VIŠE od 1,7 miliona penzionera u Srbiji s nestrpljenjem očekuje septembar, jer će se tada tačno znati koliko će biti zvanično povećanje penzija.

Stariji sugrađani nadaju da će Vlada do kraja nedelje objaviti da li je tačno da će povećavati penzije prema "švajcarskom modelu". U Nemanjinoj 11 su zaista najbliži ideji da po ovom modelu povećaju primanja penzionera u Srbiji. Međutim, tek kada misija MMF dođe u Srbiju (u septembru ili početkom oktobra), biće javno saopšteno koliko će biti deblji penzionerski novčanik.

PROČITAJTE JOŠ - Ministar potvrdio: Otvaranje ponuda za Komercijalnu banku 10. septembra

- U septembru će biti preciznih naznaka sa kolikim prihodima budžet raspolaže, pa će se jasnije znati računica u vezi s povećanjem penzija - rekao je Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije. - Treću godinu zaredom imamo suficit, a ove godine, zaključno sa julom, on iznosi 48,5 milijardi dinara. To znači da imamo bolju naplatu poreza i doprinosa i sve je veći broj zaposlenih, što je pokazatelj da naša ekonomija raste.

Šta znači "švajcarski model"? To znači da će penzije rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. To bi praktično značilo povećanje od pet odsto u proseku. Recimo, prosečna penzija od 26.300 dinara bila bi u tom slučaju "teža" za 1.315 dinara.

Da li je misija MMF prihvatila "švajcarski model"? Resorni ministri su već obavestili MMF o planu da se povećaju penzije, o tome koliko bi to opteretilo budžet i odakle bi se našla sredstva, tako da je izvesno da će misija odobriti povećanje. S obzirom na to da se njihova poseta očekuje u septembru ili početkom oktobra, povećanje penzija bi moglo da bude u novembru ili decembru.

Koliko je novca potrebno za povećanje?

Za povećanje po "švajcarskom modelu" od pet odsto, iz budžeta bi trebalo da se izdvoji 28 milijardi dinara. Prema mišljenju velikog broja stručnjaka, ovaj model je najbolji i najpravedniji za sve stare sugrađane.

ZAŠTO JE UKINUT "ŠVAJCARSKI MODEL"?

OVAJ model je u Srbiji postojao od 2003. do 2006. godine, ali je ukinut na zahtev Svetske banke u okviru tadašnjeg aranžmana sa MMF. Da podsetimo, penzioneri su se tada žalili, zbog čega je došlo do vanrednih, nerealnih povećanja penzija 2008. godine. Ona samo što nisu srušila penzioni sistem, koji je već tada "klecao" pod teretom sve većeg broja penzionera i malo legalno prijavljenih radnika.