НАЈВАЖНИЈЕ ми је да сваког дана дамо све од себе да Србија иде напред. И док год сваки члан тима даје све од себе, ја сам ту да их подржим и када праве грешке. Све у свему, мислим да смо у првих 100 дана рада успели да покажемо да можемо да наставимо реформе и да имамо резултате. Очекујем да наставимо несмањеном снагом и са још бољим фокусом и координацијом.

Овако учинак свог кабинета у првих сто дана рада сумира премијерка Ана Брнабић. У интервјуу за "Новости" она каже да је најпоноснија због тога што је задржана фискална дисциплина и јавни дуг смањен за око милијарду евра.

- Влада Србије је претходне три године свеобухватним структурним реформама и мерама буџетске штедње, које нису биле ни лаке ни популарне, успела да успостави макроекономску стабилност и да успостави фискалну консолидацију земље. На тим чврстим темељима које смо наследили, мој тим је могао да настави да гради нашу земљу у складу са визијом коју сам представила грађанима у свом експозеу - да Србија буде модерна држава динамичне привреде засноване све више на иновацијама, која напушта бирократски начин размишљања и постаје сервис својих грађана. Напредовали смо на листи Глобалног индекса конкурентности за 12 места, што је најбољи резултат у последњих десет година. Спољнотрговинска размена је порасла за више од 13 одсто, а сличан је ниво и раста директних страних инвестиција...

Прочитајте још - Пензије веће 5, а плате 10 одсто

* Чиме нисте задовољни?

- Увек може боље. Некада јасније треба да дефинишемо приоритете по ресорима, има простора за бољу координацију око тих заједничких приоритета, увек треба да се враћамо на стратешке ствари и радимо на њима, уместо на пуно малих пројеката на којима разбацујемо енергију.

* Зна ли се до танчина коме ће све бити повећане плате у јавном сектору?

- Добри резултати створили су простор за повећање пензија и плата. У фокусу Владе били су сектори образовања, здравства, науке и културе, јер су то полуге на којима желимо да почива Србија будућности. За 10 одсто биће повећане плате учитељима, наставницима и професорима, у предшколским установама, основним и средњим школама, затим лекарима, медицинским сестрама и техничарима, као и социјалним радницима, запосленима у установама културе, Пореској управи, судовима, тужилаштвима и заводима за извршење кривичних санкција. Због тежине послова које обављају, одговорности коју имају и услова у којима раде, повећање од десет одсто следи и војсци, полицији и безбедносним службама.

* Следује ли повећање и администрацији?

- Да. Плате у администрацији биће повећање пет одсто. Све ово је пажљиво одмерено, како бисмо мотивисали запослене у том сектору, али истовремено пазили да запослење у државној управи не буде сан сваког младог човека, како је то некада било. Плате у реалном сектору, у привреди, морају бити веће. Прво, зато што то омогућава напредак привреде, али и зато што привреда финансира државну управу. Када је реч о систему плата у јавном сектору, наставићемо да га унапређујемо, како бисмо створили систем који награђује најбоље, најмотивисаније, оне који се највише труде и постижу резултате. Што се пензија тиче, оне ће од 1. јануара порасти пет одсто. На ово смо посебно поносни из неколико разлога. Прво, зато што ће овим повећањем више од 80 одсто пензионера имати историјски највеће пензије. Друго, зато што се смањује јаз између највећих пензија и оних са којима људи једноставно не могу да преживе.

* Хоће ли приватни сектор ускоро добити неке значајније олакшице?

- Стално радимо на унапређењу услова за пословање у Србији. Пре свега кроз реформу јавне управе како бисмо смањили бирократију и тиме појефтинили обављање административних послова. У првих 100 дана смо увели аутоматску оверу здравствених картица, тако да компаније више овим не морају да се баве. Тиме смо донели уштеду од више од 1,5 милиона евра годишње. Настављамо интензивно да радимо на овоме кроз увођење електронске управе. Такође, размишљамо о повећању неопорезивог дела дохотка, као и о неким другим пореским олакшицама. У свему овоме морамо да будемо изузетно опрезни да не бисмо угрозили стабилност коју смо остварили. Министарство финансија тренутно ради на нацрту закона којима би се ограничили парафискални намети како би привреда функционисала у предвидљивијем окружењу.

