Вулин са америчким амбасадором Годфријем о војној сарадњи и безбедности у региону

Танјуг

18. 11. 2019. у 18:15

Вулин са америчким амбасадором Годфријем о војној сарадњи и безбедности у региону

ФОТО ТАНЈУГ / МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ/ЈОВО МАМУЛА

Министар одбране нагласио значај подизања оперативних и функционалних способности Војске Србије кроз заједничку обуку и вежбе са Оружаним снагама САД
Министар одбране Александар Вулин састао се данас са новим амбасадором САД у Београду Ентонијем Годфријем, и том приликом, између осталог, указао да смањење снага КФОР у садашњим условима негативно утиче на безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Вулин је констатовао да се односи Министарства одбране и Оружаних снага САД заснивају се на партнерству и активности билатералне војне сарадње и реализују се на основу заједничких интереса.

Прочитајте још:
Генерали поручују: Србија да спрема Војску


Он је нагласио значај подизања оперативних и функционалних способности Војске Србије кроз заједничку обуку и вежбе са Оружаним снагама САД, даљи развој базе „Југ" и сарадњу са НАТО у оквиру Партнерства за мир.

Србија, као војно неутрална земља, отворена је за сарадњу са свим партнерима у областима од заједничког интереса, рекао је министар Вулин и нагласио да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије.

Одлука о смањивању снага КФОР треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума, подвукавши да смањење снага КФОР у садашњим условима негативно утиче на безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Вулин је пренео и ставове Србије у вези са актуелним питањима политичко-безбедносне ситуације у региону, са фокусом на непромењени став по питању статуса Косова и Метохије, уз напомену да је Србија дубоко забринута због подршке одређених чланица НАТО промени мандата тзв. „КСБ" и суштинском формирању тзв. „војске Косова", подвукавши да је наведена ситуација крајње забрињавајућа и неприхватљива.

Амбасадор Годфри је захвалио на пријему, истичући да је упознат са степеном сарадње две земље на војном плану.

Он је похвалио што Србија подржава и наглашава значај мисије КФОР, као и транспарентност у медијском представљану сарадње са КФОР, што у значајној мери доприноси позитивној атмосфери и стабилности.

Амбасадор Годфри је додао и да очекује да се у наредном периоду сарадња подигне на виши ниво. Пренео је министру Вулину да су САД опредељене за одржавање мира и просперитета у региону и да ће на конструктиван начин сарађивати са Владом Републике Србије на том плану, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Tanjica

18.11.2019. 20:29

Predsednik je odlaskom iz bolnice u predstavnistvo pokazao koliko je odgovoran i predan svom poslu.

Rade

19.11.2019. 00:31

Pa zašto Vuline sa ambasadorom jedne nama omražene zapadne sile koja nam stalno radi o glavi? Kakav je to čin?