КОАЛИЦИЈА око Српске напредне странке биће број један на гласачком листићу, јер су представници напредњака Републичкој изборној комисији у четвртак први предали потписе грађана за подршку листи "Александар Вучић - За нашу децу".

Међу 250 кандидата за посланике, налази се тек педесетак оних који су били на списку за претходну изборну трку, док су све остало нова имена. За посланичка места "конкуришу" виолиниста Јован Колунџија, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, водитељ Лав Пајкић, председница парламента Маја Гојковић...

Предвођени првим на листи, министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, председником Извршног одбора СНС Дарком Глишићем, лидерима СДПС и ПС Расимом Љајићем и Александром Вулином, Александром Чотрићем из СПО, Јованом Палалићем (СНП) и Драгомиром Карићем (ПСС), тим око напредњака донео је 50.000 оверених потписа, пет пута више него што је потребно.

- Србија је остварила велики напредак, више људи живи боље у последње четири године. Свуда око нас су путеви, комшија има посао. Веома сам поносан и почаствован што ћу водити листу. За пет сати смо сакупили 50.000 потписа уз невероватну енергију грађана. Захваљујем се председнику Вучићу што ми је дао поверење и свим нашим грађанима за које ћемо радити - рекао је Недимовић.

Лидер СДПС Љајић је истакао да се "резултати мере изграђеним путевима, домовима културе, болницама, обдаништима, школама":

- Много је важније шта је ко урадио, од тога колико је ко интервјуа дао, твитова и лајкова... Биће ово цивилизована кампања.

Према речима Вучевића, "листа има 72 одсто нових људи у односу на прошле изборе":

- Имамо 45 одсто жена. Ту су и млади из академије СНС.

Напредњаци су предавали листе за покрајинске и локалне изборе. За посланике у будућем сазиву Скупштине АП Војводине 68 одсто су млади и образовани кандидати, чија је просечна старост 42 године.

На коалиционој листи је 120 кандидата за покрајинске посланике из СНС, СДП, ПС, Словаци напред, ПУПС, СПО и ПСС. Први је досадашњи председник Покрајинске владе Игор Мировић, а одмах иза њега су потпредседници војвођанске Скупштине Дамир Зобеница и Снежана Седлар, као и други човек Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.


Мировић је казао да очекује тешку и напорну кампању, али и да би ова листа могла да освоји више од 63 мандата, колико је имала на претходним изборима:

- Оптимизам темељимо на резултатима и угледу који је председник Вучић постигао у свету, као и на резултатима у претходном периоду у Војводини.

Кампања напредњака за републичке изборе почиње 14. марта у Врању, митинг у Београду биће одржан 18. априла, а завршни скуп је у Нишу 23. априла.МАРИНКОВИЋ НАПУСТИО ЉАЈИЋА

ПОТПРЕДСЕДНИК Скупштине Владимир Маринковић прешао је из СДПС Расима Љајић у СНС, док је према нашим информацијама Стефана Миладиновић отишла из СПС Ивице Дачића и постала део напредњака. Маринковић је за "Новости" потврдио да је променио табор. Он је на претходним изборима био део коалиције око напредњака, али као кадар СДПС.

Фото П.Милошевић
Фото П.Милошевић


Фото П.Милошевић