Друга шанса за нови почетак привредника

В. Н.

среда, 29. 05. 2019. у 10:38

Друга шанса за нови почетак привредника
Привредници који нису могли да одрже своју фирму на тржишту, сада имају могућност да, уз помоћ Привредне коморе, обнове посао са којим нису успели у претходном покушају. Планирано је да овај пројекат траје све до 2021. године

СВАКО друго предузеће не преживи пет година пословања. Ови подаци који важе за тржиште Европске уније, нису другачији ни у земљама Дунавске регије, којој припада и Србија. У намери да помогне компанијама које се суочавају са проблемима у пословању и да охрабри привреднике који нису имали среће у првом покушају, да почну ново пословање, Привредна комора Србије, у сарадњи са партнерима из земаља Дунавског региона, реализује пројекат Danube Chance 2.0, финансиран из Danube region програма.

Према подацима Агенције за привредне регистре, у Србији је прошле године основано 5.848 привредних друштава и 24.328 предузетника, а угашено 1.707 привредних друштава и 14.418 предузетника.

- Циљ пројекта Danube Chance 2.0 је да се компанијама у Србији и региону омогући поновно покретање пословања, али и да се смањи проценат неуспешних бизниса - наводи Тамара Дунђеровић, руководилац Центра за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима ПКС и менаџерка овог пројекта. - У плану је да се током реализације пројекта предложе мере за побољшање пословног окружења, јер колико год да је важно оснивање нових предузећа, приоритет треба да буде стварање услова за очување постојећих бизниса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПРАКТИЧНА ОБУКА У АУСТРИЈСКОЈ КОМПАНИЈИ: Посао за најбоље ђаке

Како објашњава, фокус пројекта Danube Chance 2.0 је на подизању свести шире јавности о важности давања друге шансе онима који нису имали среће у првом покушају, као и на иницијативама и предлозима изградње институционалних капацитета за подршку одрживом пословању, предлагањем реалних и примењивих мера.

Привредници који нису успели, суочавају се са страхом да се поново упусте у бизнис, осврћући се на проблеме који су их довели до прекида пословања. Слично је и у већини држава чланица ЕУ - почињање новог посла након неуспеха је тешко. У земљама Дунавског региона "друга шанса" и пословни неуспех представљају културну баријеру, посебно за почетнике у пословању.

Улазак и излазак из пословног света је неминован процес, како у Србији тако и у ЕУ. У ЕУ, као и у земљама Дунавске регије, око 50 одсто предузећа не преживи пет година пословања, а у стечају је у просеку 15 одсто фирми.

Да реализација Danube Chance 2.0 пројекта може значајно да допринесе економском развоју земље говори податак Европске комисије да бизниси који су поново покренути, расту брже од оних који послују први пут, узимајући у обзир промет и нова радна места. Петина успешних привредника се већ суочила са првим неуспехом.

ПКС је организовала састанке са представницима релевантних институција и организација, представницима успешних компанија, оних које имају проблем, као и са почетницима у пословању, на којима је представљен концепт пројекта "Друга шанса" и најављене даље активности.

На састанцима су бизниси са проблемом имали прилику да представе проблем са којим су се суочили, сазнају више о програмима подршке који су им доступни, као и о услугама ПКС и помоћи на коју могу да рачунају у поступку медијације и финансијског реструктурирања, рекла је Дунђеровићева.

Пројекат је почео у јулу 2018, траје до 2021. године и обухвата више фаза у оквиру чијих ће се активности организовати различити видови ускостручне помоћи кроз семинаре и едукације, како би се поново изградио капацитет фирми које нису успеле да опстану на тржишту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Нашим инжењерима услови као у Европској унији

Неке од пројектних активности су израда Стратегије "Друга шанса", која ће обухватати и предлоге мера за јачање капацитета финансијских посредника, креатора политика и осталих институција укључених директно или посредно у давање друге шансе. Ту је и израда "Алата за самопроцену пословања" намењеног раном упозоравању на проблеме у пословању, али и за процену да ли су привредници спремни и да ли има потенцијала за нови излазак на тржиште.


ОРГАНИЗОВАЊЕ АКАДЕМИЈЕ

ПРОЈЕКАТ предвиђа организовање Академије за другу шансу у оквиру које ће се спроводити обуке у комбинацији онлајн и класичних едукација којима ће се радити на подизању капацитета фирми које се суочавају са проблемима у пословању због тренутних економских и тржишних услова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације