Награде ПКС: И мале фирме друштвено одговорне

В. Н.

уторак, 28. 05. 2019. у 13:18

Награде ПКС: И мале фирме друштвено одговорне

Овогодишњи добитници награде ПКС - "Ђорђе Вајферт" Фото К. Михајловић

Привредна комора Србије доделила награде друштвено одговорним компанијама за 2018. Престижна признања добило 15 најбољих предузећа. По броју кандидованих за награду, први пут су се мале компаније изједначиле са великим

У ПРОСТОРИЈАМА Привредне коморе Србије у Београду, у петак су седми пут додељене "Националне награде за друштвено одговорно пословање - Ђорђе Вајферт" за 2018. годину. Од 50 пријављених предузећа, 36 њих се пласирало у други круг, док је 15 најбољих заслужило ово вредно признање.

Чланови стручног жирија изабрали су по пет најбољих из микро, малих, средњих и великих привредних друштава, који су и финалисти овог такмичења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Формула за успех предузетника

- У протеклих 12 година откако се награда додељује, са 50 кандидованих у последњем седмом циклусу такмичења, проширила се на више од 400 компанија и организација. Део те све бројније заједнице су, не само велике компаније, већ и оне мање, микрокомпаније. Ове године, по броју кандидованих за награду, први пут су се мале компаније изједначиле са великим. За такмичење се пријавило по 25 великих и малих компанија - у уводном излагању истакао је Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, аналитику, услуге, сервисе и пакете производа Привредне коморе Србије.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић рекао је да су награђене компаније показале социјалну одговорност коју не доживљавају као трошак, већ као бенефит.

- Наше министарство је поносно што је подршка овој иницијативи и наставићемо, спроводећи реформе, да стварамо амбијент у коме ћете да послујете добро. Честитам добитницима ове ласкаве награде, и надам се да ћемо приликом следећег конкурса имати још више пријављених компанија - каже Стевановић.

Михаило Весовић Фото Танјуг

Министар заштите животне средине, Горан Триван, напоменуо је колики је значај привреде и целокупне економије у контексту заштите животне средине.

- Нема друштвено одговорног пословања уколико се не ради на очувању животне средине. Без домаћих компанија и инвеститора који долазе из наше земље, у овоме што радимо неће бити напретка. Радује ме што се у последњих неколико година број домаћих компанија све више повећава. Добитницима награда честитам од свег срца, и надам се да ће после овога остварити још боље резултате - истиче Триван.

У категорији малих и микропредузећа на свечаности награђене су компаније "Инфостуд 3" из Суботице, која је однела прву награду, Neofzton из Новог Сада, "Новитет" из Житковца, Омладински едукативни центар из Ниша и фармацеутска компанија ГСК из Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Кеш апликација ПКС

У категорији средњих предузећа прво место је освојила компанија ТeleGroup из Београда, а остале награде припале су Специјалној болници "Чигота" са Златибора, Vega IT Sourcing из Новог Сада, "Босис" из Ваљева и Manpower из Београда.

Хор Дечјег културног центра Београд

У категорији друштвено најодговорнијих компанија прво место припало је "Таргету" из Бачке Паланке, док су награде додељене и компанијама DM drogeria markt из Београда, "Телекому Србија", "Металци" из Горњег Милановца и НИС АД из Новог Сада.

Како истичу у Привредној комори Србије, јачању свести о значају друштвено одговорног пословања и расту броја друштвено одговорних компанија, допринели су низом пројеката и активности, међу којима је и ова награда, која се додељује од 2007. године.

Данијела Симеуновић и Драган Стевановић

ПО ПЕТ ИЗ ТРИ КАТЕГОРИЈЕ

ЧЛАНОВИ стручног жирија гласали су за по пет привредних друштава у три категорије. Одлуке су доносили на основу извештаја из верификационих посета компанијама које су се пласирале у други круг и сопствене процене ДОП пројеката и утисака о кандидатима. Конкурс за пријаве је био отворен од 15. јануара до 27. фебруара 2018. године.

У саставу жирија били су представници Привредне коморе Србије, као и Министарстава привреде, рада и заштите животне средине, представници медија и цивилног сектора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације