Малима свет надохват руке

В. Н.

24. 09. 2019. у 17:07

Малима свет надохват руке
Резултати рада Европске мреже предузетништва у подршци предузећима на локалу

МАЛА и средња предузећа, захваљујући подршци коју добијају у Европској мрежи предузетништва (ЕЕН), могу успешно да закораче и на светско тржиште. Таквих примера је све више, а до сада је путем услуга ЕЕН мреже 315 малих и средњих предузећа из Србије остварило директну корист у виду потписивања пословних уговора са предузећима из иностранства. Највише их је из сектора пољопривреде, прехрамбене индустрије, ИКТ, текстилне, металске и дрвне индустрије. Истовремено, 700 малих и средњих предузећа искористило је подршку ЕЕН мреже у иновационом пословању и интернационализацији.

У септембру је у Београду одржана једанаеста по реду Регионална конференција Европске мреже предузетништва Југоисточне Европе, коју је организовала Привредна комора Србије као координатор конзорцијума ЕЕН Србија са партнерским институцијама и Извршном агенцијом за мала и средња предузећа (ЕАСМЕ), која је испред Европске комисије задужена за праћење активности ЕЕН мреже.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Формула за успех предузетника

Том приликом представило се и седам српских компанија које су успешно искористиле услуге које ЕЕН мрежа пружа. Једна од њих је SciEd Technologies - високоспецијализована организација чија је примарна делатност едукација и организација активности током тронедељних интензивних тренинга, везаних за лично и пословно, односно каријерно усавршавање средњошколаца, студената и младих како би на што лакши начин пронашли своје место на тржишту рада.

- Наш главни циљ је био да се преко мреже промовишемо и да на било који начин постанемо видљиви на регионалном тржишту, а неки будући циљ и на европском тржишту - истакао је директор компаније SciEd Technologies Ненад Митровић. - Једна од погодности које користимо је претраживање базе мреже са компанијама, преко које смо са нашим партнерима из ЕЕН мреже слали упите како бисмо ступили у контакт са потенцијалним партнерима. Затим, учествовали смо у скуповима, акцијама као што су посете иностраних компанија, компанијске мисије, б2б састанци, радионице које је организовала мрежа. С обзиром на то да смо остварили веома добру комуникацију са тимом из ЕЕН мреже, добијамо од њих обавештења о позивима за развојне пројекте и програме, а највише у вези младих.


КАКВЕ УСЛУГЕ МОГУ ДА КОРИСТЕ ФИРМЕ МАЛА и средња предузећа могу да користе услуге ЕЕН мреже као што су коришћење ЕЕН база пословне сарадње за прекогранично пословно повезивање, учешће на међународним пословним сусретима по систему унапред организованих састанака и пословним мисијама, помоћ приликом трансфера технологија, заштите интелектуалне својине и развоја истраживачких пројеката, одговори на упите у вези са прописима ЕУ, достављање информација о могућностима коришћења средстава ЕУ и проналажење партнера за заједничко аплицирање за иста та средства, достављање информација о међународним и ЕУ тендерима, достављање информација о законима и тржишту, интернационализација пословања у другим државама света...

Резултат ове сарадње су два потписана пословна уговора - један са компанијом из Црне Горе и други са компанијом из Републике Српске.

- На тај начин смо нашу пословну сарадњу интернационализовали и са нашим активностима ушли на регионално тржиште - појаснио је Ненад Митровић.

Још једна од компанија која је задовољна сарадњом са ЕЕН мрежом је модна кућа, Afrodite Mode Collection. Маријана Матић, маркетинг менаџер компаније, истакла је подршку ЕЕН мреже кроз учешће на пословним сусретима Fashion 2 Match у Торину, у организацији Привредне коморе Торина и уз подршку Института "Михајло Пупин", које је резултирало остваривањем пословног контакта са данском компанијом АЕРЕ из исте бранше. Уследила је посета Копенхагену и модној ревији АЕРЕ, а све уз помоћ конзорцијума ЕЕН Србија. Остварен је и контакт са ЕЕН-ом из Копенхагена кроз представљање данских модних компанија са којим би могли да успоставе сарадњу у будућности.

