МЕЂУ последњима од предложених кандидата за будуће европске комесаре, данас ће пред посланике Европског парламента на саслушање изаћи Шпанац Ђозеп Борељ, предвиђен за место високог представника за спољну и безбедносну политику, који је на овом месту виђен да замени Федерику Могерини.

То је за Србију од великог значаја, имајући у виду да би према важећем мандату СБ УН Борељ, из земље која није признала једнострано проглашену независност Косова, требало да настави да посредује у дијалогу између Београда и Приштине.

Из Брисела су, међутим, стизале најаве да би Борељ могао да делегира неког другог за ову функцију. Спекулисало се именом Холанђанке Ангелине Ајхорст, али су из њеног кабинета поручили да ће она и даље наставити да се бави својим послом као директор за Западни Балкан и Турску. Према сазнањима "Новости", Ајхорстова, ипак, остаје директно везана за дијалог.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник почео предизборне консултације: Први разговор са Љајићем

Све то се догађа у тренутку када је амерички председник Доналд Трамп одредио представника САД за дијалог између Београда и Приштине, амбасадора ове земље у Немачкој Ричарда Гренела. То говори у прилог чињеници да би формат, ипак, могао да добије нови облик, са жељом Америке да се директно укључи и заједно с ЕУ дијалог приведе крају.