Кратковидо застрашивање Србије: Огласио се амбасадор Русије о порукама САД и ЕУ поводом испоруке панцира

Д. МИЛИНКОВИЋ

27. 02. 2020. у 21:40

Сарадња наших држава, коју настављамо, не нарушава безбедност трећих земаља, рекао је Александар Боцан-Харчено

Кратковидо застрашивање Србије: Огласио се амбасадор Русије о порукама САД и ЕУ поводом испоруке панцира

РЕТОРИКА Вашингтона и Брисела у односу на руско-српску војно-техничку сарадњу је потпуно неразумљива. Зашто и нама и Србији настоје да одузму право да градимо сарадњу тако како желимо? И Москва и Београд, унапређујући везе у тој сфери, стриктно следе међународно-правне норме и обавезе, ни на који начин не нарушавају безбедност трећих земаља.

Овако руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харчено, за "Новости", коментарише последња упозорења САД и ЕУ Београду због набавке наоружања из Русије. Стејт департмент чак је запретио да би Србији могле бити уведене и санкције уколико не обустави набавку ПВО система "Панцир", а опомене стижу и из Брисела, одакле стално позивају да ускладимо нашу одбрамбену и спољну политику са ЕУ ако желимо да постанемо чланица. Из Вашингтона траже и да обуставимо започете трансакције са Русијом, када је реч о набавци наоружања из ове земље.- Апсолутно неприхватљивом сматрамо праксу застрашивања, примене нелегитимних једностраних рестриктивних мера. Тај приступ је штетан и кратковид. Наши односи са Србијом су зрели и одрживи, засновани су на националним интересима. Посвећени смо даљем развоју узајамно корисне билатералне сарадње на свим правцима - каже Боцан-Харченко.

На питање због чега и Вашингтон и Брисел користе сваку прилику да критикују добре односе Србије и Русије, као и да оптуже Москву да шири штетан утицај у региону, амбасадор Руске Федерације одговара:

- У целини, критика на рачун Москве је један од инструмената непоштене конкуренције. Њен циљ је да се спречи јачање нашег присуства овде, пре свега у Србији, најразвијенијој земљи региона, која спроводи независну, самосталну политику.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације