Посланици Скупштине Србије усвојили су данас ребаланс буџета за 2019. годину којим је предвиђено да се вишак у буџету од 46,6 милијарди динара искористи за повећање плата у јавном сектору од осам до 15 одсто, од. 1.новембра, за једнократну помоћ пензионерима од по 5.000 динара, за помоћ грађанима који су задужени у швајцарским францима, као и за капиталне инвестиције.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да ће медицинске сестре добити највеће повећање од 15 одсто, следе доктори са 10 одсто, установе културе са такође 10 одсто, док ће запослени у просвети и предшколству имати повећање од девет одсто, колико и запослени у установа асоцијалне заштите и МУП-у.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Погледајте како из ваздуха изгледа будућа обилазница око Београда (ВИДЕО / ФОТО)

Запослени у Управи царина и Пореској управи добиће повећање од осам одсто.

Министар је најавио да је предвиђена једнократна помоћ за пензионере од 5.000 динара која би требало да им буде исплаћена око 1.децембра.

Мали је рекао да се први пут после пет година ради ребаланс, и то позитиван, због вишка прихода.

Министар је прецизирао да ће се у ребалансу наћи и издвајање за дужнике у швајцарским францима, наводећи да је 15.734 грађана прихватило договор са банкама.

Додао је и да се почиње са реализацијом инвестиционог плана и да је апсолутни приоритет изградња аутоптева.

До краја године почеће изградњу Моравског коридора, важне саобраћајнице која ће да повезује два најважнија коридора - Коридор 10 и Коридор 11.

"Овај ауто - пут ће бити дужине 112 км, а у сврху његове изградње ће из буџета бити издвојено додатних 14 милијарди динара”, рекао је Мали.

Ребалансом буџета издваја се новац и за деонице Прељина - Пожега (550 милиона динара), Обреновац - Љиг (5 милијарди динара), Београд - Сарајево (1,450 милијарди динара), Рума - Шабац - Лозница (500 милиона динара), као и за рехабилитацију путева (2,5 милијарди динара додатних средстава).