Ђурић: Вучић у Берлину добио прилику да изнесе став Србије; Председник има важне састанке идуће недеље

Танјуг

02. 05. 2019. у 11:55

Ђурић: Вучић у Берлину добио прилику да изнесе став Србије; Председник има важне састанке идуће недеље

Фото Танјуг

"Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне зјаеднице, нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница", рекао је потпредседник СНС

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ и потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић захвалио је у четвртак у име владајуће странке и председника Србије Александра Вуцића организаторима самита у Берлину, Ангели Меркел и Емануелу Макрону, јер су, како како је рекао, на врло озбиљан начин припремили тај самиту и дали прилику Вучићу да изнесе позицију Србје.

"Хвала им на прилици да Србија и председник изнесу позиције Србије. Оно што је резултат, оно што је остало као утисак, то је прилично јасна слика о томе шта нам ко у региону мисли и како ко у региону намерава да се односи према Србији и њеним интересима, и правима и положају Срба у региону", истакао је Ђурић.

Он је оценио да је нажалост било мало позитивних порука на самиту, већ напротив, пошто су поруке из Приштине и Тиране биле "практично језиве", потпуно против дијалога и циљева, као што су нормализација односа и други циљеви.

Прочитајте још - ЗАВРШЕН САМИТ У БЕРЛИНУ, ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Разумели смо у Берлину све оно што се иначе крило испод жита

"Много је јасније након самита у Берлину какве су праве намера појединих лидера у региону и праве намере појединих држава", навео је Ђурић.

Он је, међутим рекао и да није, ипак, све било тако црно, и навео да је држање Словеније и Хрватске било коректно, као и Црне Горе.

Србија је с Вуцићем на челу и премијерком Аном Брнабић врло озбиљно и језгровито и одлучно заступала наше поизицје и приступила је озбиљно и одговорно, додао је Ђурић.

"Ми се ни са ким нисмо свађали, али наша делегација је свакоме пружила јасне и директне одговоре на покушаје да се недавна историја прикаже у лажном светлу и да се Србија прикаже као кривац за таксе и друге ствари у региону, али смо недволис и јасно", рекао је Ђурић.

Фото Танјуг

Ми ћемо наставити да се према питањима у региону понашамо озбиљно и одговорно и озбиљно ћемо се припремати за будуће активности, поручио је Ђурић.

Он је оценио да је самит у Берлину био је прилика да Србија изнесе своје ставове као и да се сагледају односи у региону, и шта ко мисли.

"Србија и председник Александар Вучић захвални су Ангели Меркел и Емануелу Макрону што су организовали самит на коме је Србија имала прилику да изнесе ставове, у атамосфери која је на моменте била тешка и сложена због понашања појединих држава и лидера држава у региону. Било је покушаја да се ствари представе какве нису, али све је то наишло на јасан, језгровит и директан одговор председника Вучиха и премијерке Брнабић", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је самит у Берлину био добра прилика.

"То што се нису сви понашали једнако одговорно, није одговорност домаћина и организатора, али је добро што смо имали прилуку да видимо какви су односи и прилике у региону и ста нам ко мисли", рекао је Ђурић.

ЧИЈЕ ФИРМЕ ПРОФИТИРАЈУ ОД ТАКСИ НА СРПСКЕ ПРОИЗВОДЕ

Потпредседник Српске народне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је у четвртак да је српској економији увођењем косовских такси нанета штета од више од 500 милиона евра на годишњем нивоу и упитао Приштину ко је одговоран за шверц на територији КиМ и чије фирме профитирају од такси на српску робу.

ШВЕРЦ НА КОСОВУ Он је додао да би Тачи и други представници Приштине требало да, уместо што умањују штету које њихове мере наносе односима Срба и Албанаца и српској економији, требало да понуде одговор на питање ко је одговоран за шверц на територији Косова, о којем је говорио и Тачи. "Пошто Тачи помиње канале за шверц, који постоје, потребно је да неко од надлежних органа, било привремених институција самоуправе у Приштини или других држава које учествују у окружењу у таквим активностима, понуде одговор на питање ко омогућава да се преко територије Северне Македоније шверцују оргомне количине робе на подручје јужне покрајине и чије су фирме, блиске којим политичарима на КиМ, главни профитери од антицивилзиацијских такси на српску робу", рекао је Ђурић. он је истакао да нечије фирме од тога "дебело" профитирају.

Ђурић је на конференцији за новинаре истакао да је неистинита изјава косовског председнка Хашима Тачија да је штета од такси свега неколико милиона евра.

"Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне зјаеднице, нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница", рекао је Ђурић.

Прочитајте још - БУРА НА КОСОВУ: Таксе завадиле Тачија и Владу

ВУЧИЋ ИМА ВАЖНЕ САСТАНКЕ ИДУЋЕ НЕДЕЉЕ

Председник Србије Александар Вучић ће већ у току наредне недеље наставити важне дипломатске контакте и учестовати на самиту у Тирани у оквиру процеса Брдо Бриони (8. и 9. маја), пренео је новинарима директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је нагласио да ће ти састанци бити још једна прилика да Србја покаже своју опредељеност за грађење нормалних односа у региону.

"Следеће недеље можемо да очекујемо наставак Брдо Бриони процеса, одржаће се још један самит тог процеса у Тирани, уз учешће највиших представника Србије, уз учешће Вучића. У наредним данима можемо да очекујемо и састанак председника Вучића с (потпредседником италијанске владе) Матеом Салвинијем, који је несумњиво један од водећих политичких лидера не само у Италији него и у Европи", рекао је Ђурић на конференцији за медије.

Истакао је да су ти састанци од изузетног значаја за укупан међународни положај Србије.

"И они ће бити још једна прилика да Србија искаже јасну решеност и опредљеност за грађење нормалних односа у региону, али и да пошаље снажну и континуирану поруку свим чиниоцима у међунарондној заједници да интересе Срба на КиМ не може да гази било ко и да интересе Србије у дијалогу са Приштином не може да гази било ко", навео је Ђурић.

Он је истакао да је, пре свега, потребно да се ради на примени оног што је раније договорено, као што су споразум ЦЕФТА из 2006. и други споразуми да би се створили било какви предуслови за напредак у дијалогу.

ДО 6. МАЈА РАЗГОВОРИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРБА СА КИМ Марко Ђурић најавио је у четвртак да ће до 6. маја бити вођени разговори с политичким представницима Срба са КиМ и да ће у наредном периоду бити одржан и шири састанак са њима, вероватно уз присуство председника Србије Александра Вучића, на коме ће бити донете одлуке по питању такси Приштине на српску робу. "Ми ћемо и нарендих дана и до 6. маја разговарати с политичким представницима Срба са КиМ о укупној ситуацији и сигурно је да ћемо у наредном периоду, не могу датум да вам кажем, одржати значјано шири састанак с њима уз учешће вероватно и председника, и онда ћемо као што смо тада и договорили, донети одлуку о даљим корацима у том погледу", рекао је Ђурић.


У СРБИЈИ НЕЋЕ БИТИ НИ МАЈДАНА НИ КАРАКАСА

Потпредседник Главног одбора владајуће Српске напредне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је да у Србији неће бити ни Мајдана ни Каракаса, и да се власт неће освајати на улици, већ да је разговор са опозицијом једино могућ у институцијама, у парламенту.

Он је на конференцији за медије рекао да су лицемерне оптужбе представника опозиционог Савеза за Србију (СЗС) да је председник Србије Александар Вучић против дијалога са опиозицијом, и подетио да су они понављали да нема дијалога с "највишим, демократски изабраним представницима Србије".

"Они су свуда, носећи фантомке и вешала слали поруке да нису за дијалог у демократским институцијама, да нису за изборе. Ти исти људи који су понављали да неће разговор са Александром Вучићем, данас оптужују председника Србије да не жели дијалог", нагласио је Ђурић.

