Тржиште квадрата у Србији стално расте

В. Н.

петак, 05. 04. 2019. у 22:41

Тржиште квадрата у Србији стално расте

Depositphotos

Тек свака пета некретнина се финансира средствима из кредита, а већина иде за кеш. Преко 40 одсто је запослено код чланова групације. Цене станова од почетка 2019. године мирују

У СРБИЈИ се све више продају станови. Током последње три године промет некретнина је порастао за чак 35 одсто. Нови, стари, луксузни - квадрати су све чешћи избор инвеститора, којима се не исплати да штеде и чекају зараду од камате. Агенције окупљене у Групацију посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије, напомињу да је раст тржишта пратила и све већа сигурност купаца.

Закон о посредовању у промету и закупу непокретности усвојен је крајем 2013. године, а примењује се од 9. маја 2015. Увео је обавезу да у овом послу раде лиценцирани агенти. Увео је и обавезу агенција да се осигурају од професионалне одговорности. У Групацији ПКС тврде да досад није наплаћена ниједна штета.

- Агенције, чланице Групације имају законску обавезу осигуравања код осигуравајућих друштава. Ово је нарочито важно зато што пружа додатну сигурност купцима и продавцима, који су клијенти агенција - објашњава Дамир Борић, председник Групације. - Путем осигурања клијенти могу наплатити евентуалну штету, што пружа додатну сигурност купцима и продавцима када послују преко регистрованих посредника.

До 2013. године, признају трговци некретнинама, на тржишту је практично владао хаос. Од усвајања Закона до данас лиценцирано је 3.078 агената.

Прочитајте још - Када пада камата јача цена квадрата

- До тада нисмо имали ниједног агента са лиценцом - каже Борић. - Од укупног броја, 1.838 њих ради у агенцијам за промет некретнина, а 1.240 их је ван сектора. У регистру је уписано 848 привредних субјеката који се баве прометом некретнина. Било их је 1.005, али их је 205 избрисано. Наша групација окупља 20 одсто регистрованих фирми, а запошљавамо 40 одсто запослених у нашој бранши. Има још агенција које очигледно верују да могу да послују по старим правилима и вероватно због нашег строгог кодекса не желе да се прикључе Групацији.

У Србији је чланство у Привредној комори обавезно. Тако су и све агенције за промет непокретности њени чланови. Нису, међутим, сви чланови и струковне групације.

- Оно што нас разликује од агенција које нису наши чланови је Кодекс пословне етике - тврди Мирослав Цветковић, члан одбора Групације. - То је докумет којег се придржавају сви наши агенти. Сви морају да послују по закону и моралу. И власници агенција треба да раде на обуци и усавршавању својих агената. То је можда један од разлога што се многе агенције не прикључују Гурпацији.

Цене квадрата у Србији на почетку ове године мирују, подаци су Групације посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије. Прошле године, цене су расле. У свим београдским општинама лане је забележен раст вредности квадрата. Највећи, 15,79 одсто, на Новом Београду. Што се тиче станова у новоградњи раст цена забележен је у свим београдским општинама, осим на Палилули где се уочава пад просечне цене квадрата у односу на 2017. годину. Општине Савски венац и Нови Београд су општине које имају највећу разлику у просечној цени квадрата између станова у староградњи и новоизграђених у 2018. години. Статистика потврђује да су најскупљи станови у Београду у просеку 1.600 евра по квадрату. У престоници се обави половина промета непокретности.

Просечна цена квадрата у 2018. години у Врању је била 600, Суботици 640, Сремској Митровици 650, Краљеву 660, а Ваљеву и Чачку 700 евра. По цени од 1.000 евра квадрат је продаван у Новом Саду и Београду. Цена је лане највише порасла баш у Новом Саду - за скоро 10 одсто. Најмање се мењала у Сремској Митровици - за свега 0,3 одсто. Подаци агенција окупљених у Групацији говоре и да се највећи број станова и локала купује - у кешу. Тек свака пета некретнина купује се уз помоћ банке.

