Ministri Zapadnog Balkana s Hanom u Njujorku o regionalnoj saradnji

Tanjug

utorak, 25. 09. 2018. u 18:40

Министри Западног Балкана с Ханом у Њујорку о регионалној сарадњи

Foto Tanjug

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku je, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, održan radni doručak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana sa Johanesom Hanom

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u Njujorku je danas, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, održan radni doručak ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana sa Johanesom Hanom, komesarom EU za politiku susedstva i pregovore o proširenju, a Srbiju je predstavljao šef diplomatije Ivica Dačić.

Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Goran Svilanović predstavio je ostvarene rezultate, planove kao i izazove na planu daljeg razvoja regionalne saradnje.

Komesar Han posebno je naglasio značaj regionalne saradnje za proces evrointegracija, ali i potrebu racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa.


PROČITAJTE JOŠ: Han o Zapadnom Balkanu - izvoz stabilnosti umesto uvoza nestabilnosti

Na sastanku su razmatrana pitanja od značaja za dalji razvoj regionalne saradnje, posebno trgovina, investiranje u jačanje povezanosti i mobilnosti, kao i jačanje digitalne integracije.

Razgovarano je i neophodnosti racionalizovanja velikog broja regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu, ali i na značaj međusobne razmene informacija kako među članicama Regionalnog saveta za saradnju, tako i interno u pripremi regionalnih sastanaka.

Ministri Zapadnog Balkana su pozdravili aktivnosti Regionalnog saveta za saradnju i posvećenost generalnog sekretara Svilanovića, istakavši da je pitanje regionalne saradnje komplementarno sa procesom evrointegracija.


HAN S PACOLIJEM O ZNAČAJU NAPRETKA U DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE


Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se u Njujorku s ministrom spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžetom Pacolijem, i tom prilikom istakao značaj napretka u dijalogu prištinskih vlasti sa Vladom Srbije.


"Obuhvatno i obavezujuće rešenje biće dobro za ceo region", napisao je Han na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.


On je ukazao i da je tzv. država Kosovo blizu vizne liberalizacije, nakon zelenog svetla Evropske komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije