Председник Србије Александар Вучић саопштио јe да ће јапанска Тојо корпорација инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији, само у првој фази, а да се за Србију одлучила после три године преговарања и истраживања тржишта.

Вучић је, на ванредној конференцији за штампу, истакао да се за инвестицију јапанске корпорације борило више земаља централне, источне и јужне Европе, те да су у "последњем кругу" преостале само Пољска и Србија.

Пре неколико минута сам добио званично писмо од овог значајног јапанског инвеститора. Господин Шимизу је рекао да ће Тојо тајер, најпознатији произвођач гума доћи у Србију", рекао је он.

Вучић је казао да је њихова инвестиција у првој фази 390 милиона евра, и да се ради о улагању у Инђију.

Прочитајте још - Јапан заинтересован за Србију

390 милиона евра је инвестиција само у првој фази", додао је он истичући да је то огромна инвестиција од великог значаја за нашу земљу.

Величину инвестиције илустровао је податком да је 400 милиона евра 12 до 13 одсто укупних инвестиција у Србији, што је више него што на годишњем нивоу има Босна и Херцеговина и значајно више од Северне Македоније и Црне Горе.

"То је два пута мање него што је имала Хрватска, као чланица ЕУ у прошлој години", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће у наредним месецима почети изградња на 60 хектара земљишта.

Пренео је да се у једном делу писма наводи да они сматрају да ово није крај сарадње, већ да имају и додатне идеје како да прошире посао.

"Надамо се, а они никада не воле да се о томе говори унапред, али се надамо да ће даље наставити развој кроз научно истраживачки центар, тест центре и остало што долази", рекао је Вучић.

Он је истакао да су у овој фабрици просечне плате значајно, драматично више од прошецних плата у Србији, али је додао да не може да прецизира износ пре него што послодавци саопште радницима.

ВОДЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧ ГУМА Компанија "Тојо тајер" (Toyo Tire & Rubber Co. Ltd.), један од водећих светских произвођача гума. Овај концерн тренутно има више од 6.000 запослених.Основана је 1945. године, са седиштем групације у Осаки у Јапану. Пословне активности групе заснивају се на три основне гране - гуме, аутомобилска технологија и хемикалије.Гуме Тојо тајерс присутне су у Европи већ 30 година.Основна делатност компаније јесте развој, производња и продаја квалитетних гума високих перформанси. Разнолики производни програм обухвата зимске и летње гуме за аутомобиле, возила са погоном на сва четири точка и теренска возила, као и за комерцијална и теретна возила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Харченко: Вучић посвећује огромну пажњу јачању Војске Србије

Наводећи да ће у првој фази бити запослено 523 радника, Вучић каже да је изградња те фабрике велика вест за Инђију, Срем, делове Новог Сада, Каћ, али и Београд.

Вучић каже да ће се у фабрици производити премијум гуме највишег квалитета за реномиране произвођаче аутомобила.

Производиће се од пет до десет милиона гума првог ранга, истакао је Вучић и додао да је ово прва фабрика јапанског произвођача у Европи.

Председник је поновио да су улагања потребна и у Топличком округу - Прокупљу, Куршумлији, Блацу, Житорађи, те додао да се нада да ће влада донети одлуку о додатним подстицајима за улагања у тај округ.

Мора се, каже, урадити још и за Крагујевац, Ваљево, Пријепоље, Сомбор, Пландиште и друга места.

"Али, чини ми се да овиме драматично снажимо Војводину, цео Срем", рекао је Вучић и додао да ће нова компанија запошљавати инжењере из Београда и Новог Сада.

Још једном је захвалио Шинзу Абеу, који је први јапански премијер који је посетио Србију после 40 година, додајући да је долазак велике јапанске компаније резултат и његове посете.

"Добродошли, јапански пријатељи, желимо да останете још дуго овде и да отворите још много фабрика у земљи. Надамо се да ће се наставити улагања у Србији. Ово је толико важна вест да ће се резултати видети у будућности", рекао је Вучић.

"Победити Пољску..., а да Јапанци олдучују међу више земаља централне и источне Европе, велика је ствар", закључио је председник Србије.

БРНАБИЋ О ЈАПАНСКОЈ ИНВЕСТИЦИЈИ: ВЕЛИКА И ВАЖНА СТВАР

Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да је инвестиција јапанске компаније Тојотајер велика ствар за Србију и потврда њеног кредибилитета као инвестиционе дестинације.

Према њеним речима, то је једна од најлепших вести у овој години.

“Потврда је кредибилитета Србије као инвестиционе дестинације и резултат тешких реформи и преданог рада од 2014. Године. Велика и важна ствар”, написала је она на свом Твитер налогу.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да ће јапанска Тојо корпорација инвестирати 390 милиона евра у фабрику у Инђији, само у првој фази, а да се за Србију одлучила после три године преговарања и истраживања тржишта.


МИРОВИЋ: ФАБРИКА У ИНЂИЈИ ЗАПОСЛИЋЕ ВИШЕ ОД 500 ЉУДИ


Долазак једне од највећих светских компанија за производњу гума у Инђију, која ће уложити близу 400 милиона евра и запослити више од 500 радника из Инђије, Новог Сада, Београда и других околних места и градова, фантастична је вест за Србију, оценио је данас председник војвођанске владе Игор Мировић.


Он је у изјави за Тањуг оценио и да то што ће једна светска компанија уложити близу 400 милиона евра показује да је Србија одлично место за инвестирање.


"Очекујем да у наредних годину и по до две, буде завршено све што се тиче припрема, изградње, инсталирања технолошких линија у компанији. То што само једна компанија улаже 400 милиона евра у своје погоне значи да је Србија веома добро место за инвестирање", рекао је Мировић.


"Победили смо у јакој конкуренцији, једна Пољска која је изузетно развијена, изгубила је утакмицу у самом финалу са нама. То значи да Србија напредује, Војводина предњачи у том развоју, радимо на индустријским зонама, на пословној инфраструктури, а у Инђији је све спремно за долазак ове велике јапанске компаније", рекао је председник Покрајинске владе.


Он је додао да ће ова инвестиција значити и више финансијских средстава кроз порез на зараде, на имовину, значиће за локалну самоурпаву, а сам буџет Војводине биће јачи, кад почне градња фабрике.