Додао је да ће СНС наставити да раскринкава "жуте локалне тајкунске силеџије у Шапцу, Параћину, Старом граду" који, како каже, на најгори могући начин извргавају руглу институције скупштине општина и локалних самоуправа.

"Уцењују раднике локалних самоуправа губитком посла да морају да присуствују њиховим митинзима. Они су заробили локалне самоуправе и претворили их у тајкунски сервис. Користе општинске ресурсе да се врате на власт. Тај филм неће гледати", рекао је Ђурић.

Како каже, председници локалних самоуправа у Старом граду, Параћину, Шапцу не треба да се изненаде ако грађани на њихово понашање одговоре протестима у тим општинама и градовима.

Фото Танјуг

"Њихов прави мотив је да зграбе власт, да дођу до државне касе која се опоравља. То је главни разлог зашто јуришају на улицама. То није јуриш само на институције, то је јуриш на државну касу", закључио је Ђурић.

СРАМНО ДОВОЂЕЊЕ БЕОГРАДА У ВЕЗУ СА УБИСТВОМ ИВАНОВИЋА

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић оценио је да су срамни покушаји појединаца да имплицитно оптуже власт у Београду за убиство једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића, због различитих ставова током кампање за локалне изборе на КиМ 2017. године.

"То је срамно, доводити у везу чињеницу да смо имали различите ставове о једном локалном изборном питању са убиством једног човека", поручио је Ђурић на конференцији за медије у седишту Српске напредне странке (СНС) у Београду, на констатацију новинара да је Ивановић својевремено етикетиран као "непријатељ српских интереса на КиМ".

Фото Танјуг

Ђурић је рекао да је Оливер Ивановић три и по године био у затвору и да су за то време и председник Србије Александар Вучић и Канцеларија за КиМ на најексплицитнији начин позивали на његово ослобођење.

"А примећујем да многи воле да издвоје период у вези с локалним изборима на КиМ, када се ја нисам слагао с његовим концептом како Срби треба да изађу на локалне изборе, да то издвоје из контекста и онда имплицитно оптуже да смо ми криви за његово убиство", истакао је Ђурић.

Он је додао да је то срамота и да то неко ради како би добио јефтине политичке поене на дискредитацији некога ко се бори за КиМ, као што се бори Александар Вучић и други којима је стало да српски интереси буду сачувани на КиМ.

"Оставимо на миру и породицу и све друге и покојног Оливера, немојте да уплићемо ту тему у дневну политику. То је моја порука свима који у политичком животу на дневном нивоу воле да користе ту тему на бизаран и непримерен начин", рекао је Ђурић.

На питање да ли државни врх етикетирањем појединих новинара који раде на северу КиМ угрожава њихову безбедност, он је рекао да има утисак да постоје многи у међународној заједници који, користећи се друштвеним мрежама, али и појединим средствима јавног информисања, промовишу своје ставове који нису у интересу грађана на киМ и државне позиције Србије.

"Ја на то не гледам са одобравањем. Да ли то значи да било ко угрожава било кога? Апсурдно је говорити о угрожавању нечије безбедности зато што износим свој став да се не слажем са њима. Чим мислим да Косово не треба да буде независно, ја онда угрожавам нечију безбедност", упитао је Ђурић.

Он је упитао шта онда да кажу Недељко Спасојевић и Марко Рошић, који, каже, недужни робијају на Косову због исказа Раде Трајковић и да ли се неко запита да ли је његова безбедност угрожена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (94)

Goran

02.05.2019. 12:17

Srbija je izgubila oko 500 miliona evra zbog taksi, a ne kako Taci kaze "nekoliko miliona"... Pristinu svi pritiskaju da ukine takse, morace to i da uradi, nema kud vise .

Marko

02.05.2019. 12:19

Veliku stetu nasoj privredi kao i nasem narodu na Kosovu i Metohiji je nanelo ucodjenje besmisleno visokih taksi.

Marija

02.05.2019. 12:20

Albanci pokušavaju na sve moguće načine da opravdaju uvođenje taksi! Nema opravdanja! Takse moraju biti ukinute!

Nikola

02.05.2019. 12:21

Prištinskim vlastodršcima je jedino bitno da na taksama profitiraju njihove privatne firme.

ZORANA

02.05.2019. 12:24

Jos i na nasu muku neke firmi profitiraju, sramota. zPredsednik opet odlazi na vazne sastanke, da resava vazna pitanja za nasu drzavu. Njegova kompetentnost i posvecenost donece nam samo najbolje rezultate.

star

02.05.2019. 12:30

Tači samo provocira, srpske firme se sigurno nisu bavile švercom na Kosovu, jer im oni ne bi to dozvolili, a samo su u pitanju firme bliske zvaničnicima Prištine.

Serbinator

02.05.2019. 12:33

Šiptari su stari šverceri, osim droge i oružja oni švercuju i naftu, a sada ovim taksama profitiraju i od šverca naših proizvoda. Pa oni su i između ostalog i dobili tu kvazidržavu švercom svega i svačega.

Nikolina

02.05.2019. 12:34

Sverc i droga cvetaju na KiM opste je poznato i to odgovara profiterima, zato i cute, dozvoljavaju im sto nikome ne bi.

Serbinator

02.05.2019. 12:35

Albanci, da li bili na Kosovu, u Albaniji, na Balkanu ili ostatku sveta vrlo su poznati po švercu, crnom tržištu i ostalim kriminalnim radnjama, tako da i ne čudi što im odgovara prodaja naših proizvoda "ispod tezge".

Miki

02.05.2019. 12:38

Albanci su poznati po kriminalnim radnjama i svakako ne bi uveli Srbiji takse da je to i na njihovu štetu.

kojot

02.05.2019. 12:39

Pa normalno sve te necivilizacijske poteze koji oni prave iza sebe imaju masnu profitersku zaledjinu kriminala

Lenka

02.05.2019. 12:39

Očigledno je da se švrcuju velike količine robe preko Severne Makedonije i da tu neko iz takozvane vlade Kosova dobro profitira. Trebalo bi reagovati i ispitati to pošto je i Tači upućen u sve.

poklade

02.05.2019. 12:43

Pa od kriminalaca kakvi su taci i haradinaj nije moglo drugo da se ocekuje sem teskog kriminala koji sada preduzimaju preko s. makedonije

Joka

02.05.2019. 12:44

Naš predsednik se izuzetno zalaže za stabilnost i saradnju svih naroda u regionu.

milena

02.05.2019. 12:49

Srbija ce ostati mirna , nece izazivati nerede, vec ce se boriti svim diplomatskim sredstvima protiv zemalja koje su priznale tzv drzavu Kosovo, a zahtevace sto pre da se ukinu besmislene takse na nasu robu.

dejo

02.05.2019. 12:57

Srbija je na samitu bila konkretna i zastitila svoj narod.Svi su videli ko zeli mir,a ko ne.Svi su protiv Srbije.

Milan

02.05.2019. 13:18

Putem strpljenja i pragmatičnog pristupa pregovorima u vezi statusa KiM se jedino može doći do postizanja konačnog rešenja, a koje će biti prihvatljivo za sve - to je jedini put!

Gordan

02.05.2019. 13:29

Nas pregovaracki tim se poneo veoma odgovorno i ozbiljno i stavio je do znanja da Srbija pre svega ocekuje ukidanje anticivilizovanih taksi pa sve ostalo.

Tifani Rok

02.05.2019. 13:30

Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu. Albanci uporno provociraju, ucenjuju i koče dijalog. To je svima jasno.

Andrija77

02.05.2019. 13:56

Nasa zemlja je uvek spremna na saradnju i pronalazenju resenja,a isto tako ne dozvoljavamo da nas niko gazi. Takse koje su albanci uveli su van svake pameti i imaju za cilj destabilizaciju regiona.

