Japan zainteresovan za Srbiju

J. Subin

07. 12. 2018. u 21:19

Јапан заинтересован за Србију
PKS predstavio našu zemlju na Poslovnom forumu zemalja Zapadnog Balkana u Tokiju

TOKIO - OD STALNOG IZVEŠTAČA

JAPANSKE kompanije veoma su zainteresovane da ulažu u Srbiju i dosad su u nju investirale više od 300 miliona evra, što je mnogo više od svih zemalja u regionu. Sada im je najviše interesantan IT sektor, zbog kvalitetne radne snage u našoj zemlji.

Da je Srbija dobro mesto za japanske kompanije, potvrdio je u petak i Aleksandar Kemiveš, iz Privredne komore Srbije, predstavljajući našu zemlju na poslovnom seminaru zemalja Zapadnog Balkana u Tokiju. Zajedno sa njim, svoje potencijale predstavile su privredne komore Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

- Japanu smo najviše zahvalni zbog velikih donacija - kazao je Kemiveš. - Čitav ovaj region, pa i Srbija, ima odličnu poziciju. Naša zemlja za transport robe može da koristi kako drumski i kargo prevoz, tako i rečni. Imamo dogovore sa CEFTA, EFTA, Rusijom, Kazahstanom, Turskom, Japanom i Australijom, i to sve poštujemo. Imamo i stabilan privredni rast i suficit u budžetu. To je bitno i za domaće i za strane kompanije.

Pročitajte još - Odnosi Srbije i Japana idu uzlaznom putanjom

Kada je reč o japanskim kompanijama, Srbija je gotovo jedina na Zapadnom Balkanu u kojoj one posluju. Bar kada je reč o onim ozbiljnim investicijama, koje su donele kompanije poput "Panasonika", "Jazakija", JTI, "Hajleksa"... Japanskim investitorima Zapadni Balkan je interesantan kao novo tržište, sa odičnom geografskom pozicijom.

- Zemlje Balkana imaju dobar pristup zemljama EU i Srednjem istoku - ističu u Ministarstvu spoljnih poslova Japana. - Srbija ima dobru i obrazovanu radnu snagu. Srpska poljoprivreda nije toliko poznata Japanu, u koji se, na primer, uvozi smrznuta malina. Sigurno je da ima dosta potencijala, i očekujemo još više novih investicija. Pojedini investitori možda i dalje misle da Srbija nije stabilna zemlja, ali svi koji su do sada uložili u Srbiju i posluju sa njom više su nego zadovoljni uslovima rada i poslovanja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije