Вучић и Дачић са министарком Гватемале: Захвалност истинском пријатељу на чврстој подршци

Танјуг

06. 09. 2019. у 11:13

Вучић и Дачић са министарком Гватемале: Захвалност истинском пријатељу на чврстој подршци

Председник Александар Вучић и министарка спољних послова Гватемале Сандра Ховел Поланко Фото Танјуг

Министарка Ховел Поланко је пренела поздраве садашњег председника Гватемале Моралеса, као и изабраног председника Ђаматеија Фаље
Председник Александар Вучић примио је данас министарку спољних послова Гватемале Сандру Ховел Поланко и рекао да Србија њену земљу сматра истинским пријатаљем, као и то да су односи две државе прожети међусобним разумевањем, уважавањем и подршком по најважнијим питањима.

Прочитајте још:
Вучић се састао са америчким сенаторима Марфијем и Џонсоном

"Снага нашег пријатељства огледа се и у томе што од данас једна улица у Београду носи име чувеног гватемалског Нобеловца Мигела Анхела Астуријаса, као што и наш Нобеловац Иво Андрић има своју улицу у престоници Гватемале", рекао је Вучић.

Он је захвалио на чврстој подршци Гватемале територијалном интегритету и суверенитету Србије непризнавањем једнострано проглашене независности Косова, као и на активној помоћи у међународним организацијама по том питању.

Прочитајте још:
ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ РАЗГОВАРАЛА СА МИНИСТАРКОМ ГВАТЕМАЛЕ: Подршка територијалном интегритету Србије

Министарка Ховел Поланко је пренела поздраве садашњег председника Гватемале Моралеса, као и изабраног председника Ђаматеија Фаље, рекавши да њена земља неће мењати свој став по питању једнострано проглашене независности Косова, јер је Гватемала пријатељ својим пријатељима и савезник својим савезницима.

Двоје саговорника су изразили очекивање да ће документи који ће бити потписани током ове посете утицати на зближавање двеју земаља и помоћи да развијемо разноврсну сарадњу, јер постоји много неискоришћених могућности, не само у привреди, већ и областима пољопривреде, културе и образовања.

Вучић је рекао да снажно подржава развој културне и образовне сарадње, укључујући размену студената, стручњака и истраживача, јер се тако народи боље разумеју и зближавају.

Зато је подсетио на могућност за стипендирање студената из Гватемале у оквиру програма "Свет у Србији".

ДАЧИЋ: ГАВТЕМАЛА ИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је данас министарки спољних послова Гватемале Сандри Ховел Поланко на принципијелној подршци коју та земља пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије и непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Такође, Дачић је истакао да је Гватемала гласала против пријема Косова и у УНЕСЦО и у Интерпол.

"Србија Гватемалу сматра истинским пријатељем. Односе наше две земље карактерише веома висок ниво међусобног разумевања, уважавања и подршке у најважнијим питањима за наша два народа", рекао је Дачић на заједничкој конференцији са Поланко.

Тема разговора са министарком спољних послова Гватемале, истиче Дачић, била је и укидање виза, додајући да две државе на томе раде.

Дачић и Поланко су потписали два меморандума, један о успостављању механизама политичких консултација и други о сарадњи дипломатских академија две земље.

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија заинтересована за даље унапредење билатералних односа са Гватемалом и додао да су у том циљу и потписани меморандуми.

Дачић је навео да је важно да две земље успоставе сарадњу и у другим областима, као што су образовање и размена студената, и додао да је економска сарадња на релативно ниском нивоу у односу на могућности, али да се сарадња може остварити и у војном образовању и индустрији.

Подсетио је да је пре неколико месеци у Гватемали једна улица понела име нашег нобеловца Иве Андрића, а данас ће, додаје, једна београдска улица носити име нобеловца из Гватемале Мигел Анхела Астуријаса.

Дачић је казао да ће односи две земље и у будућности остати чврсти, јер их повезују, како наводи, слични проблеми због двоструких стандарда које Србији и Гватемали намеће међународна заједница.

"Ти универзални проблеми захтевају да боље сарађујемо, да будемо истински пријатељи, партнери и савезници", подвукао је Дачић.

Министарка Гватемале Сандра Ховел Поланко каже да је у Србији имала добре састанке и са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и потпредседником Народне скупштине.

Посебно је истакла значај укидања виза између Србије и Гватемале и казала да би то "пробудило" трговинске и туристичке потенцијале, али и отворило простор да се народи две земље боље упознају.

Оценила је да ће меморандуми допринети да се више унапреде односи две пријатељске земље и додала да односе треба јачати не само на билатералном нивоу, већи и у другим аспектима - образовању, економији, кулутури.

ДАЧИЋ: СВИ СВЕСНИ ДА ДОГОВОР БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ МОРА ДА БУДЕ КОМПРОМИС

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да је пред Београдом тежак период за проналажење решења у дијалогу са Приштином, али да је добро што су "сви свесни" да то мора да буде компромис.

Дачић је рекао да од сценарија да "Србија изгуби све, а пристане на нешто" нема ништа и истакао да сви они који мисле да је тај сценарио и даље могућ само губе време.

"Пред нама је тежак период за проналажење компромисног решења, оно што је добро то је да су сви свесни тога да то мора да буде компромис који ће донети позитивне ефекте за све учеснике", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за медије са министарком Гватемале Сандром Ховел Полако.

Он је навео да је тон разговора Вучића са министарком Гватемале, земље која није признала независност Косова, свакако био другачији од данашњег разговора са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, али да су сви свесни да је компромис потребан.

Додао је да не постоје рокови за наставак дијалога и подвукао да ће се они наставити када приштинска влада укине таксе.