Novak

02.05.2019. 13:58

Predsednik Vučić ima energiju na kojoj mu drugi mogu samo pozavideti. Izgleda da su svi posvećeni da se pitanje Kosmeta reši osim Albanaca koji samo nešto koče.

Ivana

02.05.2019. 13:59

Vucic je jedan od retkih predsednika koji je otisao na Kosovu, pogotovu kad tenzije nisu bile nikad vece od proglasenja nezavisnog kosova.

Goran

02.05.2019. 14:05

Nikad necemo prestati da branimo nase interese sa ovim ljudima na celu drzave , zato puna podrska.

Sani

02.05.2019. 14:19

Srbija i predsednik nikada neće pristati na nezavisnost Kosova i isključivo samo interese Prištine

PREDRAG

02.05.2019. 14:23

Nas predsednik im je sasuo sve u lice i pripretio sankcijama. Oni se uplasise skidose gace i sedose u koprive. Tako je predsednice.Platice nam oni za podrsku neprijateljskoj drzavi Kosovu.

Goran

02.05.2019. 15:38

Srbija je veoma posvećena problemu i traži rešenje, medjutim druga strana je očigledno podržana od nekog..

Iva

02.05.2019. 15:39

Predsednik Vučić ima energiju na kojoj mu drugi mogu samo pozavideti. Izgleda da su svi posvećeni da se pitanje Kosmeta reši osim Albanaca koji samo nešto koče.

slavko

02.05.2019. 15:43

Uvek ce se nas predsednik boriti za dobrobit svoje zemlje i naseg naroda na Kosovu

monika

02.05.2019. 15:46

Predsednik Srbije brani interese Srbije i Srpskog Naroda.Borimo se istinom i zato necemo dozvoliti,ucene ponizenja i omalovazavanja.Imali su mnogi prilike da vide pravo lice Pristine.

Acko

02.05.2019. 15:57

Srbija treba na bude ponosna na svog predsednika i na njegove napore da odbrani interese svog naroda!

maki

02.05.2019. 16:14

U narednom periodu će se mnoge stvari iskristalisati, a sve u cilju rešavanja situacije i stabilizacije odnosa u regionu.

Sandrita

02.05.2019. 16:36

Do konacnog resenja mora doci kad tad. Dobro je sto se Srbija pojavila na ovom samitu i pokazala da je uvek spremna za dijalog i mirno resenje.

Zoran74

02.05.2019. 16:45

Без обзира ко је био на власти од косовских Албанаца није било жеље за договором, за разлику од Александра Вучића и нашег државног врха који су овом проблему приступали са циљем да се реши проблем.

dragon

02.05.2019. 17:53

Samit je mogao biti još bolji. EU je trebala jasno da stavi do znanja Prištini da ukine takse i da im zapreti sankcijama zbog svog bahatog ponašanja. Moraju nešto da učine protiv provokacija Prištine, jer iako su oni nerazumni Srbija je uvek činila sve u cilju postizanja rešenja i uvek ispunjavala sve svoje obaveze prema Prištini.

aca

02.05.2019. 21:18

Dobro je sto se Srbija pojavila na ovom samitu i pokazala da je uvek spremna za dijalog i mirno resenje

Tasa

02.05.2019. 23:07

Ovaj sastanak je jako bitan. Naš predsednik se lavovski bori za postizanje rešenja ali EU bi trebalo da obuzda bahatost Albanaca!

Србин са Косова

03.05.2019. 10:57

@Zana - Конкретни и најважнији резултат Берлинског скупа јесте да су пред сведоцима, " Београд и Приштина прихватили Бриселски споразум (БС)" са тачком 14. истог. Ова тачка је суштина БС, али она не представља став Србије већ оних који су парафарали и ратификовали БС. Став Срба свих и свуда, ставови СПЦ, САНУ, интелектуалне и културне елите је став Србије, а он не подразумева да Косово може бити члан ЕУ - како гласи 14. принцип Бриселског споразума.