- Промет је већи у свим деловима Србије. Од свих продатих станова, тек 21 одсто се финансира из кредита - објашњава Владимир Обрадовић из Групације. - Највише се плаћа готовином. То није много чудно. Каматне стопе на штедњу у банкама су мале и људи, који могу и имају, улажу у куповину станова. Групација има три главна циља. Најпре да створимо додатну вредност за купце, да им обезбедимо сигурну куповину и уштедимо време и новац. Наш задатак је да максимално смањимо ризик приликом куповине станова. У обавези смо, према Закону о спречавању прања новца и финансирања тероризма, да идентификујемо купце. И увек радимо са познатим купцима. У обавези смо да продајемо непокретности које могу да се продају. На тржишту се некад нуде и непокретности које не испуњавају услове.

У пракси се дешава да стан или кућа имају више власника. Најпре су сви сложни око продаје, али у самом финишу - неко одустане. Станови понекад имају скривене мане. Деси се да власници не измирују редовно обавезе, па се купац суочи са позамашним дуговима.

Прочитајте још - Најскупљи стан у Београду - 1,1 милион €

- Куповина није само изабрати и платити стан - додаје Обрадовић. - Куповина је компликован процес. Постоје скривене мане, на које купац мора да обрати пажњу. Желимо да побољшамо правни оквир. Често се дешава да законска регулатива не одговара стању на тржишту и да треба да се усагласи. С обзиром на то да је тржиште у експанзији, оно је и све захтевније.

Власници Агенција упозоравају купце и продавце да воде рачуна преко кога купују или продају некретнину.

- Када човека боли зуб, оде код зубара. Када купује стан, треба да оде у агенцију - сматра Небојша Рапајић, члан одбора Групације. - Не смеју олако некоме да препусте да барата њиховим новцем. Најчешће је реч о животној уштеђевини. Препоручујемо да обиђу и контактирају више агенција, чланица Групације, како би се што боље информисали и проценили где ће добити најбољу услугу.

ТРАЖИЋЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА

ГРУПАЦИЈА је сарађивала са надлежнима приликом формулисања важећег Закон о посредовању у промету и закупу непокретности. После неколико година примене, у пракси су се показале и одређене мане. Ускоро ће изаћи са предлогом измена и допуна кровног прописа.

Дамир Борић је најавио да ћемо тражити измену закона о посредовању у промету и закупу непокретности. Изменема ћемо тражити да се овим законом, који је "lex specialis" којим је уређена ова област уреде и радно-правни односи, односно одговарајући модел уговора који би са агентима закључивали послодавци, који омогућује да агент буде плаћен по учинку.

ГАРАНЦИЈЕ КЛИЈЕНТИМА

ОЗБИЉНЕ агенције за промет некретнина клијентима гарантују сигурност приликом трговине. Агенти знају тржиште и процедуре.

- Огромна је разлика како функционише тржиште некретнина данас у односу на раније - сматра Небојша Рапајић, члан одбора Групације. - Уведени су нотари, е-катастар, води се евиденција продатих станова како би се избегла дупла продаја. И ми дајемо свој допринос томе. Људи некада имају предрасуде да у промету некретнина има мућке, преваре. Наша улога је да тај стереотип разбијемо.

ПОНУДА ЧЛАНОВИМА

ГРУПАЦИЈА нуди својим члановима да директно учествују у дијалогу са надлежним институцијама и иницирају измене прописа важне за унапређење пословања. Гарантује правовремене и релевантне информације. Чланови Групације редовно су обавештени о свим променама на тржишту, било да је у питању законски оквир или су то одређене промене које могу утицати на пословање. Омогућава едукацију, обуке и радионице у организацији ПКС. У 2018. години обуку је прошло више од 300 посредника, 500 агената и овлашћених лица. Чланови унапређују стандарде пословања кроз поштовање Кодекса пословне етике.

ГРУПАЦИЈА

ГРУПАЦИЈА посредника у промету непокретности Србије најбројнија је групација Привредне коморе Србије. Тренутно у свом чланству има више од 150 регистрованих агенција за промет некретнина које запошљавају 738 агената са положеним стручним испитом. Основана је 2012. године и од почетка је веома активна у креирању законског оквира, заступању интереса својих чланова, како би се обезбедили сигурни услови пословања за све учеснике на тржишту непокретности.

У фокусу активности Групације су дигитализација, умрежавање чланица, едукација, као и борба против сиве економије, јер рад агенција и агената који нелегално послују утиче негативно на развој и квалитет тржишта непокретности и сигурност купопродајног процеса.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Jovan

13.04.2019. 13:54

U nekretninama se peru pare pokradene od države. Zato cene mogu da divljaju u najsiromašnijoj zemlji Evrope.