ОДЕЉЕЊЕ деликатеса неће радити у поподневним часовима, због недостатка радника. То обавештење потрошачима једног трговинског ланца, можда је изненадило купце, али не и за људе који се баве трговином. Наиме, готово да нема веће прехрамбене трговине да не тражи раднике. На свим позицијама, а нарочито на одељењима где се продаје месо, сухомеснати производи и сиреви. Конкурси су стално отворени.

- Последњих неколико месеци имамо осетно мањи број кандидата за те слабо плаћене послове у угоститељству и трговини - казала нам је Вида Јанковић, потпредседник Самосталног синдиката трговине Србије. - Малтене и да нема заинтересованих. Ко хоће да ради, сада постоји отворена могућност за сезонске послове, где је зарада много већа. Уз то, дошло је и неколико страних компанија у нашу земљу. Оне се баве производњом, и то задовољава неке критеријуме радника са средњом стручном спремом. А, нуде им и већу плату, него што могу да добију у трговини. Млађа популација одлази на сезонске послове у Хрватску, Словенију, а нарочито Грчку. Мушкарци се све више одлучују за Словачку и Чешку.

Према речима Јанковића, млади највише гледају да оду у иностранство, јер је сада то много отвореније него што је било раније. Ситуација је иста скоро код свих трговинских ланаца, али не само прехрамбених већ и тамо где се продају техника, гардероба, обућа...

ПРОЧИТАЈТЕ И: Мењају шницле за кукуруз

- Највећа тражња је за одељења деликатеса, меса, рибе и у пекари - истиче Јанковић. - То су специфична радна места. Теже је ту наћи кандидата. Посао је у односу на остале позиције напорнији, захтевнији и физички и психички. Плата на овим одељењима је у просеку око 35.000 динара. Ове линије имају нешто већу зараду у односу на друге. Многи трговци су управо због тога и дошли на идеју да подигну плате људима који раде на одељењима меса и у пекари.

Фото приватна архива

Наша саговорница истиче да мале плате и радно време највише одбијају младе да раде.

- У великим системима радници су пријављени, зарада је редовна, у односу на рецимо мање радње и фирме, али ни то их више не привлачи - јасна је Јанковићева.

ВИШЕГОДИШЊИ ПРОБЛЕМ

ДА највише недостаје месара и оних који би радили на линији деликатеса, потврдили су нам и у једном трговинском ланцу. Проблем са проналажењем радника имају сигурно више од две године.

- Људи траже да раде сезонске послове, на црно, јер имају већу зараду - кажу нам у трговини. - Бржа зарада сада је приоритет. Уз то, доста фабрика се отворило по Војводини, па посао траже и тамо. Има и доста нових великих трговинских ланаца који нуде боље услове рада и веће плате.