Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ и потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић захвалио је у четвртак у име владајуће странке и председника Србије Александра Вуцића организаторима самита у Берлину, Ангели Меркел и Емануелу Макрону, јер су, како како је рекао, на врло озбиљан начин припремили тај самиту и дали прилику Вучићу да изнесе позицију Србје.

"Хвала им на прилици да Србија и председник изнесу позиције Србије. Оно што је резултат, оно што је остало као утисак, то је прилично јасна слика о томе шта нам ко у региону мисли и како ко у региону намерава да се односи према Србији и њеним интересима, и правима и положају Срба у региону", истакао је Ђурић.

Он је оценио да је нажалост било мало позитивних порука на самиту, већ напротив, пошто су поруке из Приштине и Тиране биле "практично језиве", потпуно против дијалога и циљева, као што су нормализација односа и други циљеви.

Прочитајте још - ЗАВРШЕН САМИТ У БЕРЛИНУ, ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Разумели смо у Берлину све оно што се иначе крило испод жита

"Много је јасније након самита у Берлину какве су праве намера појединих лидера у региону и праве намере појединих држава", навео је Ђурић.

Он је, међутим рекао и да није, ипак, све било тако црно, и навео да је држање Словеније и Хрватске било коректно, као и Црне Горе.

Србија је с Вуцићем на челу и премијерком Аном Брнабић врло озбиљно и језгровито и одлучно заступала наше поизицје и приступила је озбиљно и одговорно, додао је Ђурић.

"Ми се ни са ким нисмо свађали, али наша делегација је свакоме пружила јасне и директне одговоре на покушаје да се недавна историја прикаже у лажном светлу и да се Србија прикаже као кривац за таксе и друге ствари у региону, али смо недволис и јасно", рекао је Ђурић.

Фото Танјуг

Ми ћемо наставити да се према питањима у региону понашамо озбиљно и одговорно и озбиљно ћемо се припремати за будуће активности, поручио је Ђурић.

Он је оценио да је самит у Берлину био је прилика да Србија изнесе своје ставове као и да се сагледају односи у региону, и шта ко мисли.

"Србија и председник Александар Вучић захвални су Ангели Меркел и Емануелу Макрону што су организовали самит на коме је Србија имала прилику да изнесе ставове, у атамосфери која је на моменте била тешка и сложена због понашања појединих држава и лидера држава у региону. Било је покушаја да се ствари представе какве нису, али све је то наишло на јасан, језгровит и директан одговор председника Вучиха и премијерке Брнабић", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је самит у Берлину био добра прилика.

"То што се нису сви понашали једнако одговорно, није одговорност домаћина и организатора, али је добро што смо имали прилуку да видимо какви су односи и прилике у региону и ста нам ко мисли", рекао је Ђурић.

ЧИЈЕ ФИРМЕ ПРОФИТИРАЈУ ОД ТАКСИ НА СРПСКЕ ПРОИЗВОДЕ

Потпредседник Српске народне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је у четвртак да је српској економији увођењем косовских такси нанета штета од више од 500 милиона евра на годишњем нивоу и упитао Приштину ко је одговоран за шверц на територији КиМ и чије фирме профитирају од такси на српску робу.

ШВЕРЦ НА КОСОВУ Он је додао да би Тачи и други представници Приштине требало да, уместо што умањују штету које њихове мере наносе односима Срба и Албанаца и српској економији, требало да понуде одговор на питање ко је одговоран за шверц на територији Косова, о којем је говорио и Тачи. "Пошто Тачи помиње канале за шверц, који постоје, потребно је да неко од надлежних органа, било привремених институција самоуправе у Приштини или других држава које учествују у окружењу у таквим активностима, понуде одговор на питање ко омогућава да се преко територије Северне Македоније шверцују оргомне количине робе на подручје јужне покрајине и чије су фирме, блиске којим политичарима на КиМ, главни профитери од антицивилзиацијских такси на српску робу", рекао је Ђурић. он је истакао да нечије фирме од тога "дебело" профитирају.

Ђурић је на конференцији за новинаре истакао да је неистинита изјава косовског председнка Хашима Тачија да је штета од такси свега неколико милиона евра.

"Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне зјаеднице, нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница", рекао је Ђурић.

Прочитајте још - БУРА НА КОСОВУ: Таксе завадиле Тачија и Владу


ВУЧИЋ ИМА ВАЖНЕ САСТАНКЕ ИДУЋЕ НЕДЕЉЕ

Председник Србије Александар Вучић ће већ у току наредне недеље наставити важне дипломатске контакте и учестовати на самиту у Тирани у оквиру процеса Брдо Бриони (8. и 9. маја), пренео је новинарима директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је нагласио да ће ти састанци бити још једна прилика да Србја покаже своју опредељеност за грађење нормалних односа у региону.

"Следеће недеље можемо да очекујемо наставак Брдо Бриони процеса, одржаће се још један самит тог процеса у Тирани, уз учешће највиших представника Србије, уз учешће Вучића. У наредним данима можемо да очекујемо и састанак председника Вучића с (потпредседником италијанске владе) Матеом Салвинијем, који је несумњиво један од водећих политичких лидера не само у Италији него и у Европи", рекао је Ђурић на конференцији за медије.

Истакао је да су ти састанци од изузетног значаја за укупан међународни положај Србије.

"И они ће бити још једна прилика да Србија искаже јасну решеност и опредљеност за грађење нормалних односа у региону, али и да пошаље снажну и континуирану поруку свим чиниоцима у међунарондној заједници да интересе Срба на КиМ не може да гази било ко и да интересе Србије у дијалогу са Приштином не може да гази било ко", навео је Ђурић.

