Мађари праве фабрику у Ариљу
05. 07. 2019. у 19:02
Званична Будимпешта заинтересована за прераду малине у Моравичком округу са српским партнерима. Аранжман договорен између Вучића и Орбана. Комшије до сада овде уложиле 250 милиона евра
ЧИНИ се да ниједна земља не улаже толико у Србију кроз своје држављане који живе у нашој земљи, као што то чини Мађарска. То се, можда, највише огледа и кроз фондацију "Просперитати", јер је на територији Србије, у последње три године, кроз њихове пројекте уложено више од 250 милиона евра! Међу великим инвестицијама, свакако је и фабрика за прераду воћа у Ариљу, која је заједнички пројекат домаће компаније "Станић" из овог места и "Хоризон фуд" из Кечкемета, а требало би да почне са радом већ следеће године.
Како нам је испричао Балинт Пастор, потпредседник Савеза војвођанских Мађара, идеја да се у Ариљу сагради фабрика за прераду воћа није настала случајно. Већ због добрих односа и добре сарадње двеју влада.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зашто српски пољопривредници бацају своје производе
- Председник Србије замолио је Владу Мађарске да не инвестирају само на подручју Војводине, већ и у другим деловима Србије - истиче Пастор. - Тако и настаје та фабрика у Ариљу. Иначе, Мађарска своје двојне држављане помаже кроз фондацију "Просперитати", са седиштем у Суботици. То се односи на пољопривредне произвођаче, предузетнике и привреднике. Дају се врло повољни кредити и бесповратна средства, а само је за последње три године у Србији инвестирано око 250 милиона евра. Од тога, највећи део је отишао на пољопривреду, за набавку механизације или куповину пољопривредног земљишта.
И док су се многи питали откуд Мађарима идеја да се баве прерадом воћа у Ариљу, одговор је негде, сасвим логичан - тај сегмент је у нашој земљи уништен, па је тржиште више него слободно. Према речима агроекономисте Милана Пространа, велики и озбиљни домаћи пољопривредни произвођачи очигледно нису заинтересовани да се баве највишим степеном прераде.
- Поједине домаће фирме препустиле су те послове странцима, а наши су више заинтересовани да што више извуку из земље, зато и нема много оних који би да се баве највишом фазом прераде - истиче Простран. - Ту не мислим на хладњаче, већ на производњу концентрата, врхунских сокова и џемова. Мађари су препознали Ариље као добро место за улагање, али би било добро и да наши велики пољопривредници нешто ураде.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На продају имовина Југобанке и Беобанке у Бечићима и Београду
ХОЋЕ ШЉИВЕ И БОРОВНИЦЕ
У Ариљу ће бити саграђени капацитети за прераду свежег воћа, углавном друге или треће класе, које није намењено малопродаји. Планирана је прерада малине, купине, боровнице, шљиве и вишње. Предвиђена инвестиција обухвата изградњу објекта од 3.000 метара квадратних. Укупна вредност пројекта износи више од 7,5, док ће линија за прераду воћа и производњу воћне каше коштати 4,9 милиона евра. Комплетан процес предвиђен је да буде реализован у првом кварталу 2020. године.
Dragan
05.07.2019. 19:22
Domaće firme su prepustile te poslove... Cccccc...
Sjajna stvar ali mi nije jasno kako se nasi bezmozgasi ne sete dobrih poslova, umesto da sami otvorimo fabriku ili pogon za preradu sad ce madjari da izvoze nase voce kao svoj proizvod koji ce naravno da kosta visestruko skuplje. Prodajemo maline za 50kg kilo a kupujemo dzem za 500, vrlo pamrtno nema sta
pametno bitno da nasi proizvodjaci imaju sto vise opcija
Opet nevalja , jao nas narod!
Коментари (4)