МИНИСТАР одбране Александар Вулин, заменик градоначелника Београда Горан Весић заједно са делом републичких посланика и градских одборника власти из скупштина широм Србије, данас у 11.55 започеће штрајк глађу!

Овим изненадним потезом републички и градски функционери желе, како кажу, да се супротставе насилним акцијама опозиционог Савеза за Србију:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Стефановић: Насиље кључни део политике Ђиласа и Обрадовића

- Не видим други начин да се цивилизовано и разумно одупремо хулиганизму дела опозиције који предводе Драган Ђилас, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић, који ометају радове у центру Београда, уништавају имовину свих грађана и терају инвеститоре из нашег града, осим да започнемо штрајк глађу - рекао је Горан Весић.

Он каже и да опозиција "то ради да би овој земљи било горе":

- Зато је наша одлука да започнемо штрајк глађу једини цивилизован начин на који ћемо показати да је њихово понашање недопустиво.

Вулину, који ће штрајковати у просторијама Скупштине Србије, придружиће се тридесетак посланика владајуће већине. Међу њима ће бити читав посланички клуб Вулиновог ПС, док ће се представници СНС на састанку посланичке групе данас договорити ко ће се прикључити овој акцији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Праве "камп" у Скупштини?


Истовремено, заједно са Весићем штрајк ће у градској Скупштини започети одборници власти и део функционера у градској управи из редова напредњака. Исту акцију започеће и одборници СНС у локалним парламентима широм земље.

Протест функционера власти почиње уочи скупа опозиције који би требало да буде одржан у суботу испред Народне скупштине. Једна од опција које су се помињале била је и да опозиционари "кампују" испред зграде законодавног дома или да започну вишедневни протест у просторијама Скупштине. На истом месту, али 19. априла, окупиће се и присталице СНС.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је јуче да очекује да ће скупови проћи у најбољем реду и упутио апел организаторима да не прибегавају насиљу. Он је казао да тренутно нема индиција да ће доћи до већег ремећења јавног реда и мира и позвао "оне који помишљају на некакво насиље да од тога одустану".Прочитајте још: Стефановић: Насиље кључни део политике Ђиласа и Обрадовића


AНA БРНАБИЋ: ТО ЈЕ НАЧИН БОРБЕ

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је јуче, поводом одлуке министра одбране, да је насиље захваљући СзС ескалирало и да је то Вулинов начин да се против тога бори.

- Свако има свој начин. Насиље је у Србији ескалирало, изазвано апсолутно и недвосмислено захваљујући делу опозиције око СзС. За упад у РТС, покушај насилног уласка у Скупштину града и најбруталније увреде, пре свега женама, не могу да кажем ништа друго осим да је то - насиље. Свако од нас мора да размисли како ће одговорити на то и како као друштво томе можемо да станемо на пут.

Иначе, Вулин је већ штрајковао глађу 2003. у притвору. Тада је био ухапшен после сукоба на протесту због изручења Веселина Шљиванчанина Хашком трибуналу.Прочитајте још:Праве "камп" у Скупштини?