Синиша Мали: Модификовањем швајцарске формуле - до већих пензија

Танјуг

24. 02. 2020. у 14:50

Синиша Мали: Модификовањем швајцарске формуле - до већих пензија

Фото: Танјуг/ Тања Дробњак

Министар финансија нагласио је да је циљ да 2025. године просечна примања насјтаријих грађана у Србији буду 440 евра
БЕОГРАД - Индексација пензија по такозваној "швајцарској формули", која подразумева да се пензије усклађују с растом инфлације и просечном зарадом, стартовала је с првим данима нове године, а стручњаци оцењују да је тај модел економски одржив, да га користи велики број земаља у региону и да је добио широку друштвену подршку.

Швајцарска формула ће, међутим, бити модификована, како би пензије у Србији биле што веће, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је саопштио да су он и министар за рад Зоран Ђорђевић јуче о моделу за израчунавање пензија разговарали с председником Србије Александром Вучићем.

Прецизирао је да је "швајцарска формула" уведена како би пензије биле све веће и навео да су добили налог од Вучића да пензије не расту само по "швајцарској формули", него да та формула буде модификована како би пензије биле што веће.

Нагласио је да је циљ да 2025. године просечна пензија у Србији буде 440 евра што је, каже, скоро дупло више него данас, када је просечна пензија око 230 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Швајцарски модел” у новчаник пензионера доноси 1.315 динара

Иначе, сутра почиње исплата другог дела пензија увећаних 5,4 одсто у односу на 2019. годину. Према подацима ПИО фонда, у Србији има око 1, 7 милион пензионера, а просечна пензија износи око 26.000 динара.

Индексација пензија по такозваној "швајцарској формули" подразумева да се пензије се усклађују с растом инфлације и просечном зарадом. Дефинисани су формула за усклађивање пензија, период у ком ће се усклађивање обављати, као и параметри који се узимају у обзир приликом обрачуна процента усклађивања. Усклађивање је предвиђено једном годишње, почев од јануарске пензије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Izgladneli

24.02.2020. 18:40

Prvo "modifikujte" najniže garantovane penzije sa 16.000 bar na 20.000, pa da malo manje gladujemo.