Дачић: Интересују ме разговори с онима који су признали независност Косова

Танјуг

25. 09. 2018. у 19:23

Дачић: Интересују ме разговори с онима који су признали независност Косова

Фото Танјуг

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да га највише интересује да, у оквиру заседања Генералне скупштине УН, разговара са земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова о томе да преиспитају своју одлуку
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да га највише интересује да, у оквиру заседања Генералне скупштине УН, разговара са земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова о томе да преиспитају своју одлуку.


"Веома сам задовољан начином на који теку ти разговори", рекао је Дачић додајући да је представницима појединих земаља рекао да ће, имајући то у виду, ускоро само Приштина и Тирана бити те које признају независност Косова.

Дачић је објаснио да се у оквиру заседања Генералне скупштине УН одржавају три нивоа састанака - један је генерална дебата, разни сусрети на маргинама и бројне конференције итд, а други су састанци билатералног карактера који се односе се на јачање билатералних веза.

"Трећи ниво је онај који мене највише интересује - разговор са земљама које су признале Косово, о томе да преиспитају ту своју одлуку", рекао је шеф српске дипломатије.

Упитан докле су стигли у тим разговорима, Дачић је рекао да "није добро говорити о томе док се те ствари не заврше до краја".

"Ја никада о томе не говорим, али овде имам списак земаља са којима треба направити контакте - ко где седи, где се ко налази ког дана, када дискутује.... Имамо материјале за сваку од тих земаља, које увек носимо са собом, и имамо мапу свих земаља које су признале и нису признале Косово", рекао је Дачић.

Показујући медијима мапу на којој се види које су земље признале, а које нису признале независност Косова, Дачић је рекао да "свако треба да је добије да би знао да Приштина лаже, да тачно имају сазнања о томе ко је признао, ко није признао Косово". Коментаришући присуство приштинске делегације у згради УН, Дачић је рекао да "они нису ту, они су по ћошковима, по хоклицама, јер они нису чланови УН и немају исте пропуснице, као и чланови УН".

Како је објаснио, приштинска делегација се пријавила преко Одељења УН за мировне операције и тако добила пропуснице, уз које, међутим, не могу да уђу у сале на састанке.

"Они то раде сваке године, то је злоупотреба тог статуса, али џабе им. Мислим да су сви прозрели о чему се ту ради, да сви имају у виду да су направили страшну грешку кад су признали Косово, и да се многи од њих данас кају због тога и размишљају о повлачењу признања", рекао је Дачић.

Нагласио је, ипак, да не жели да о свему томе говори док се не заврше сви скупови, односно док не прође ова недеља.


ДАЧИЋ У ЊУЈОРКУ СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРОМ ОЕБС-а
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић састао се у Њујорку са генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером, који је дао пуну подршку дијалогу Београда и Приштине и циљу да се дође до одрживог решења политичким средствима.


Генерални секретар ОЕБС-а упознао је министра Дачића са током припрема за предстојећи 25. министарски савет ОЕБС-а у Милану.

Такође, он је изразио захвалност за подршку рада Мисије ОЕБС-а у Београду и интензивни дијалог који Мисија има са српским институцијама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Министри Западног Балкана с Ханом у Њујорку о регионалној сарадњи

Шеф српске дипломатије изразио је задовољство заједничким радом са ОЕБС-ом и постигнутим резултатима.

Саговорници су разменили и мишљења о свим питањима од интереса за рад ОЕБС-а и активност Србије у оквиру Организације у циљу унапређења сарадње, наводи се у саопштењу МСП.

Састанак Дачића и генералног секретара ОЕБС-а одржан је на маргинама 73. заседања Генералне скупштине УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

prellee

25.09.2018. 23:04

Ne treba ih priznati, mada će oni na svaki način pokušati da iskoriste priliku. Srbija nikad nije bila slaba da se Zapad nije umješao. Zapad više ne radi za Kosovo i oni će kao lešinari napadati na našu delegaciju da svijetu pokažu da su za dogovor. Oni su samo glumci i sebičnjaci. Vučiću su pokazali svoju pravu volju, SVOJE PRAVO LICE za dogovor. Treba ih ignorisati i neće DOBITI NAŠE PRIZNANJE.

Vatro Marx

26.09.2018. 21:52

Druze Dacicu, Recimo kao prvo HvatskaMontenehro, Slovenijs, Makedonija itd.trazis po Aftike, Azije, Ametika, predalekosi otisao,Govoris o nekim zemljama kojenaarod nikada nije cuo bas si cudanKakav ministar iakva je i drzava.