Otvoren hab za 8.200 preduzetnika

sreda, 24. 04. 2019. u 19:02

Отворен хаб за 8.200 предузетника
Kruševac ponovo može da postane privredni i industrijski centar naše države. Biće podrška i investitorima, developerima i kompanijama koje relociraju svoje poslovne aktivnosti u centralnu Srbiju

ZA oko 8.200 preduzetnika Rasinskog okruga Privredna komora Srbije je otvorila u Kruševcu preduzetnički hab da bi pružila značajnu podršku razvoju ovog vida poslovanja, kao i jačanju ženskog, omladinskog i socijalnog preduzetništva. Preduzetnički hab otvoren u PKS-RPK Kruševac pored pomoći preduzetnicima namenjen je i investitorima koji planiraju da poslovanje lociraju u ovaj region.

- Očekujemo da će Preduzetnički hab biti snažna podrška razvoju preduzetništva u Rasinskom okrugu, jačanju preduzetničkog duha i svesti kod mladih ljudi o mogućnostima i šansama koje nudi ovaj vid poslovanja - rekao je na otvaranju početkom ovog meseca Predrag Vukićević, direktor PKS-RPK Kruševac. On je istakao da dodatu vrednost haba čini i njegova povezanost sa pulom inovativnih kompanija koje će startapovima i preduzetnicima omogućiti brži nastup na tržištu, posebno u delu istraživanja i razvoja.

- Hab će biti podrška i investitorima, developerima i kompanijama koje relociraju poslovne aktivnosti u centralnu Srbiju - naglasio je Vukićević.

Pročitajte još - Privredna komora Srbije pokreće prvi poslovni IT inkubator - Ist Hab

Privredna komora Srbije podigla je preduzetništvo na viši nivo jačanjem sektora preduzetništva i formiranjem Parlamenta preduzetnika PKS, najvišeg organa odlučivanja preduzetnika u Srbiji.

- Kroz rad Parlamenta, preduzetnici mogu da iniciraju izmenu zakonske regulative, unapređenje ambijenta poslovanja, ali i da rešavaju konkretna pitanja važna za poslovanje - rekla je na otvaranju haba Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS.

Simanićeva je najavila da će PKS u saradnji sa regionalnim privrednim komorama otvarati preduzetničke habove i u drugim gradovima u Srbiji. Osim u Kruševcu, preduzetnički habovi su već otvoreni u Novom Sadu i Kragujevcu.

- Hab funkcioniše tako što se teorijska nastava održava u PKS-RPK Kruševac, a sve praktične obuke u "Biznis inkubatoru Kruševac". Ovakav način rada rezultat je saradnje i institucionalne podrške koju zainteresovanim sugrađanima pruža Grad Kruševac kako bi se razvijali preduzetništvo i privreda u celini - objasnio je Predrag Vukićević.

Prema rečima Olivere Drenovac, pomoćnice gradonačelnika Kruševca, cilj podrške lokalne samouprave radu haba jeste da Kruševac ponovo postane privredni i industrijski centar u koji će da se vrate mladi ljudi, da rade, lepo žive i osnivaju porodice.

TRADICIONALNO, A MODERNO

HAB podrazumeva moderno poslovanje bez tradicionalne kancelarije, organizovanje raznih edukativnih sadržaja koji omogućavaju preduzetnicima da se upoznaju sa propisima, izvorima finansiranja i podsticajima, kao i drugim koristima koje su im dostupne. U Rasinskom okrugu, koji obuhvata Kruševac, Trstenik, Brus, Varvarin, Ćićevac i Aleksandrovac, aktivno je 2.614 privrednih društava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PJ Harvey

25.04.2019. 08:44

A šta je to hab? Osim što je povezan sa pulom i što se dosta toga odvija u inkubatoru... Obično se iza ovakve gomile stranih reči krije neka šarena laža. Ako ne može da se prevede na srpski kako li će tek da radi u Srbiji?