КАНАДСКА рударска компанија "Данди племенити метали" (ДПМ), из Торонта, објавила је прелиминарну студију изводљивости отварања и експлоатације рудника злата на планини Црни врх, између Бора и Жагубице. Према том документу, ту би се за девет година, колико је процењено да би рудокоп био у функцији, извукло скоро 34 тоне тог племенитог метала, бруто вредности - 1,6 милијарди долара, сазнају "Новости".

- Ова студија пружа солидну основу за пројекат злата "Тимок" - рекао је Рик Ховес, председник и генерални директор ДПМ. - Уз даљу оптимизацију, "Тимок" има потенцијал да обезбеди значајан раст, уз релативно низак почетни капитал. Ми смо ово лежиште открили 2008. и унапредили смо пројекат до прелиминарне студије изводљивости.

Прочитајте још -Американци пронашли лежиште са 12 процената бакра у руди

По документацији, у коју је наш лист имао увид, у отварање рудника, у коме су утврђене резерве од готово 19 милиона тона руде, са просечним садржајем од 1,36 грама злата по тони, за почетак, било би инвестирано 136 милиона долара. Како је предвиђено, годишња производња износила би од 75.000 до 132.000 унци, односно највише 3,73 тоне тог племенитог метала.

Према прелиминарној студији изводљивости, планирано је да се на Црном врху отвори површински коп, где би се дневно прерађивало 30.000 тона руде. Рачунајући таксу за коришћење минералних сировина, држава би од рада овог рудника приходовала пет одст нето добити, не рачунајући додатне порезе и таксе.

Канађани су до сада у геолошка истраживања три локалитета на Црном врху - Коркан, Бигар и Коркан вест, инвестирали више од 100 милиона долара. Прве процене су биле да се ради о лежиштима из којих је могуће добити око 72 тоне злата.

Прочитајте још - Црни Врх постаје црвен

РАДЕ У БУГАРСКОЈ, НАМИБИЈИ...

ДПМ, иначе, у Бугарској има експлоатациона права у руднику "Челопек", где експлоатишу бакар и злато, а у тој земљи раде и на отварању рудника злата код места Крумовград. Поред тога, у Намибији држе рудник бакра "Тсумеб". У Србији, поред геолошких истраживања на Црном врху, у сарадњи са мултинационалном компанијом "Рио Тинто", имају и лиценцу за истраживање у околини зајечарског села Леновац у потрази за новим налазиштима црвеног и племенитих метала.