ДА ли ће поштари у Србији прекинути штрајк знаће се у петак после састанка представника синдиката у Влади Србије. Осим репрезентативних, Синдиката ПТТ радника и УГС "Независност", састанку ће присуствовати и радници у штрајку. Синдикалци тврде да су се запослени сами организовали и да они не стоје иза обуставе, али подржавају све њихове захтеве.

О понуди руководства о повећању плата од 10 одсто у 2020. не желе ни да разговарају, пошто тврде да су због тога у понедељак и започели штрајк. Због тога су и у четвртак у већини места у Србији поште обуставиле рад, а на појединим шалтерима који су радили, гужве су биле велике. Грађанима ни у четвртак нико није могао да потврди када ће њихове пошиљке бити достављене, а број испостава које су у штрајку се повећавао из сата у сат.

- Радници са средњом стручном спремом као што су возачи, радници на припреми пошиљака или поштари имају у просеку око 37.000 динара, а увек су им зараде биле око републичког просека - кажа Зоран Павловић, председник Самосталног синдиката поштанских радника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Почела изградња аутопута Рума-Шабац-Лозница; Вучић: Поносан сам на Србију (ФОТО)

На друштвеним мрежама поштари су делили информације са терена, па се тако појавила и информација да је у Нишу полиција упала у пошту и пописивала раднике који су у штрајку. То, међутим, званично није потврђено. Разлог обуставе рада је, како тврде, то што Влада није испунила ни трећину договора постигнутог током последњег штрајка у марту, а оглушила се и о њихов захтев о укидању в. д. стања и захтеву за избор новог директора предузећа.

Ово је трећи велики штрајк радника у последње три године.