У печалбу у Кечкемет

Ј. ЛЕМАЈИЋ

уторак, 17. 09. 2019. у 10:51

У печалбу у Кечкемет

Фото Д. Дозет

Радници из целе Србије све чешће одлазе "трбухом за крухом" у суседну Мађарску; Посао налазе у фабрици ћурећег меса, почетне плате од 550 до 700 евра

ДА житељи северне Бачке и Баната "трбухом за крухом" одлазе у Мађарску одавно није вест. Међутим, ухлебљење код суседа у последње време све чешће налазе људи из целе Србије, нарочито откако је фабрика за обраду ћурећег меса у Кечкемету отворила врата радницима из Србије, а да притом није неопходно знати језик да би се радило за производном траком.

- За рад се јављају људи из Београда, Зрењанина, али других крајева Србије и Војводине. За посао нису потребне квалификације и знање језика, тако да је приступачан свима, а релативно је и близу, само 100 километара од Суботице и сви који желе могу брзо да се врате кући. Због тога влада невероватно интересовање - објашњава Ливија Мађар из агенције "Виа џоб", која се бави организованим запошљавањем у Мађарској. - Радници нам долазе из места за које, искрено, до сада нисмо ни чули. То су мања места у којима је све замрло, или им је далеко да путују у суседне веће градове. Овако имају обезбеђен смештај и не размишљају о свакодневном путовању.

Велико интересовање за рад не чуди јер радници имају обезбеђен бесплатан смештај, организован долазак, пробни рад им је три или шест месеци и одмах добију решење "за стално". Почетне плате су од 550 до 700 евра, а све у зависности од врста посла и неопходне спреме.

- Виљушкаристи су тражени, али иако имају искуства, морају да полажу испит у Мађарској, али зато после добро зарађују. У Печују је потражња за возачима Ц или Е категорије и они зарађују много више - додаје Ливија Мађар. - Наравно, за ове послове неопходно је знање мађарског језика.

Највише наших суграђана досад је посао нашло у ауто-индустрији, нарочито у Кечкемету где је седиште "Мерцедеса" и постоји много добављача.

- Посао стварно није претежак, производе се пластични делови за унутрашњост возила. Ради се прековремено, али је то ствар избора и, наравно, све је плаћено - каже Милан К. из Сенте.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОРАДИО „СКАДАР НА БОЈАНИ“: Централна кухиња припремаће 60.000 оброка дневно


СА ПОРОДИЦОМ И ВИКЕНДОМ

- ПЛАТЕ, реално, нису као у Немачкој, али су веће него код нас. Уз то нам је близу кућа и можемо да дођемо и будемо са породицом и викендом, а не само када имамо годишњи одмор. Уколико су задовољни радницима послодавац је вољан да помогне око све потребне папирологије - додаје Сенћанин са којим смо разговарали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације