Нишки привредници плаћају најниже таксе

В. Н.

09. 10. 2019. у 14:21

Нишки привредници плаћају најниже таксе
На иницијативу регионалне Привредне коморе Ниш усвојена одлука о огромном смањењу накнада. Попуст чак 95 одсто за оглашавање на јавним површинама, а 99 процената по уговору

ГОТОВО 10.000 привредника и предузетника који послују на територији Ниша, плаћаће 95 одсто нижу таксу за оглашавање фирми на јавним површинама. Још веће умањење "претрпеће" таксе на местима за оглашавање по уговору - за чак 99 одсто. Ово је резултат борбе ПКС - регионалне Привредне коморе Ниша, у сарадњи са привредно-економским саветом Града Ниша, клубом привредника "Наисус", Општим удружењем самосталних привредника и занатлија Ниш и другим формалним и неформалним удружењима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отворен хаб за 8.200 предузетника

Локална самоуправа прихватила је ову одлуку о растерећењу привредника на заседању Скупштине града Ниша. Осим умањења такси за оглашавање фирми на јавним површинама и на местима за оглашавање по уговору, овом одлуком се потпуно укида накнада за рекламне налепнице са унутрашње и спољашње стране пословних објеката, за дисплеје и светлеће натписе, са унутрашње стране.

Ово практично значи да ће максимални износи за плаћање по овом основу, у екстра централној зони града, бити пет динара по метру квадратном дневно (150 динара месечно или 1.800 динара годишње), уместо досадашњих 50 динара (1.500 динара месечно или 18.000 динара годишње) за правна лица и предузетнике која имају годишњи приход већи од 100 милиона динара. Односно 20 динара (600 динара месечно или 7.200 динара годишње) за правна лица и предузетнике који имају годишњи приход мањи од овог износа и то се односи искључиво на средства за оглашавање која су ван излога и портала. Овакав износ тарифа је најнижи у Републици Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пословни модел који брине о купцима

- Ова иницијатива, потекла из Регионалне привредне коморе Ниш, не би била реализована без помоћи многобројних институција и појединаца - наводи директор ПKС-РПK Ниш Александар Милићевић. - Њена реализација представља пример добре праксе и одговорног односа према привреди, што је истовремено и апел осталим локалним самоуправама са подручја Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа да поступе на сличан начин и привредницима олакшају пословање.

Милићевић истиче да свака подршка домаћем привреднику који је оптерећен многобројним другим наметима и финансијским обавезама, истовремено значи унапређење постојећег привредно-економског амбијента и стварање услова за отварање нових привредних субјеката.

- Добра комуникација између Привредне коморе Србије, пословних удружења и локалне самоуправе, као и њихов заједнички наступ, представља сигуран начин да се успешно одговори и на друге захтеве привреде, како би се створили што бољи услови за функционисање свих привредних друштава у региону - истиче директор ПKС-РПK Ниш. - Очекујемо да ће се са оваквом праксом наставити и да ћемо имати у наредном периоду још добрих и конкретних вести за привреднике, тако да заједно створимо услове за подизање нивоа пословних активности.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације