БЕОГРАД ће урадити све што може да обезбеди снабдевање грађана на северу Косова, након што су власти у Приштини пресекле све канале допремања основних животних намирница из централне Србије, а са циљем да се Срби са Косова протерају тихом, али агресивном методом.

Из српског државног врха јасно су поручили да ће Београд наставити да инсистира код међународних актера да таксе које је наметнула Приштина буду укинуте, а паралелно с тим штитиће наше сународнике како ова хуманитарна криза коју су произвели лидери косовских Албанаца не би ескалирала.

Појачани притисци Приштине, спроведени и последњим хапшењима пограничних полицајаца, условили су да допремање основних животних намирница на север Космета буде готово у потпуности обустављено. Слика празних рафова све је чешћа у малопродајним објектима у градовима на северу, а свакодневно катанце каче и власници велепродаја.

Лидери у Приштини и у среду су наставили да провоцирају, тврдећи да на северу КиМ нема кризе у снабдевању намирницама. Огласио се и премијер привремених институција Рамуш Харадинај, који је рекао да је Приштина предузела конкретне акције на спречавању "свих прекограничних незаконитих активности" на северу КиМ како би спречила кријумчаре, који са намирницама могу да преносе и дрогу и оружје. Он је оптужио Београд да измишља хуманитарну кризу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК О СИТУАЦИЈИ НА КОСОВУ: Помоћи ћемо нашем народу колико год можемо, а од међународне заједнице не очекујемо ништа!


Председник Србије Александар Вучић послао је у среду јасну поруку да "нећемо дозволити да наш народ умире гладан, иако би то многи желели, и то не само у Приштини и у једном делу света, него и у централној Србији".

- Харадинај изјављује да хоћемо са храном да убацујемо оружје и дрогу. Ето шта вам је подсвест. Па, мени ни за 100 година не би пало на памет тако нешто. Гледаћемо да помогнемо народу колико је могуће. Од међународне заједнице не очекујем ништа. Западу смо увек ми више криви јер нисмо признали независност и све друго је последица те чињенице.

Према извештајима са терена, залиха намирница на северу има до краја седмице, а највећи је дефицит млека, воћа и поврћа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђурић: Приштина тихом, али агресивном методом протерује Србе, шокиран сам њиховим хваљењем о несташици млека


Да ће Влада урадити све што је у њеној моћи да обезбеди да артикли из централне Србије буду доступни свим људима на КиМ, у среду је поручила и премијерка Ана Брнабић:

- Надам се, мада нисам велики оптимиста, да ће међународна заједница почети да обраћа више пажње на овај проблем.


Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да Београд неће дозволити да Приштина на силу заузме север КиМ:

- Ни ЕУ, ни остали у међународној заједници нису применили све механизме да притисну Приштину да укине таксе и ја их позивам да реагују пре него што ситуација ескалира.


ПОДРШКА ПАРИЗА

ПРЕДСЕДНИК Вучић пренео је и француском амбасадору Фредерику Мондолонију, са којим је разговарао о предстојећој посети председника Емануела Макрона Србији, да су неприхватљиви једнострани потези Приштине, којим ризикују ескалацију сукоба и доводе у опасност мир и стабилност у региону. Амбасадор Мондолони поздравио је приступ Србије у актуелној кризи у односима с Приштином.