Босна и Херцеговина укључила се данас у трку за привлачење Фолксвагенове инвестиције од 1,3 милијарде евра, након што су многе земље региона већ почеле да истичу своје шансе у новонасталој ситуацији око турске офанзиве у Сирији.

"Послали смо и ми писмо интереса и сада чекамо. Нисмо одустали ", речено је из кабинета премијера Федерације БиХ Фадила Новалића за "Дневни аваз". Према информацијама листа, за градњу нове фабрике понудили су две локације, обе на подручју Кантона Сарајево.

"Једна је на месту где је био ТАС, а друга на подручју општине Нови Град. Њима треба огромна површина, а таквих баш нема пуно. Понудили смо и неке погодности, услове финансирања", истакли су упућени у питање, оценивши да ни Турска није сто одсто "отпала".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  FOLKSVAGEN OSTAJE U TURSKOJ: Ne tražimo alternativne lokacije za novu fabriku

Истичу да је постојао спор између немачког Фолксвагена и сарајевског Превента због улагања у фирми Фолксваген Сарајево, али, према незваничним информацијама, он се решава, преноси "Блиц".

Хрватски медији такође пишу о посети немачког министра привреде Петера Алтмајера Хрватској и о њеном уласку у битку за ову инвестицију вредну више од милијарду евра.

Хрватској влади помогао је Мате Римац, познато име у светској аутоиндустрији, који је у Загребу покренуо компанију "Римац аутомобили" и створио један од најбржих електричних возила на свету.

Управо је он био контакт особа између Фолксвагена и хрватске владе, пише "манагер.ба".

Изгледи за то да Хрватска добије Фолксвагенову инвестицију нису били велики ни пре, а ни сада се нису поправили, пише, међутим, "Пословни дневник".

Иако је министар привреде Дарко Хорват немачком колеги Петеру Алтмајеру исказао спремност да Хрватска прихвати део производње коју Фолксваген планира да премести из Немачке, мали су изгледи да се тако нешто и оствари, пише лист.

Поводом нове трке у региону око доласка Фолксвагена, огласио се и председник Србије Александар Вучић, наводи се у тексту.

"Обећао сам од почетка да ћемо се борити. Видели смо да су неке земље повећале своје понуде за Фолксваген, а ми смо понудили много више. У кешу не можемо да понудимо више, не зато што немамо новца, већ зато што имамо ограничење, али у свему другом смо спремни да понудимо и дупло више", рекао је Вучић.

Немачки дневник "Велт" пише да ће пројекат изградње Фолксвагенове (VW) фабрике у Турској зависити од даљег развоја политичке сутуације у вези с турском офанзивом у Сирији.

Лист подсећа да је VW привремено ставио "на лед" планове за отварање фабрике у Турској након што је турска војска започела војну интервенцију у Сирији.

"Пратимо развој догађаја. Планови за Турску су тренутно на чекању. Не тражимо активно алтернативне локације", преноси "Велт" јучерашњу изјаву шефа производње Фолксвагена Андреаса Тостмана, и оцењује да, у зависности од даљег политичког развоја, VW оставља себи отвореним даље могућности.