ПРИВРЕДНА комора Србије припремила је PKS instant PAY апликацију која омогућава наплату производа и услуга мобилним телефоном или таблет уређајем као најраспрострањенијим техничким алатима. Апликација је намењена трговцима, односно свим предузетницима који на својим продајним местима немају ПОС терминале за плаћање картицама. Да би приступили овом новом начину наплате трговцима је само потребан мобилни телефон или таблет на продајном месту и - инсталирана апликација PKS instant PAY.

- Та апликација управо омогућава проширење могућности наплате без икаквих иницијалних и фиксних трошкова: заснована је на инстант платном систему Народне банке Србије за плаћања у режиму 365 дана у години, седам дана недељно, која ће бити доступна кроз све банкарске канале од почетка априла - 24 часа дневно - истичу у ПКС. - Представља нови, најсавременији начин безготовинског плаћања, путем кога прималац плаћања добија средства одмах. PKS instant PAY ће допринети већем коришћењу савремених инструмената плаћања, а првенствено м-банкинга, и повећању удела електронских плаћања, односно смањења цене трансакција за крајње кориснике.

Овај начин плаћања повећава конкуренцију на тржишту платних услуга и подстиче пружаоце платних услуга да улажу у нова решења и сервисе како би постојећим и будућим клијентима омогућили што лакши, једноставнији и бржи пренос новчаних средстава.

Прочитајте још - Привредна комора Србије покреће први пословни ИТ инкубатор - Ист Хаб

Апликација PKS instant PAY биће доступна у Google Play продавници и, поред самих предузетника, пружа и банкама могућност да употпуне своју лепезу производа и придобију поверење нових клијената. По инсталирању апликације, трговац бира једну од банака која је својим клијентима омогућила овај сервис, тј. ону у којој има платни рачун, повезује свој рачун са апликацијом, чиме је омогућена наплата на продајном месту. Тренутно је 11 банака у процесу имплементације ове услуге.

Катарина Оцокољић

Циљ Привредне коморе Србије у конципирању и развоју ове услуге је повећање удела безготовинских плаћања, чиме се значајно утиче на смањење сиве економије као и дигитализација пословања, МСП сектора и предузетника, брз трансфер новца, који ће бити доступан на рачуну трговца у року од пар секунди и нижи трошкови трансакција.

Катарина Оцокољић, секретар Удружења за банкарство, осигурање и друге финансијске институције Привредне коморе Србије, објашњава шта је потребно да би се ова апликација користила.

- Уколико трговац има ову апликацију, купац ће моћи да плати робу коришћењем QR кода, и то на два начина - појашњава Катарина Оцокољић. - Један начин је да купац генерише на свом мобилном телефону QR код који ће затим трговац скенирати, применом ИПС "скенирај" опције. Други начин је да трговац буде тај који ће генерисати QR код на свом таблету или телефону, користећи ИПС "прикажи" опцију, а купац ће тај код скенирати и платити преко своје м-банкинг апликације.

ИСТИ КОД У СРБИЈИ КАО И У КИНИ

Улични продавац сладоледа пажљиво отвара корнет, купац га узима једном руком, а другом, да би платио, пружа - телефон. Продавац пружа свој, два телефона се приносе један другом, скенира се QR код и неколико секунди касније продавац и купац се растају, један са сладоледом, а други са телефоном, и у том тренутку већ пунијим рачуном у банци. Сцена не толико неуобичајена у Кини, где је будућност платних система већ стигла и где су QR кодови нови кеш, али можда се и код нас ускоро навикнемо на такве призоре. Јер, увођењем апликације ПКС, сада и у Србији можемо присуствовати, или бити учесник, у описаној сцени из Кине.

Бранислава Симанић

- Како би помогла развоју пословног амбијента у Србији и да би подстакла процес дигитализације, Привредна комора Србије је развила ову апликацију - каже Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва у Привредној комори Србије. - Као асоцијација, која окупља сва привредна друштва регистрована у Републици Србији, ПКС представља природно место с којег је ова иницијатива могла бити покренута и реализована.