Прочитајте још - "Новости" са фамилијом Ане Брнабић: Питала нас је да ли да буде премијер

* У јавности су се појављивале приче о свађама министара, о вашим расправама са Дачићем, писало се о клинчу Михајловићеве и Вулина... Хоће ли неко од министара бити смењен?

- У Влади, као и у сваком другом колективу, раде људи који су различити, од којих свако има неку своју енергију и размишљање. Али управо зато што сви деле исту жељу, да Србија постане боља и успешнија, данас имамо одличне и видљиве резултате. Када је реч о сменама, њих може да буде само ако изостану резултати. Ми смо ту да спроводимо заједничку политику која ће дати бољи пословни амбијент и омогућити бољи живот наших грађана. Само то ми је важно.

* Поручили сте да сте одласком у Брисел, што је била ваша прва званична посета иностранству с позиције премијера, показали јасан правац куда Србија жели да иде, али сте и из седишта ЕУ рекли да наша земља чува добре односе са Москвом. Колико је одржива ова позиција неутралности?

- Много пута до сада сте и чули и имали прилику да се уверите да је циљ Србије и наше стратешко опредељење, чланство у ЕУ, али и да Србија има чврсте традиционалне, културне, али и јаке економске, трговинске везе са Руском Федерацијом. Ми смо око тога са свим нашим партнерима отворени и искрени и док год је тако, све је у реду.

* Када ће Србија бити спремна за улазак у ЕУ и да ли ће Брисел уопште желети да нас прими?

- Прво, желим јасно да нагласим да реформе које спроводимо, спроводимо пре свега због нас самих, да бисмо имали друштво које има економски здраве основе, јавну управу која је фокусирана на грађане, владавину права и судство које је ефикасно и транспарентно. Те реформе ће нас свакако довести до ЕУ. Дакле, у смислу преговарачких поглавља ми тежимо да их затворимо што је пре могуће, али нам је у том процесу најважније да се реформе стварно имплементирају, а не да се тај посао "одрађује" због Европске уније. Желимо да постанемо члан европске породице народа зато што нам је тамо место, али да када уђемо у ЕУ будемо јак и стабилан партнер који ће моћи да допринесе укупном напретку ЕУ. Такође ми је важно да напоменем да је ЕУ дала јасан сигнал целом региону да је отворена за пријем нових чланова. То је очигледно кроз Берлински процес, који има за циљ јачање региона западног Балкана и боље инфраструктурно и економско повезивање земаља региона. То је још јасније нагласио председник Европске комисије, Жан-Клод Јункер, када је дао оквире за ново проширење до 2025, у ком је пре свега нагласак ставио на Србију и Црну Гору.

Прочитајте још - Брнабић у Бриселу: ЕУ рачуна на нас

* Када ће Влада заузети позицију око статуса службеника у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу? Председник Вучић не скрива да по том питању трпимо притиске и једне и друге стране...

- Наша је одлука да ли ће службеници у Центру добити дипломатски статус или неће, и на то неће утицати ни Москва ни Вашингтон. Центар у Нишу је важан за нашу земљу, јер је то место одакле се креће у помоћ у ванредним ситуацијама, случајевима елементарних непогода или технолошких хаварија. Прашина која се диже због статуса његових службеника баца сенку на оно што ти људи раде и чему тај центар заправо служи. У све то превише се уплела политика и зато желим да нађемо решење које ће свима бити прихватљиво, како Центар не би био више предмет сукоба.

* На молбу Шпаније, у Брисел нисте понели писмо државног врха у којем су исказани наши ставови поводом позиције ЕК око Каталоније и Косова. Шта је тачно наведено и да ли ће тај допис уопште бити послат?

- Србија подржава владу у Мадриду када је реч о том питању, због чега смо уважили молбу наших пријатеља и партнера из Шпаније да писмо не носимо у Брисел. Садржај дописа је познат, али суштина је да Европска комисија мора да буде и остане статусно неутрална. Та статусна неутралност Европске комисије је нешто на чему сам инсистирала и у разговорима у Бриселу.

* Какав одговор очекујете, с обзиром на то да су из ЕК поручили да ће аргументовати свој став?

