КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Најјача политичка партија Срба на Косову и Метохији Српска листа прославила је у петак у Косовској Митровици свој први рођендан, а свечаности која је одржана у амфитеатру Техничког факултета поред бројних званица и посланика ове листе присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Он је окупљенима поручио да су "јединство и окупљање око заједничког циља једини излаз и спас за српски народ на Косову и Метохији".

- Српска листа постала је бедем одбране нашег народа на Косову и Метохији , она ужива поверење и љубав читаве Србије. Грађани су бирали и поклонили поверење и то поверење не сме бити изневерено, јер поверење се може изгубити, баш као и кредибилитет и образ. Иза вас је стала држава Србија и председник Александар Вучић, и однос према вама рефлектоваће се и на однос грађана према сопственој држави. Сигуран сам да разумете важност овог историјског тренутка, да поседујете одговорност, дисциплину и енергију да се уз помоћ и подршку своје државе носите са изазовима – рекао је Марко Ђурић и поручио свима да су „Србија и читав српски народ са вама.

Он је подсетио да је „време пред нама изузетно тешко и да ће нас свака мана десетоструко више коштати". Најавио је темељну ревизију рада свих локалних самоуправа на Косову и Метохији и нагласио да се "градоначелници на Косову не баве комуналним питањима, већ сваког дана борбом за опстанак српског народа".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српска Листа: Не враћамо се у владу; Јевтић: Спремни смо за ванредне изборе

- Будите срећни што вам је судбина наменила да носите такву улогу и тако тежак терет. Немојте да мислите да је то најтеже што је један Србин на својим плећима могао да понесе - рекао је директор канцеларије за Косово и Метохију који је пренео подршку и поздрав председника Србије Александра Вучића.

Ђурић је указао на могуће покушаје да се Српска листа политички ослаби, да се унесу поделе и сукоби, да се оснаже непријатељи и противници.

Поручио је „да се такве опасности и изазови морају и спречити у самом корену".

На скупу у Косовској Митровици говорио је и председник Српске листе Горан Ракић који је поручио да је ово је тек почетак.

- Борба за бољи живот грађана је започета и одговорност је на свима нама, није лако, али не смемо да изневеримо очекивања грађана. Знамо где грешимо, знамо где постижемо успехе, зато у наредним периоду морамо и јачи и боље да се боримо за наш народ и нашу Србију – рекао је Ракић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српска листа: Шта значи изјава шефице ЕУ на Космету да напади на Србе личе на "мило за драго"?

Свечаној седници претходили су састанци председништва и скупштина странке на којима су између осталог разматрани рад градоначелника 10 општина са српском већином.

СРПСКА ЛИСТА ИЗАБРАЛА ПОТПРЕДСЕДНИКЕ И ЧЛАНОВЕ ПРЕДСЕДНИШТВА


Српска листа данас је у радном делу седнице скупштине за потпредседнике једногласно изабрала Винка Радосављевића, Игора Симића, Милана Радоичића, Ненада Рикала и Далибора Јевтића.


За нове чланове Председништва изабрани су Јасмина Живковић и Александар Спирић, такође једногласном одлуком чланова скупштине Српске листе.


На седници су разматрани и извештаји о раду градоначелника Српске листе.


Радни део претходио је свечаној седници на којој је обележено годину дана постојања Српске листе, а на којој се обратио и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.