Нема угља из Вреоца и Бановића, а хладни дани су на прагу

М. С. - Б. Ца

05. 10. 2019. у 18:02

Нема угља из Вреоца и Бановића, а хладни дани су на прагу
Несташица најтраженијих врста чврстог огрева последњих дана на већини стоваришта

ХЛАДНИ дани су на прагу, а у многим домаћинствима која су чекала последњи минут да набаве угаљ, може бити - цвокотања. Несташице најтраженијих врста чврстог огрева изненадила је и грађане, али и власнике стоваришта. Трговци огревом који нису напунили своје магацине сада муку муче да набаве "вреоце" и "бановиће". Надају се да ће проблем у производњи на лазаревачким коповима брзо бити решен.

Добра је вест што и поред несташица цене угља код већине трговаца нису се мењале у односу на прошлу годину.

- Већ десетак дана немамо "вреоце", који се иначе највише тражи - каже Небојша Радовић, из "Беоискре". - Проблем је био у производњи и верујем да ће ускоро бити решен. Тона овог угља је 13.500 динара и спада у групу висококалоричног огрева. Неколико стотина динара више потребно је за тону "бановића" који је у рангу са "вреоцима".

Његов колега Марко Филиповић, са "Тропикал БГД" стоваришта, каже да ово није први пут да уочи грејне сезоне недостају одређене врсте угља.

Прочитајте још - Беспарица јача од јефтиноће

- Скоро сваке године увек у исто време дешавају се проблеми са производњом угља у Србији, а истовремено се појављују одређене количине угља са Косова - рекао је Филиповић. - Тона "обилића" са Косова кошта колико и "вреоци". Све је то сумњиво. Ми смо на време лагеровали и "вреоце" и "бановиће", мада знамо да већина трговаца сада кубури да би их набавили. Имамо и "пљевљу" која кошта 12.500, а "ковински" је 9.000 динара.

Скупља варијанта је "сокобањски", који стаје 15.500 динара, док убедљиво најјачу цену и даље држи руски угаљ. Тона је 23.700 динара, а како нам продавци кажу, цена му је порасла јер не стиже директно из Украјине већ из Ростова у Русији. Најјефтинији огрев је сирова "колубара", тона је од 7.500 до 8.500 динара.


Фото Б.Субашић

- Само неколико дана нисмо имали ни "бановиће" ни "вреоце", јер за тако велику производњу ових рудника сасвим природно да машине морају да се одморе - каже нам Смиља Чубровић из "Креке". - Бановићи, на пример производе 600 тона дневно, а Ресавица с друге стране произведе само 24 тона. Зато су код великих рудника редовни ремонти сваки други дан.

На овом стоваришту "бановићи" коцка и орах коштају 14.000 динара, док су "вреоци" од 12.430 динара без превоза који у зависности од зоне кошта од 800 до 1.250 динара.

Прочитајте још - Почела набавка огрева за зиму, пелет све траженији

- Сва стоваришта која су попут нас у току летњих месеци наручила довољне количине угља сада немају несташице - каже наша саговорница. - Синоћ нам је, на пример, стигао камион "вреоца", али смо у резерви имали 200 тона овог угља. Имамо и "ковин" од 8.000 динара без превоза, као и "руски" који је 23.500 динара, са урачунатим превозом.

НУДЕ ПРАШИНУ

УВЕК узимам "вреоце", јер је квалитетна врста угља - каже нам Иван Паливодић из околине Београда. - Ове године смо мало закаснили са набавком, али већ десетак дана обилазимо стоваришта. Нуде нам прашину, али то је бачен новац и сада нам преостаје само да чекамо да тај угаљ стигне. Мом домаћинству треба око три тоне "вреоца" у сезони. Пре него што смо изоловали кућу било нам је потребно бар пет тона за огрев.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације