PREMIJERKA SRBIJE RAZGOVARALA SA MINISTARKOM GVATEMALE: Podrška teritorijalnom integritetu Srbije

Tanjug

05. 09. 2019. u 19:00

ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ РАЗГОВАРАЛА СА МИНИСТАРКОМ ГВАТЕМАЛЕ: Подршка територијалном интегритету Србије

Ana Brnabić i Sandra Erika Hovel Polanko / Foto Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Beogradu s ministarkom spoljnih poslova Gvatemale Sandrom Erikom Hovel Polanko

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Beogradu s ministarkom spoljnih poslova Gvatemale Sandrom Erikom Hovel Polanko o jačanju političkog dijaloga koji će doprineti unapređenju dalje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa za obe države.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, premijerka je izrazila zahvalnost na podršci i doslednom stavu koji Gvatemala ima po pitanju Kosova i Metohije, i istakla da je Srbiji u traženju dugoročno održivog sporazuma s Prištinom takva vrsta podrške veoma važna.

Ministarka Polanko istakla je da će Gvatemala nastaviti da pruža podršku Srbiji i ocenila da je važno da se sva sporna pitanja rešavaju dijalogom.


PROČITAJTE JOŠ -Skot zahvalan onima koji su mu psovali majku i pisali da “jede g***a“, evo i zašto


Premijerka Brnabić i ministarka Polanko su se saglasile da ima prostora da se pokrene značajnija ekonomska saradnja dve države, naročito u oblasti poljoprivrede, kao i o neophodnosti jačanja saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, kaže se u saopštenju.

MARINKOVIĆ RAZGOVARAO S MINISTARKOM SPOLjNIH POSLOVA GVATEMALE
Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković razgovarao danas u Beogradu s ministarkom spoljnih poslova Gvatemale Sandrom Hovel Polanko o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa i saradnje dve države.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednika parlamenta, sagovornici su se složili da su politički odnosi Srbije i Gvatemale tradicionalno jako dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Ministarka spoljnih poslova Gvatemale Sandra Hovel Polanko naglasila je da Gvatemala, u skladu sa principima međunarodnog prava, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Takođe, zvaničnici su istakli da postoji prostor i potencijal da se saradnja dve države poboljša i intenzivira, počevši od ekonomije, kulture i obrazovanja, u cilju jačeg povezivanja dva naroda.

Zajednička inicijativa je da se potpišu bilateralni sporazumi iz oblasti trgovine i vazdušnog saobraćaja kako bi dobru političku saradnju mogla da prati jaka ekonomska saradnja i veća trgovinska razmena.

Postignut je dogovor da političko-privredna delegacija iz Srbije poseti Gvatemalu u cilju pripreme i realizacije konkretnih projekata u oblastima od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije