НАТО тукао по Србији, а Лукашенко сео у авион и дошао у Београд: Председник Белорусије био уз Србе када им је било најтеже

Новости онлине

03. 12. 2019. у 13:33

НАТО тукао по Србији, а Лукашенко сео у авион и дошао у Београд: Председник Белорусије био уз Србе када им је било најтеже

Фото: Танјуг/З.Жестић

Mи смо са дозом страха открили падобране испод својих седишта, сећа се Александер Зимовски
У недељу, 24. марта, навршава се 20 година од када су НАТО снаге почеле бомбардовање Југославије. Уочи годишњице трагичних догађаја, белоруски и руски новинар, у прошлости, један од лидера Бел-теле-радиокомпаније и водитељ програма "Ресонанце", Алекандер Зимовски, присец́а се свог лета за Београд током ваздушних напада 1999. године.


Новинар се у незгодно време налашао у пратњи председника Белорусије Александра Лукашенка, који је из Минска одлетио за Београд како би се састао са председником СРЈ Слободаном Милошевиц́ем.


Према мемоарима новинара, "путовање је било веома интензивно, јер је трајало мање од једног дана".


- Када смо полетели из Минска са гејта број 1, онда је то био Ту-154, ми смо са чуђењем и дозом страха открили падобране испод својих седишта. Лежали су на месту на ком су обично смештени прслуци у авионима ... Прави војни падобрани, показали су нам како да их причврстимо - присећа се Зимовски.


Како пише у мемоарима, чак и пре него што је Лукашенко отишао у Београд, из НАТО су јавили да не гарантују безбедност председничког лета, али је руска страна обец́ала да ц́е обезбедити безбедно прац́ење летелице путем електронског ратног система.


Како се даље присец́а Зимовски, састанак лидера одржан је у резиденцији недалеко од Београда, где су гости били у пратњи омање делегације.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нуди помоћ око питања КиМ: Лукашенко данас у Београду


- По нас је довезен "мерзедес" из 1969. године, али то није био знак непоштовања - каже Зимовски, док појашњава да у условима ваздушних напада није било могуће организовати боље возило.


Како се присец́а саговорник Спутњика, разговори председника трајали су око три сата, док су се у позадини чуле детонације, појачане звуком сирена.


Председник Лукашенко стигао је и да обиђе град том приликом. Посетио је неколико локациј акоје су већ биле уништене НАТО бомбама. Међу тим објектима, Зимовски се сец́а београдске болнице.


- Прилично сабласан призор када нема половине зидова, и кревета, само фрагмената неке медицинске опреме, који висе на рушевинама. Стварни удар бомбе или ракете изгледао је врло депресивно - каже Зимовски.

(telegraf.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

hristina

03.12.2019. 13:48

"Na muci se poznaju junaci." ... I prijatelji! ... Aleksandar Lukasenko je prijatelj! Jedan od nas! NAS!!! ... Ziv bio I hvala mu!

hristina

03.12.2019. 14:18

Cast I slava Srbinu Slobodanu Milosevicu! ... Radovao bi se danas! Jer bi sva prava ovoga sveta bila na njegovoj strani! ... Dobar ti Raj, moj predsednice!

Saša

03.12.2019. 14:43

Znam Batjku(kako mu od milošte kažu) već punih deset godina. Ako se nešto divim ovom čoveku to je da nema dlaku na jeziku. Slušao sam jednom šta je govorio o privatizaciji u Belarusu, dobro sam se nasmejao. Pitali ga neki pro-zapadni novinari o privatizaciji preduzeća, a ovaj će "a zašto ja da dam privatniku državo preduzeće? Jel ima profit? Ima. Jel donosi pare za bolnice i škole? Donosi. Onda kako ja to da darivam nekome? Hoćete privatna preduzeća, evo vam zemlja pa gradite". Onemeše.

Prellee

03.12.2019. 14:48

I sad taj NATO želi da Srbi budu članovi te zločinačke medjunarodne organizacije, usto da joj plaćamo i oprostimo sve zločine,NIKAD! Pogledajte samo sumu koju Hrvatska treba platiti toj organizcaiji, jer su ih isprepadali da će ih Srbi napasti.Znači napravi, strah, mržnju i onda plaćaš, 9,6 milijardi KN ili oko 1,1 milijarda EURA. NATO neće plaćati Francuzi, Njemci, ali zato trebaju Poljaci, Estonci, Litvanci, Ukrainci, Hrvati, Crnohorci, a sutra...?!NIKAD!

Дража

03.12.2019. 16:44

Ипак ,зар није чудно да Србија нема јаче односе са овом прилично уређеном земљом,Срби мало знају о Белорусији.Ево прилике да се више заинтересујемо о овј веома лепој земљи.

отац Макарије

03.12.2019. 18:14

Белорусија најуређенија земља европе. Минск најчисти град. Лукашенко један од ретких лидера пријатељског народа. Њега треба следити и слушати његове савете.