- Ми имамо партнерски и отворен однос са ЕК и свим институцијама у оквиру ЕУ. И председник Републике и ја као премијерка, као и министар спољних послова, имали смо већ низ разговора по овом питању. Очекујемо да ЕУ и све њене чланице разумеју наш став и наше критике и да се односе према њима са пажњом и поштовањем које смо свакако заслужили. С друге стране, Србија је највећа земља у региону и имамо и велику одговорност. Зато ћемо наставити да се понашамо балансирано, да водимо толерантну и праведну политику, и да дипломатским средствима наставимо борбу за очување суверенитета, интегритета и целовитости наше земље.

* Како ћете поступити ако се за време вашег мандата затражи да потпишете свеобухватни споразум о нормализацији са Приштином који би омогућио да Косово постане чланица УН?

- Ја сам у Скупштини положила заклетву да ћу чувати територијални интегритет и суверенитет Србије и том заклетвом се водим у свему што радим. Београд је посвећен нормализацији односа са Приштином, јер су разговори Срба и косовских Албанаца веома важни за очување мира, политичку и економску стабилност региона, али, пре свега, важни су за народ који живи на КиМ. Због тих људи ми морамо да чувамо мир и не смемо да направимо ниједан потез који би нас вратио у сукобе. Зато Србија чини све да би јачала поверење у региону, јер само у таквом амбијенту могу да се наставе европске интеграције и привредни развој западног Балкана. Приштинске власти не испуњавају обавезе из Бриселског споразума, због чега и даље немамо ЗСО. На овоме ћемо наставити да инсистирамо пре отварања било каквих других питања. Оно што ми је приоритет у овом тренутку је да пружимо пуну подршку председнику Вучићу у вођењу нашег интерног националног дијалога о КиМ.

* Колико се ослањате на савете председника Вучића? Јесте ли му се икада супротставили и верујете ли да сте добар део јавности успели да убедите да нисте његов "пион", "фикус" у Влади...

- Наравно да се саветујем са председником Вучићем. Било би потпуно неодговорно да се не саветујем са човеком који је започео важне реформе и који је водио Владу Србије пре мене. Па ако ни због чега другог, оно због континуитета. Да не помињем да је он и председник најјаче политичке странке која има већину у Скупштини и која ми је дала мандат да водим владу. Такође мислим да је тесна сарадња између председника и премијера једна од највећих наших предности и да Србији даје снагу и стабилност које су неопходне за наш даљи, брзи напредак. Али ја се саветујем са њим само о стратешки важним питањима, а никако о свакодневном функционисању. Нити је он човек који жели да управља стварима на "микро" нивоу нити је мени таква помоћ потребна. Није ми се мешао у ресор ни када сам била министар за државну управу и локалну самоуправу у његовој влади. Што се тиче тога да ли сам "фикус" или "икебана", не обазирем се на то и такве ствари ме не интересују. Док год Србија иде напред, могу да ме зову како год желе.


ЦЕНИМ ХУМОР, АЛИ ПОСТОЈИ ГРАНИЦА

* КОЛИКО вам се живот променио откад сте с министарске прешли на премијерску позицију? Јавност се у последње време бавила и вашим приватним животом, објављиване су слике ваше партнерке...

- Све се променило. Моја породица, мој приватни живот и ја постали смо мете бројних неоснованих напада. Мора да постоји граница коју не би требало прелазити. У мом случају она је прескочена више пута. Трудим се, ипак, да наставим даље јер сам овде због грађана Србије и своје земље. Волим да чујем критике на свој рад, јер тако постајем боља. Волим и духовите опаске, јер ценим добар хумор, па и на мој рачун.

ВОЛИМ ДА ОДЕМ У ГОРОБИЉЕ

* СТИЖЕТЕ ли да посетите Горобиље, код Пожеге, где сте провели већи део детињства?

- Била сам тамо недавно, када сам обилазила Чачак, Гучу и Лучане. Волим да видим породицу и идем када год имам времена.


ЉУДЕ НЕ ЗАНИМА МОЈ ПРИВАТНИ ЖИВОТ

* ДА ли вам то што сте се декларисали као геј особа ствара икакве проблеме у послу или у свакодневном животу?

- Не ствара ми проблеме. Људе у принципу не занима мој приватни живот, већ да ли свој посао радим како треба и да ли они виде резултате.

* Хоћете ли наставити да живите у свом стану или ћете се преселити у државни објекат и који?

- О томе не одлучујем ја, већ безбедносне службе са којима сарађујем, као и сваки мој претходник. Не желим да моја функција оптерећује било кога из моје околине.