привредној комори Србије 17. септембра одржан је скуп посвећен управо стратегији нове индустријске политике Србије од 2021 до 2030. Помоћник министра привреде Драган Угрчић том приликом је нагласио да ће нова стратегија побољшати индустријску и привредну конкурентност, као и да је она део преговарачког поглавља 20 са ЕУ.

- Први аспект је национални приоритет развоја индустрије и стицање паметног и одрживог развоја, где смо уважили препоруке ЕУ. Такође, успостављена је структура која се фокусира на четири тематске целине. То су: оснаживање људских ресурса, дигитализација и иновације, инвестиције и међународна димензија и цикруларна економија и смањење емисија угљен-диоксида. Наша земља у овим областима може да направи капиталне кораке, како у појединачним секторима, тако и у привреди у целини - нагласио је Угрчић.

Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе ПКС, истакао је да стратегија треба да буде усклађена са ЕУ, што је и предуслов за затварање преговарачког поглавља које се тиче индустријске политике.

- Важно је да имамо јасно зацртане мере којима ће држава помоћи у привредној активности, развоју кадрова и запошљавању, инвестирању и интернационализацији. Не смемо да заборавимо ни два најважнија процеса, а то су цикруларна економија и дигитална трансформација - казао је Весовић.

Он је указао да су то предуслови да привреда може да функционише у 21. веку и да се повеже са европским и светским тржиштем. Објаснио је да се сада спроводи последња фаза јавно приватног дијалога са компанијама у организацији ПКС и да се стратегија не доноси тако што су експерти нешто написали па онда привреда дала коментаре, већ да су привредници из Србије били укључени у њену израду од самог почетка:

- Стратегија у 21. веку мора стално да еволуира пошто се мењају околности, па ћемо имати редовни мониторинг и праћење ефеката.

На скупу су представљени главни закључци спроведеног јавно-приватног дијалога, као и размене мишљења и искустава између многобројних стручњака и релевантних заинтересованих страна из јавних и приватних заједница.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Формула за успех предузетника

Јавно-приватни дијалог покренула је Влада Србије у оквиру процеса израде нове стратегије индустријске политике, како би се створили услови за побољшање индустријске конкурентности, одрживог раста и развоја економије, као и новог запошљавања.

У процесу анализе потреба привреде, један од кључних елемената било је укључивање мишљења приватног сектора: организовано је 13 радионица у склопу јавно-приватног дијалога са више од 360 представника приватних компанија, секторских удружења, кластера, образовних и других институција.

Презентација као и снимак овог скупа јавно су доступни на интернет-страници ПКС (https://pks.rs/vesti/nova-strategija-za-privrednu-konkurentnost-srbije-1480.

МЕЈЛ АДРЕСА

ДИЈАЛОГ са привредницима у вези са новом стратегијом индустријске политике и даље траје. Они, као и сви други заинтересовани актери могу своје сугестије да шаљу на мејл адресу: industrijskapolitikaRS@pks.rs.


ПАМЕТНА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА

До краја године је планирано да се уз стратегију представи и уско повезана стратегија паметне специјализације. Њен циљ је дефинисање приоритетних области привреде које имају конкурентне предности, а тиме и шансу на тржишту. Управо у такве области је потребно инвестирати - каже Дражен Милетић. - Процес предузетничког откривања, односно јавно-приватног дијалога, покренут је ове године паралелно са јавно-приватним дијалогом на тему нове индустријске стратегије, уз директне консултације са привредом, научно-истраживачким институцијама и другим организацијама. У овој фази предложене приоритетне области су ИКТ, машине и производни процеси будућности, креативне индустрије као и храна будућности. Циљ је да будући програми подршке, мере и активности Владе у склопу ове стратегије буду фокусирани на наведене приоритетне области.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације