ПЛАН кинеске компаније "Зиђин", стратешког партнера РТБ "Бор", да инвестира готово пола милијарде долара у почетак експлоатације горњег дела лежишта "Чукару пеки", код Бора, где су установљене резерве од милион тона бакра и близу 70 тона злата, свакако је за ту компанију лакши део посла.

Прочитајте још: Зиђин: Убрзано радимо на повећању производње, запошљавању и новој опреми за чистије небо

Разлог је једноставан - Кинези су једини власници горње зоне лежишта "Чукару пеки", која се у геолошким круговима, због одличне концентрације бакра и злата, назива "звер". Међутим, далеко тежи посао, "Зиђин" ће имати када на ред дође експлоатација доњег дела тог лежишта. Оно, по прелиминарним проценама, крије резерве од 15 милиона тона бакра и чак 300 тона злата, а у њему је, са уделом од 60 одсто, већински власник истражних права америчка рударска корпорација "Фрипорт Мекморан".

Прочитајте још: Бор: Још 200 милиона у металургију

Додуше, по уговору, уколико дође до експлоатације доњег дела лежишта "Чукару пеки", што је инвестиција која се мери милијардама долара, "Зиђин" би стекао 46, док би Американцима остало 54 одсто власништва. Дакле, Кинези имају два пута - или да склопе уговор о стратешком партнерству са "Фрипортом", или да од њих покушају да откупе њихов удео у најбогатијем налазишту бакра и злата на свету.

Поред тога, "Зиђин" има уговор и о заједничком геолошком испитивању на истражним пољима која се "наслањају" на "Чукару пеки" са британско-аустралијском корпорацијом "Рио Тинто" - највећом компанијом на свету која има руднике на пет континената и запослених око 200.000 радника. То значи да би Кинези сарадњу требало да успоставе и са "Рио Тинтом".

У међувремену, ова светска корпорација је недавно у сарадњи са аустралијском истраживачком фирмом "Рајден рисорсис" започела рад на новим рудним лежиштима бакра и злата у околини Мајданпека, и то у делу уз експлоатациона поља која су у власништву РТБ.

Фото: Д. Миловановић


С друге стране, "Фрипорт" у околини Бољевца са канадском компанијом "Мундоро" истражује подручје око села Савинац, где је у једној бушотини откривен импресиван садржај сребра од чак 171 грам по тони и злата од 32 грама по тони руде. Уз све то, Американци имају и уговор о стратешком партнерству са канадском фирмом "Данди", са којом у потрази за налазиштима нових резерви бакра и злата трагају у околини зајечарског села Леновац.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

МИНИСТАР рударства и енергетике Александар Антић, приликом потписивања споразума са првим човеком "Зиђина" Ченом Ђинхом, у суботу у кинеском граду Сјамен, истакао је да ће укупне инвестиције ове кинеске компаније у Србији износити 1,4 милијарде евра. Експлоатација у новом руднику "Тимок" почеће вероватно за две године.