БЕОГРАД ДОБИО УЛИЦУ ПО КЊИЖЕВНИКУ ИЗ ГВАТЕМАЛЕ

У Београду је данас, у присуству министара спољних послова Србије Ивице Дачића и Гватемале Сандре Ховел Поланко, свечано отворена улица која носи назив истакнутог гватемалског књижевника и нобеловца Мигела Анхела Астуријаса.

Дачић је подсетио да је у марту ове године у Гватемала Ситију свечано отворена улица названа по нашем нобеловцу Иви Андрићу.

"Поред чињенице да су оба нобеловца кроз своју књижевност маестрално ''осликавали'' сопствене земље, регионе и епохе, истичући универзалне вредности и истовремено их приближавајући светској читалачкој публици, оно што спаја двојицу великана јесте и податак да су били врсни дипломатски делатници", рекао је Дацицћ.

Он је додао да је додељивање имена улицама у Београду и Гватемала Ситију по знаменитим нобеловцима, важан корак ка приближавању српског и гватемалског народа.

Према Дачићевим речима, грађани Србије ће се, читајући странице опуса Мигела Анхела Астуријаса, једног од најзначајнијих стваралаца латиноамеричке књижевности, у делима попут "Господина председника" и "Гватемалских легенди", упознати са историјом Гватемале, њеном богатом културом и традицијом њених аутохтоних народа.

Истовремено ће, каже, наши пријатељи у Гватемали, читајући ремек-дела попут "На Дрини ћуприја" и "Травничка хроника", имати могућност за боље разумевање историје и културе Балкана и сложених односа народа ових простора.

Дачић је истакао да Гватемала, која је хиљадама километара далеко и два пута већа од Србије принципијално и одлучно брани интегритет Србије, те подсетио да је та земља гласала против пријема КиМ у УНЕСКО, а затим и против пријема у Интерпол, на чему јој је Србија захвална.

Министарка спољних послова Гватемале Сандре Ховел Поланко је казала да се на овај начин успостављају бољи односи између две владе кроз културу.

"Продубљујемо једно ново поглавље нашег историског пријатељства. Овај догађај је важан како за Гватемала Сити, тако и за Београд", рекла је Ховел Поланко.

Према њеним речима, отварање улице у Београду представља даље јачање билатералних односа две земље.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић подсетио је да је гватемалски књижвник промовисао њихову културу и народ у свету.

"Мислим да је ово сјајан начин да приближимо једни другима наше културе", рекао је Радојичић.

Он је додао да је пријатељство између два народа деценијско и изразио уврење да ће ће се продубљивати и да ће бити дуговечно.

"Ми ценимо напоре Гватемале и у подржавању Србије у вези са очувањем интегритета и све што су урадили да не признају самопрокламовану независност Косова", поручио је градоначелник.

Књижевник Мигел Анхел Астуријас, рођен је у Гватемали 10. октобра 1899, а преминуо је у Мадриду 1974. године.

Нобелову награду за књижевност добио је 1967. године.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (64)

tale

06.09.2019. 11:18

potrebna nam je podrška u celom svetu, ma koliko nekima pojedine države bile beznačajne

Kosta

06.09.2019. 11:36

Gvatemala je prijatelj Srbije i potrebno je uciniti napore da se saradnja dve drzave pospesi jer ima dosta mogucnosti za to.

Marija

06.09.2019. 12:43

Zahvalni smo Gvatemali na poštovanju našeg teritorijalnog integriteta! Svaka podrška nam puno znači!

Radivoje

06.09.2019. 12:47

Gvatemala je pokazala da je istinski prijatelj Srbije i da veoma ceni i postuje njen teritorijalni intregritet i suverenitet i na tome joj je Srbija veoma zahvalan.

Minja

06.09.2019. 13:03

Hvala Gvatemali na istrajnosti i podršci koju nam pruža, kao i u tome što ne priznaju tzv državu Kosovo.

Milica

06.09.2019. 22:58

Hvala zemlji koja idalje postuje medjunarodno pravo ono sto su neke mnogo vece zaboravile a sebe zovu demokratskim.

Ana

06.09.2019. 23:13

Nastavljaju se novi razgovori i sigurni putevi ka uspesnim saradnjama, samo tako neka se nastavi.

Serbinator

06.09.2019. 23:41

Hvala Gvatemali na nepriznavanju nezavisnog Kosova, i sigurno je da ćemo imati bolju saradnju.

МАЈА

07.09.2019. 01:18

Србија је захвална за сву подршку коју Гватемала пружа

Ivan

07.09.2019. 10:15

Važno je da održavamo dobre odnose sa Gvatemalom, ipak smo blizu jedni drugih i od naše međusobne saradnje zavisi dalji napredak obe države.

dzo

07.09.2019. 16:55

Cenimo i postujemo stavove Gvatemale na iskrenom i postenom prijateljstvuy i postovanjem teritorijalnog integriteta nase drzave.

Yuga

07.09.2019. 18:17

Sta od njih drugo ocekivati. Ne treba zaostravati situaciju, nisu vredni gubljenja vremena na njih.

Hedona

07.09.2019. 19:01

Gvatamala podržava teritorijlani integritet i suverenitet naše države.Ovo je jako važan deo naše države, i naravno da je to važno da Srbija bude jaka i stabilna. KiM kao srpska južna pokrajna, treba da se razvija. Narod na KiM treba da bude ujedinjen.

Daca

07.09.2019. 22:51

Samo prisustvo ministarke Polanko, a povrh svega podrška mnogo znači po pitanju KiM, zbližavanja ove dve države kroz kulturu, obrazovanje, kao i razmenu studenata.