Татјана Јевђовић, оснивач Центра Beauty Imagini - холистичког едукативног центра из Београда који се бави традиционалним техникама масаже, антистрес и детокс програмима, третманима коже лица и тела, професионалном едукацијом колега, као и едукацијом свих људи који у циљу личног развоја желе да раде на себи, такође је један од задовољних корисника подршке коју ЕЕН мрежа пружа предузећима. Она је током Регионалне конференције нагласила да од 2012. године успешно сарађује са ЕЕН Србијом и нарочито са ЕЕН Секторском групом за женско предузетништво. Холистичко-едукативни центар Beauty Imagini је развио производ Art of Balance којим су повезали различите кориснике широм Балкана и региона Југоисточне Европе и то превасходно захваљујући подршци ЕЕН мреже. Учествујући у б2б сусретима организованим у оквиру Европске мреже предузетништва и користећи остале услуге које мрежа пружа, успели су да интернационализују своје пословање.

- Европска мрежа предузетништва је много више од пројекта, то је заправо модел за помоћ и подршку малим и средњим предузећима у пословању. Конзорцијум ЕЕН Србија функционише по принципу да нема погрешних врата, што значи да смо у стању да својом стручношћу и капацитетима помогнемо нашим клијентима у њиховом пословању, али такође да их повежемо са другим међународним експертима који помажу иновативним малим и средњим предузећима да остваре своје амбиције - изјавила је Катарина Момчиловић Матић, виши саветник за Европску мрежу предузетништва Центра за ЕУ интеграције ПКС, која је уједно и координатор Конзорцијума ЕЕН Србија. - Верујемо да ће овај пројекат бити подједнако успешан и у наредном периоду. Досадашње бројке и одлични резултати нашег Конзорцијума охрабрују, а ми ћемо се потрудити да надмашимо очекивања која Европска комисија има у вези са Европском мрежом предузетништва, бар кад је Србија у питању, а наставићемо и одличну сарадњу коју имамо са колегама из конзорцијума из региона.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мотивација запослених је кључ успеха

НАЈБОЉЕ СРБИЈА И СЛОВЕНИЈА

РЕГИОНАЛНА конференција се организује сваке године у циљу едукације, размене искустава и умрежавања са колегама из осталих конзорцијума на регионалном нивоу, а ове године земља домаћин је била Србија. Током тродневне конференције, представници Извршне агенције за мала и средња предузећа су истакли да најбоље резултате у спровођењу услуга ЕЕН мреже, када је регион у питању, имају српски и словеначки конзорцијум.

У претходних 11 година, чак 17.000 малих и средњих предузећа користило је услуге Конзорцијума ЕЕН Србија, 13.000 предузећа је учествовало на различитим тренинзима и користило саветодавне услуге које пружају експерти мреже, а преко 3.500 фирми је учествовало на б2б сусретима и компанијским мисијама и одржало 9.500 састанака са потенцијалним пословним партнерима.


ШТА ЈЕ ЕЕН И КОМЕ ПРУЖА ПОДРШКУ

ЕВРОПСКА мрежа предузетништва је највећа мрежа за подршку локалним малим и средњим предузећима, која им помаже да се интернационализују и позиционирају на светском тржишту.

Активна је у више од 60 земаља, окупља 3.000 стручњака из више од 600 партнерских организација и институција попут комора, агенција, института које помажу компанијама да побољшају и иновирају своје пословање кроз партнерство, информисање и стручну помоћ.

Ово је једанаеста година да се пројекат Европске мреже предузетништва спроводи. Србија је од почетка укључена у њен рад, а за спровођење услуга ЕЕН мреже задужен је Конзорцијум ЕЕН Србија чији је координатор Привредна комора Србије. Остале институције у Конзорцијуму су Пословни инкубатор Нови Сад, Иновациони центар Машинског факултета у Београду, Институт "Михајло Пупин", Универзитет у Нишу и Развојна агенција Србије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације