Монтиран генератор у прву парно гасну електрану у Србији (ФОТО/ВИДЕО)

С. Б.

четвртак, 12. 12. 2019. у 13:15

Монтиран генератор у прву парно гасну електрану у Србији (ФОТО/ВИДЕО)

Фото и видео: З. Јовановић

Струја ће се продавати на тржишту Србије и земаља региона
ГЕНЕРАТОР парне турбине постављен је у четвртак на темељ будуће Термоелектране-топлане Панчево. Топлотна енергија из овог постројења користиће се за потребе Рафинерије нафте Панчево, док ће се струја продавати на тржишту Србије и земаља региона. Испоруке из прве парно-гасне електране у Србији би могле да почну наредне јесени.

ТЕ-ТО гради група "Гаспром енергохолдинг" у сарадњи са НИС. У заједничкој компанији "Гаспром енергохолдинг" има 51, а НИС 49 одсто. Извођач радова је "Шангај електрик група". Зато су и парна турбина и генератор за њу, преко Констанце стигли у Панчево из Шангаја. Дизалица је у четвртак скоро сат времена полако спуштала 135 тона тежак генератор турбине. Његовим монтирањем званично је завршено допремање главне опреме неопходне за електрану. Укупно три турбине имаће капацитет 200 мегавата инсталисане снаге. Очекује се да ће производити 1.400 гигават-сати годишње.

Прочитајте још: Русија нуди алтернативу: Снабдевање Србије гасом наставиће се и ако не буде договора са Украјином

- Надам се да ћемо наредне јесени бити у прилици да обележимо почетак рада овог постројења - рекао је Зоран Предић, државни секретар у Министарству енергетике. - Овај пројекат је важан за акционаре ових компанија, али и за државу Србију. Око 60 одсто електричне енергије произведене у њему ће се продавати електроенергетским системима Србије и обезбедиће сигурност у снабдевању.

Ово је прва електрана коју "Гаспром енергохолдинг" гради ван Русије. Није искључено да ће се слична правити и у Крагујевцу, јер управо приводи крају студију изводљивости за ту локацију.

- Рок за завршетак је трећи квартал следеће године, али постоји могућност да то буде и раније - рекао је у четвртак Денис Фјодоров, први човек "Гаспром енергохолдинга". - Инвестиција је вредна 180 милиона евра. Уговор је потписан, нећемо одустати од наведене суме. Ово је први пројекат ван граница Руске Федерације. Драго нам је што се први страни пројект изводи баш у Србији.
ото З.Јовановић


АКЦИОНАРИ ПРИТИСКАЈУ ДУГМЕ

ОБИЧАЈ "Гаспром енергохолдинга", како је у четвртак испричао директро Денис Фјодоров, јесте да сва постројења пуштају у рад притиском дугмета на скупштини акционара. И тај догађај се преноси на свим федералним каналима у Руској Федерацији.


Фото З.Јовановић


Фото З.Јовановић
Фото З.Јовановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације