Dobrim propisima do jače ekonomije

V. N.

30. 07. 2019. u 19:31

Добрим прописима до јаче економије

Foto Tanjug

Potpisan sporazum o saradnji Narodne skupštine i Privredne komore Srbije za unapređenje poslovnog ambijenta

SPORAZUM o saradnji koji su 22. jula potpisali Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, za cilj ima jačanja zajedničkih aktivnosti na unapređenju privrednog i investicionog ambijenta i promociji potencijala Srbije u inostranstvu.

Osim učešća predstavnika PKS u radu odbora Skupštine Srbije u razmatranju ekonomskih propisa i pitanja, sporazumom o saradnji predviđaju se i usaglašavanje i zajednički nastup na međunarodnom planu, organizovanje zajedničkih skupova i poslovnih foruma, pripremu informacija za potencijalne investitore, kao i kontinuirani dijalog o svim temama važnim za poslovanje privrede.

Marko Čadež, predsednik PKS, zahvalio je parlamentu i predsednici Maji Gojković na spremnosti, da i pored neformalno dobre komunikacije, institucionalizuju saradnju kroz Sporazum i zajednički svakodnevni rad.

PROČITAJTE JOŠ - Formula za uspeh preduzetnika

Poslovna zajednica, po rečima Čadeža, Sporazumom dobija mogućnost da svoje argumente iznosi poslanicima koji učestvuju i diskutuju o zakonskim propisima koji se tiču poslovanja privrede.

- Tu vidimo jednu od najvećih prednosti PKS, da pokaže argumente kako određeni zakonski okviri funkcionišu u svakodnevnom poslovnom ambijentu i gde su problemi koje možda poslanici ne vide, ali članovi PKS vide - istakao je predsednik PKS u parlamentu nakon potpisivanja Sporazuma.

Na ovaj način, Skupština Srbije je, kako objašnjava Čadež, pokazala da ima potrebu da donosi zakonodavni okvir onakav kakav je potreban građanima i privredi.

- Osim saradnje u odborima, pododborima, telima, u pripremi materijala, organizovanju javnih slušanja, nama je važan aspekt parlamentarne diplomatije, jer želimo da srpske delegacije u zvaničnim posetama u svetu budu i ambasadori srpske privrede - rekao je Čadež.

Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, istakla je značaj saradnje dve institucije.

- Potpisivanjem sporazuma pokazali smo koliko je važna saradnja Skupštine i privrede i koliko je važna i saradnja Komore sa parlamentom na pripremi zakonskih akata koji u krajnjoj meri i odlučuju o tome da li će privrednici, kako domaći, tako i strani, osetiti da je u našoj državi povoljna zakonodavna klima za investiranje - rekla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Privrednici će, prema njenim rečima, oceniti i koliko uvažavamo strane investitore koji imaju nameru da u budućnosti posluju u našoj državi, a potrebna im je stabilnost zakonodavnog okvira i efikasna primena propisa. PKS će, takođe, učestvovati u pripremi i organizovanju javnih slušanja predloga zakona.

- Bitan sektor biće i naša zajednička saradnja u parlamentarnoj diplomatiji, gde se ukazala potreba da u predstavljanju Srbije i u razgovorima koje imamo sa predstavnicima izvršne vlasti i privrede u državama u koje odlazimo u zvanične posete predstavimo i privredu naše zemlje - ukazala je Gojkovićeva.

Ona je navela da je prva prilika da se pokaže institucionalna saradnja PKS i Skupštine Srbije podrška u organizaciji velikog multilateralnog događaja u Beogradu, u oktobru - Interparlamentarne unije, koja će okupiti delegacije oko 150 država sa skoro svih kontinenata.

- To će biti dobra prilika da se Srbija predstavi političarima iz celog sveta i sa svojim privrednim mogućnostima - poručila je Gojkovićeva.


PROČITAJTE JOŠ - Prioritet - smanjenje poreza i doprinosa

INICIJATIVE PRIVREDNIKA

OTKAKO je uspostavljen mehanizam kvartalnih analiza primene propisa od značaja za privredu, PKS je nadležnim organima dostavio 190 inicijativa privrednika, od kojih su uspešno realizovane 63. Od početka 2019. godine pokrenuto je 56 inicijative, od čega su realizovane 22.

Osim učešća u zakonodavnom postupku, PKS je sa nadležnim ministarstvima i državnim organima formirao 14 zajedničkih radnih grupa, koje su praktično u stalnom zasedanju na rešavanju problema sa kojima se privrednici susreću, i na otklanjanju prepreka na koje nailaze u poslovanju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Tarabic

30.07.2019. 19:37

ha ha ha zemlja dembelija oni su takav kapicitet da mogu da potpišu samo svoje provizije mogu da se kladim da će stanje biti gore od postajećeg. Sto se grbavo rodi vreme ne ispravi.