У наредне три године планирамо да издвојимо 100 села у пет јужних округа и да у њима подстакнемо привредну активност кроз задруге, уложимо у инфраструктуру, сеоски, ловни и етно-туризам као и у културне и спортске садржаје, а све са једним циљем - да спречимо напуштање села, да дамо младима алтернативу да у њима остану.

То је данас изјавио Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој који је у селу Горчинци крај Бабушинице обишао земљорадничку задругу "Дарови Лужнице", којој је лане из Програма Владе Србије намењеног задругама додељено 7,3 милиона динара за набавку линије за прераду и паковање воћарских и повртарских производа.

- Ова прва женска задруга је прави пример како иницијатива и рад уз финансијски подстицај у правим рукама дају резултате - напоменуо је Кркобабић.

Директорка ове задруге Каролина Стаменковић истакла је колико је ова инвестиција значајна за њених 14 чланица и 26 коопераната.

- Уз нову опрему у стању смо да остваримо профит који пружа финални производ. Ове сезоне задруга је прерадила три тоне паприке, 1,5 тону вишње, тону парадајза, а увели смо и ХАСАП систем.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Najavili nove investicije vredne 20 miliona evra

Своје производе задругарке су намениле домаћем, али и страном тржишту и истичу да већ постоји интересовање купаца из Немачке.


ОСТАО ЈЕДАН ЂАК

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић рекла је да овај крај има релативно добру инфраструктуру, тако да постоји нада да села могу да се оживе и оснаже.

Копредседници и чланови националног тима обишли су стари дом културе у овом селу којем је потребна санација и школу која има само једног ђака.