У СЛУЧАЈУ нових притисака на институције српског народа на Косову и Метохији, привремене органе, школе, на слободу кретања... српски представници биће спремни да напусте све приштинске институције у српским срединама и на солидаран начин примениће мере ненасилног отпора на целој територији КиМ.

Ово је један од закључака донетих на састанку Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ, са представницима косметских Срба на којем се разматрало њихово будуће политичко деловање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И Албанцима недостају „плазма“ и „кравица“: Годишњица примене таксе коју су приштинске власти увеле на српску робу

Упозорење које се чуло у Београду практично значи да би Срби на КиМ изашли из локалних самоуправа које су биране по косовском систему, а вероватно и из правосудних и полицијских органа.

После разговора, указано је да ће као услов за учешће Срба у раду привремених институција бити да мандатар за састав косовске владе испоштује устав и законе који важе у јужној српској покрајини, а који предвиђају да мора да се обезбеди да седам одсто Срба буде у свим институцијама и у јавним предузећима.

- Мораће да отворе на стотине радних места у косовским институцијама, у термоелектранама Косово А, Косово Б, у разним другим системима где до сада Срби нису били заступљени - навео је Ђурић.

Он је поручио и да Српска листа неће улазити у коалиције, нити ће склапати коалиционе споразуме које Србе неће третирати као равноправне грађане и који не прихватају њихову легитимну вољу показану на изборима.

- Срби неће прихватити да Аљбин Курти или било ко други одређује ко ће их представљати у институцијама. Њима припадају по тамо важећем уставу и закону одређена министарска места и то не било којим Србима, већ онима који су на изборима добили 96 одсто подршке народа - навео је Ђурић, додајући да би био потребан заокрет од 180 степени у односу на оно што се говори у Приштини да би Српска листа била део владајуће коалиције.

У претходној влади Рамуша Харадинаја Српска листа је имала три министра, али су те функције напустили после хапшења Ђурића у Косовској Митровици.

Како је пренео директор Канцеларије за КиМ, представници Срба тражили су да после избора 6. октобра не улазе у институције које их неће поштовати, како из њих не би морали да излазе већ за неколико месеци.

Тражи се, такође и моментално укидање такса на српске производе, као и формирање Заједнице српских општина. Ђурић је демантовао изјаву Куртија да Срби на КиМ нису за формирање ЗСО и да нису реаговали када је њено формирање проглашено неуставним, наводећи да се Српска листа обраћала уставном суду и да је на хиљаде Срба на митингу у Косовској Митровици пре годину дана протестовало зато што се ЗСО не формира. Такође је подсетио да су представници Срба хтели и самостално да крену у формирање ЗСО.

Један од закључака, како је саопштио Ђурић је да ће све српске институције наставити са спровођењем плана председника Александра Вучића и Владе Србије за подршку српском народу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грађанска иницијатива СДП: Куртијева изјава да је Оливер био ратни злочинац - нељудска

ЗАБРАНЕ

ИЗА тобожњег реципроцитета о коме Курти прича, крије се потпуна забрана за српску робу, возила, личне исправе, као и правну и економску врсту саобраћаја, са искључивим циљем да се притиском на обичан народ, косовскометохијске Србе, Србија принуди на независност Косова - оценио је Ђурић поводом најаве Куртија да ће таксе на робу бити замењене "принципом реципроцитета".