Он је истакао да је, пре свега, потребно да се ради на примени оног што је раније договорено, као што су споразум ЦЕФТА из 2006. и други споразуми да би се створили било какви предуслови за напредак у дијалогу.

ДО 6. МАЈА РАЗГОВОРИ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА СРБА СА КИМ Марко Ђурић најавио је у четвртак да ће до 6. маја бити вођени разговори с политичким представницима Срба са КиМ и да ће у наредном периоду бити одржан и шири састанак са њима, вероватно уз присуство председника Србије Александра Вучића, на коме ће бити донете одлуке по питању такси Приштине на српску робу. "Ми ћемо и нарендих дана и до 6. маја разговарати с политичким представницима Срба са КиМ о укупној ситуацији и сигурно је да ћемо у наредном периоду, не могу датум да вам кажем, одржати значјано шири састанак с њима уз учешће вероватно и председника, и онда ћемо као што смо тада и договорили, донети одлуку о даљим корацима у том погледу", рекао је Ђурић.


У СРБИЈИ НЕЋЕ БИТИ НИ МАЈДАНА НИ КАРАКАСА

Потпредседник Главног одбора владајуће Српске напредне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је да у Србији неће бити ни Мајдана ни Каракаса, и да се власт неће освајати на улици, већ да је разговор са опозицијом једино могућ у институцијама, у парламенту.

Он је на конференцији за медије рекао да су лицемерне оптужбе представника опозиционог Савеза за Србију (СЗС) да је председник Србије Александар Вучић против дијалога са опиозицијом, и подетио да су они понављали да нема дијалога с "највишим, демократски изабраним представницима Србије".

"Они су свуда, носећи фантомке и вешала слали поруке да нису за дијалог у демократским институцијама, да нису за изборе. Ти исти људи који су понављали да неће разговор са Александром Вучићем, данас оптужују председника Србије да не жели дијалог", нагласио је Ђурић.

Додао је да ће СНС наставити да раскринкава "жуте локалне тајкунске силеџије у Шапцу, Параћину, Старом граду" који, како каже, на најгори могући начин извргавају руглу институције скупштине општина и локалних самоуправа.

"Уцењују раднике локалних самоуправа губитком посла да морају да присуствују њиховим митинзима. Они су заробили локалне самоуправе и претворили их у тајкунски сервис. Користе општинске ресурсе да се врате на власт. Тај филм неће гледати", рекао је Ђурић.

Како каже, председници локалних самоуправа у Старом граду, Параћину, Шапцу не треба да се изненаде ако грађани на њихово понашање одговоре протестима у тим општинама и градовима.

Фото Танјуг

"Њихов прави мотив је да зграбе власт, да дођу до државне касе која се опоравља. То је главни разлог зашто јуришају на улицама. То није јуриш само на институције, то је јуриш на државну касу", закључио је Ђурић.

СРАМНО ДОВОЂЕЊЕ БЕОГРАДА У ВЕЗУ СА УБИСТВОМ ИВАНОВИЋА

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић оценио је да су срамни покушаји појединаца да имплицитно оптуже власт у Београду за убиство једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића, због различитих ставова током кампање за локалне изборе на КиМ 2017. године.

"То је срамно, доводити у везу чињеницу да смо имали различите ставове о једном локалном изборном питању са убиством једног човека", поручио је Ђурић на конференцији за медије у седишту Српске напредне странке (СНС) у Београду, на констатацију новинара да је Ивановић својевремено етикетиран као "непријатељ српских интереса на КиМ".

Фото Танјуг

Ђурић је рекао да је Оливер Ивановић три и по године био у затвору и да су за то време и председник Србије Александар Вучић и Канцеларија за КиМ на најексплицитнији начин позивали на његово ослобођење.

"А примећујем да многи воле да издвоје период у вези с локалним изборима на КиМ, када се ја нисам слагао с његовим концептом како Срби треба да изађу на локалне изборе, да то издвоје из контекста и онда имплицитно оптуже да смо ми криви за његово убиство", истакао је Ђурић.

Он је додао да је то срамота и да то неко ради како би добио јефтине политичке поене на дискредитацији некога ко се бори за КиМ, као што се бори Александар Вучић и други којима је стало да српски интереси буду сачувани на КиМ.

"Оставимо на миру и породицу и све друге и покојног Оливера, немојте да уплићемо ту тему у дневну политику. То је моја порука свима који у политичком животу на дневном нивоу воле да користе ту тему на бизаран и непримерен начин", рекао је Ђурић.

На питање да ли државни врх етикетирањем појединих новинара који раде на северу КиМ угрожава њихову безбедност, он је рекао да има утисак да постоје многи у међународној заједници који, користећи се друштвеним мрежама, али и појединим средствима јавног информисања, промовишу своје ставове који нису у интересу грађана на киМ и државне позиције Србије.

"Ја на то не гледам са одобравањем. Да ли то значи да било ко угрожава било кога? Апсурдно је говорити о угрожавању нечије безбедности зато што износим свој став да се не слажем са њима. Чим мислим да Косово не треба да буде независно, ја онда угрожавам нечију безбедност", упитао је Ђурић.

Он је упитао шта онда да кажу Недељко Спасојевић и Марко Рошић, који, каже, недужни робијају на Косову због исказа Раде Трајковић и да ли се неко запита да ли је његова безбедност угрожена.