ИЗВОЗ јунећег меса ускоро ће поново кренути за Турску. Ово је договорено током недавне посете председника ове земље Реџепа Тајипа Ердогана Србији. Очекује се да ће до краја године бити извезено око 2.000 тона јунетине на турско тржиште.

Ово је у среду за "Новости" потврдио министар трговине Расим Љајић. Како је рекао, извоз ће ускоро кренути и више неће бити прекида.

Прочитајте још: Љајић: Ево зашто је важан долазак Ердогана

- Произвођачи су спремили довољне количине говедине, уложили значајна средства за то и требало би да из године у годину повећавамо капацитет извоза овог меса, не само на турско, већ и на друга тржишта - рекао је министар Љајић. - Од јануара следеће године, извоз говедине ће кренути у складу са већ постојећим договором и квотом од 5.000 тона годишње. Сва остала роба извози се према споразуму о слободној трговини. Наша земља је већ извезла сав контингент рафинисаног уља за Турску, остала је нека мала количина сировог уља.

Прочитајте још: Квоту на бесцарински извоз говедине у Турску дижемо на 10.000 тона

Иначе, ступањем на снагу измена Споразума о слободној трговини са Турском, од 1. јуна ове године, Србији је одобрен бесцарински годишњи извоз. Највећу шансу ту су видели произвођачи јунећег меса, поврћа, рафинисаног сунцокретовог уља, хране за кућне љубимце и сувих шљива. Први пут су нашој земљи одобрене квоте од 5.000 тона за извоз јунећег меса, 25.000 тона за сунцокретово сирово уље, 10.000 тона за сунцокретово рафинисано уље, 15.000 тона семена сунцокрета, 500 тона мантије, 5.000 тона соје у зрну, 500 тона препарата за исхрану животиња и 500 тона хране за псе и мачке.

Ердоган и Љајић

- Све је у складу са очекивањима - објаснио је министар Љајић. - Сада све зависи од наших произвођача, њихових произвођачких капацитета и умећа да пласирају робу. Држава више ништа не може ту да уради. Лопта је у дворишту привредника, а они би требало да искористе добре односе.

ТУРИСТИЧКА САРАДЊА

НОВИ Сад ће данас бити домаћин пословног сусрета "Добро дошла Турска", где ће се окупити домаћи организатори путовања са представницима из ове државе. Овај скуп организују Туристичка организација Србије, авио-компанија "Туркиш ерлајнс" и Туристичка организација Града Новог Сада.

- У Новом Саду је данас стастанак са 40 туристичких агенција - рекао је Љајић. - Једно време је био пад туриста из Турске, али сада бележимо раст. Ове године тај број ће износити више од 110.000 гостију из ове земље.