Формула за успех предузетника

В. Н.

07. 04. 2019. у 22:54

Формула за успех предузетника
Интервју: Звонко Поповић, креатор издања Cloud Coaching Magazine - Preduzetnik Online. Публикације су намењене радницима запосленим у малим и средњим предузећима

ИЗДАВАЊЕМ првог онлајн тренинг магазина у региону под називом Cloud Coaching Magazine - Preduzetnik Online и његовом бесплатном поделом свим својим члановима сваког месеца, Привредна комора Србије је понудила нашим предузетницима формулу за успешно пословање. А то је континуирано унапређивање пословних вештина, уз развој успешне личности.

Према мишљењу Звонка Поповића, креатора издања Cloud Coaching Magazine - Preduzetnik Online, E-Lerning или модерни Cloud Coaching систем најбољи је за развој људских ресурса у сектору малих и средњих предузећа.

- За то постоји више разлога, али најконкретнији је тај што има много простора за унапређење обучености предузетника и запослених у сектору малих и средњих предузећа, што потврђују и истраживања - каже Звонко Поповић. - За обуку више од 800.000 запослених у том сектору у само пет основних вештина: продаја, кориснички сервис, комуникација, тимски рад и управљање временом, Србији је потребно 200 тренера, 300 милиона евра и 10 година свакодневног тренирања. Пошто је то тежи пут, опредељење треба да буде примена онога што је најефективније, најбрже и најекономичније: E-Learning систем. Ових 800.000 људи по том систему могу да се обуче у поменутих пет вештина за мање од годину дана и за стотину пута мање уложених средстава. Нема разлога да заостајемо у знању и вештинама за конкуренцијом кад смо освојили нову едукативну технологију. Cloud Coaching Magazine је иновативни, дигитални инструмент за едукацију предузетника по најновијим светским стандардима.

Прочитајте још - Мотивација запослених је кључ успеха

* Које светске стандарде у обуци предузетника примењујете и шта они конкретно дају нашим запосленима?

- Најновија истраживања и искуства у едукацији запослених су показала да због обиља информација и замора мозга људи најефективније уче када им се дају мале лекције-радионице, са конкретним примерима и задацима за примену, и када то знање добијају у континуитету, дакле у току целе године, а не сабијено у неколико дугих семинара. Тај систем се зове Micro Learning, и ми смо га у потпуности применили у нашем онлајн тренинг магазину. Предузетници и запослени сваког месеца добијају две врсте знања у вештинама које су пресудне за њихов успех: меке пословне вештине (Soft Skills) и мотивационе тренинге за персонални развој.

ПОЗИВ Позивамо предузетнике да користе Cloud Coaching Magazine Preduzetnik online први тренинг магазин онлајн у региону и колумне "Победнички менталитет", "Узорни модел", "Принципи успевања" и "Ментални фитнес", и да уз помоћ њих континуирано развијају своју личност и повећавају снагу и брзину свог мотора успешности - закључује Звонко Поповић.

* Тврдите да је континуирана обука запослених у "меким пословним вештинама" пресудна за побољшање пословних резултата.Зашто?

- Зато што је чувена студија Станфорд универзитета из 1986. године о продуктивности једног човека недвосмислено доказала да успех неког појединца у послу зависи 12 одсто од Hard Skills или "тврдих вештина", попут образовања, дипломе, знања језика и рада на компјутеру, а 88 одсто од Soft Skills или "меких вештина", као што су комуникација, презентација, продаја, преговарање, лидерство, мотивација, тимски рад, управљање временом, кориснички сервис... Реч је о више од 30 вештина. Ту тврдњу доказује и изненађујући податак да 75 одсто доларских милионера у Америци нема факултетско образовање, а слична ситуација је широм света.

Звонко Поповић

* Шта је то што две трећине најбогатијих и најуспешнијих предузетника широм света поседују, а нису високо образовање и "тврде вештине"?

- Управо Soft Skills. На пример: Сем Волтон, који је са основном школом постао оснивач једне од најуспешнијих, светских компанија Wal Marta, истовремено је и родоначелник модерног корисничког сервиса. Џек Велч, легендарни директор General Elektrika, покретач је транзиције од менаџера ка лидеру и први председник компаније који је директора за развој људских ресурса ставио у извршни одбор компаније. Ендру Карнеги, оснивач US Steel-a, био је телеграфиста, али и лидер који је делегирао и оснаживао своје запослене 50 година пре него што је та вештина постала важна. Он је свог радника из котларнице Чарлса Шваба поставио за директора производње, а потом и за председника компаније. Када су питали Била Гејтса шта је то што најбоље ради и чему дугује свој велики успех, све је изненадио одговором: "Најбоље што умем да радим је да преносим свој ентузијазам на сараднике." Најбогатији човек наше генерације, који је напустио Харвард на другој години, успешан је зато што уме да мотивише сараднике својим веровањем и одушевљењем за посао који заједно раде и вредношћу коју испоручују корисницима. Ови подаци су охрабрујући за наше становнике који немају високо образовање и дају му наду да кроз предузетништво и континуирано усавршавање вештина могу да постигну огромне пословне успехе.

*Значи ли то да је померање фокуса друштва на лични развој услов масовнијег покретања предузетничког духа Србије?

- Да. Зато што је карактер личности једног предузетника његова покретачка енергија, његов мотор успешности без ког нема далеких домета. Добра вест је да запремина и снага тог мотора могу неограничено да се повећавају с развојем пет градивних елемената успешних личности: самоувереност, оптимизам, одлучност, истрајност и ентузијазам. Пример је Хенри Форд, који је банкротирао по трећи пут у животу у 41. години, и то почетком 20. века, али није одустао од намере да свим људима омогући да возе аутомобил, и зато је покренуо индустријску револуцију и постао најбогатији човек на планети - имао је огромну самоувереност. Волт Дизни је неуспешно покушавао да прода цртани филм о Микију Маусу 400 пута и није престао да верује у своју визију, иако му је породица годинама живела у тешком сиромаштву, и зато је створио највећу радионицу снова у историји човечанства - имао је истрајност маратонца. Конрад Хилтон је са само сто долара у џепу успео да шармира и привуче капитал од милион долара и сагради хотел који је променио читав светски концепт одмарања и уживања - имао је ентузијазам. Нико не може да очекује успех у послу уколико не ради на свом персоналном развоју и не јача кључне квалитете успешних личности.

АДРЕСА

Cloud Coaching Magazine Preduzetnik Online налази се на интернет-адреси:www.cloudcoachingmagazine.pks.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације